Dnes Prague Edition

VIP vlakem za Zelenským

Trochu jako Orient Express: čím jezdí politici na Ukrajinu

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Atmosférou a servisem připomíná proslulý Orient Express, který v minulém století spojoval Evropu s Istanbulem. Jeho služeb využili mimo jiné britský expremiér Boris Johnson, francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, šéf české vlády Petr Fiala nebo frontman irské rockové skupiny U2 Bono. Jeho trasa je ale ve srovnání s luxusním „orientální­m spojem“mnohem nebezpečně­jší. Ukrajinský „diplomatic­ký vlak“vozí světové politiky a celebrity do válečného Kyjeva, a to i v době, kdy zemi ostřeluje ruská armáda.

Nebe nad Ukrajinou se definitivn­ě zavřelo v únoru po vpádu ruských vojsk na ukrajinské území. Železnice tak zůstaly nejspolehl­ivějším dopravním spojením Kyjeva s klíčovými zahraniční­mi partnery, kteří sem jezdí vyjádřit podporu ukrajinské vládě, ale také uvnitř válkou devastovan­é země. Na Ukrajině získal tento fenomén i vlastní označení – železniční diplomacie.

Na starosti ji má státní dopravce Ukrzalizny­cja, který za tímto účelem v podstatě vytvořil i vlastní „diplomatic­ký tým“. Ten si zakládá na prvním dojmu a pohodlí svých cestujícíc­h. Cesta z Polska, kam hosté přiletí a kde následně přesedají na vlak, trvá do Kyjeva zhruba den a zejména politici tak jezdí hlavně přes noc. VIP vagony proto mají spací lůžka, čalouněné židličky i kožené pohovky a nabízejí prakticky vše, na co si cestující vzpomenou, včetně připojení k internetu, knihovny s tiskem a ukrajinský­mi i cizojazyčn­ými knihami. Někteří hosté si podle zástupce Ukrzalizny­cji Dmytra Bezručka knihy i nechávají. Tým má dokonce vytipováno, jaký žánr má kdo nejraději, a snaží se mu vyhovět.

„Uvědomujem­e si, že ve vlaku strávíme s hosty často až desetkrát více času než pak prezident. Vytváříme první dojem z Ukrajiny a jsme poslední, kdo jim podá ruku. Železnice už není jen transport, je to předvoj mezistátní diplomacie,“řekl Bezručko webu NV.ua.

Péče je tak patrná i na stravování. O to se stará známý ukrajinský šéfkuchař Jevhen Klopotenko, který stojí mimo jiné za iniciativo­u dostat populární polévku boršč na ukrajinský seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Právě boršč najdou cestující i v železniční­m menu vedle dalších oblíbených pochoutek národní kuchyně, jako je například vereščaka – vepřový bůček dušený v kvasu.

„Největším hitem jsou ovšem syrnyky (tvarohové lívance). Musíme je brát na každý spoj, všichni je chtějí a prosí si o přídavek, jako třeba americký ministr zahraničí Antony Blinken,“popsal ukrajinské redakci webu BBC jeden ze „železniční­ch diplomatů“Oleksandr Ševčenko.

Jídlo se vaří v kuchyni Klopotenka a ve vlaku se většinou jen ohřívá. Šéfkuchař proto osobně školí personál vlaku, aby následný servis odpovídal vyšším standardům.

Výjimečnou atmosféru pak má ve VIP vagonech dokreslit vůně, kterou speciálně pro „diplomatic­ké vlaky“vyrábí ukrajinská parfumerie Ol.factory. Politiky také čeká „na palubě“pozornost v podobě darů na památku, které jsou pečlivě vybírány – od hrníčků a obrazů po osobnější předměty, které mají vyjádřit vděčnost za podporu zemi v těžké době. Tak třeba německý prezident Frank Steinmeier dostal kytici irisů, což mělo být poděkování za dodávku systému protivzduš­né obrany IRIS–T, a Boris Johnson, ještě před několika měsíci jeden z nejčastějš­ích hostů, se stal prvním držitelem věrnostní karty Ukrzalizny­cji.

Obecně si personál vlaku pochvaluje přátelské vztahy i otevřenost politiků, kteří se někdy dělí o své pocity z návštěvy země. To bývá pro Kyjev klíčové, protože právě zážitky z války mohou přesvědčit důležité partnery k další podpoře.

Cesty zároveň provázejí přísné bezpečnost­ní podmínky, trasa je předem daná a rychlost vlaku se mění operativně mimo jiné i podle toho, zda zemi zrovna ostřelují Rusové. Personál má předem určené pozice. A o spoji a o tom, kdo v něm zrovna jede, ví podle Bezručka nanejvýše deset lidí dopravní firmy.

 ?? (Foto: Facebook Ukrzalizny­cja) ?? Ukrajinská železnice přepravila za devět měsíců 200 politiků či celebrit. Má pro ně dárky i tradiční ukrajinské pochoutky, o něž se stará známý šéfkuchař Jevhen Klopotenko.
(Foto: Facebook Ukrzalizny­cja) Ukrajinská železnice přepravila za devět měsíců 200 politiků či celebrit. Má pro ně dárky i tradiční ukrajinské pochoutky, o něž se stará známý šéfkuchař Jevhen Klopotenko.
 ?? ??
 ?? ?? „Diplomatic­ký vlak“
„Diplomatic­ký vlak“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia