Dnes Prague Edition

Přemýšlíte nad pořízením fotovoltai­ky? Stačí deset kroků, abyste si dobře vybrali

- ADVERTORIA­L

Díky fotovoltai­cké elektrárně můžete zvláště v době dnešních vysokých cen za energie výrazně ušetřit. Připravili jsme pro vás seznam deseti kroků, které vás při jejím pořízení čekají.

Základem je kvalitní dodavatel

Jak vybrat toho nejlepšího dodavatele? Zaměřte se hlavně na to, zda má firma dostupné všechny komponenty, jaké garantuje záruční lhůty a poskytovan­ý servis. Průměrně si na fotovoltai­ku počkáte 6 až 12 měsíců, někde ale i déle. „Dáváme velký důraz na kvalitu a dostupnost komponentů, proto si je vyrábíme pod vlastní značkou Gen2. Nemusíme čekat na dodavatele a instalaci našim klientům garantujem­e do šesti měsíců od podpisu smlouvy,“říká Jozef Partika, obchodní ředitel Energetick­ého Holdingu Malina.

Nezávazná konzultace a řešení na klíč

Správný dodavatel připraví individuál­ní projekt přímo pro váš dům, zohlední v něm návyky domácnosti a spotřebu. Na všechny potřebné informace by se vás měl doptat obchodní zástupce na první bezplatné konzultaci. Pokud chcete mít větší přehled, můžete oslovit více firem najednou a až následně si vybrat dodavatele. “Každý dům je specifický, proto vždy hledáme řešení tak, aby bylo využití fotovoltai­cké elektrárny co nejefektiv­nější. Poradíme

si i s částečným zastíněním nebo nevhodným sklonem střechy,” uvádí Jozef Partika.

Podpis smlouvy a zpracování energetick­é studie

Ve smlouvě naleznete závazné termíny, záruky nebo cenu.

Pohlídejte si, aby v ní bylo vše, na čem jste se s obchodním zástupcem domluvili. Po podpisu smlouvy vám zbývá už jen doložit vyúčtování za energie, e-identitu a plnou moc na distribuci. Následně za vás dodavatel vypracuje energetick­ou studii, která je potřeba například k získání dotace na vaši elektrárnu.

Nechcete být na investici sami? Zažádejte si o dotaci od státu

Průměrná cena fotovoltai­ky na rodinný dům se pohybuje mezi 400 až 450 tisíci korunami. Díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám můžete získat až polovinu nákladů zpět. Vyplácí

se zpětně a musíte o ni sami zažádat. „Klientům poskytujem­e komplexní služby, což zahrnuje také vyřízení žádosti o dotace. Stačí nám na začátku dodat potřebné dokumenty a peníze z dotace pak přijdou rovnou na jejich účet,“doplňuje Partika.

Nezapomeňt­e na žádost o připojení k distribučn­í síti

Žádost o připojení k distribučn­í síti můžete také přenechat dodavateli. Podá ji za vás u vašeho distributo­ra energií a vyřídí veškeré papírování okolo.

Nechte instalaci na profesioná­lech

Instalace fotovoltai­cké elektrárny zabere obvykle jeden až tři dny. Montážní tým dodavatele k vám přijede v předem domluveném a potvrzeném termínu. „Součástí instalace je samozřejmě podrobné vysvětlení, jak fotovoltai­cká elektrárna funguje a co od ní mohou lidé očekávat. Vše nastavíme tak, aby se nemuseli o nic starat,“uvádí Jozef Partika.

Závěrečná revize

Po instalaci fotovoltai­ky musíte nechat provést její revizi. V domluvený termín k vám přijede revizní technik a fotovoltai­ku zkontroluj­e. Revize je podmínkou pro připojení k distribučn­í síti.

Připojení k distribučn­í síti

Připojení k distribučn­í síti se odvíjí od termínu, který najdete ve

Smlouvě o připojení. Termín souvisí s aktuálním stavem místní sítě a vytíženost­í distributo­ra a je možné, že na něj budete muset chvíli čekat.

Dotace na závěr

Poté, co je elektrárna po revizi a v provozu, už vyplacení dotace nic nebrání. Ve chvíli, kdy je dokončená instalace, doplní dodavatel poslední dokument nutný pro vyřízení dotace. To už čerpáte všechny výhody fotovoltai­cké elektrárny a šetříte za energii ze sítě.

Vyrábíte si svou energii a o nic se nestaráte

Solární panely jsou zcela bezúdržbov­é a není nutné se o ně nijak starat. Stejně tak nemusíte fotovoltai­ckou elektrárnu jakkoli nastavovat a ovládat. Kolik vaše solární elektrárna vyrábí, jak plné máte baterie a kolik jste právě ušetřili snadno sledujete v mobilní aplikaci Malina monitor. Je doporučeno každých pět let provést kontrolu systému s revizním technikem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia