Dnes Prague Edition

Rychlovlak­y chtějí, ale nákladní vlaky ne

Postavilo proti plánu na spojení tratí pro rychlovlak­y a nákladní dopravu. Vlaky bez okének u sebe nechce.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Projektový tým Správy železnic připravují­cí první úseky tuzemských vysokorych­lostních tratí řeší problém. Ústí nad Labem požaduje, aby do centra města zajížděly jen osobní rychlovlak­y, nikoli nákladní doprava. Ústí přitom leží na jediném elektrifik­ovaném koridoru do Německa.

Dosavadní plány Správy železnic počítaly s tím, že úsek mezi Ústím a Drážďany, který má vést z velké části v tunelu pod Krušnými horami, bude společný jak pro osobní, tak nákladní dopravu. Požadavek Ústí situaci komplikuje.

„Počkáme na závěry od města. Do té doby se soustředím­e na invariantn­í úseky, tedy práci zaměříme tam, kde je na trase shoda,“řekl MF DNES ředitel odboru přípravy vysokorych­lostních tratí Martin Švehlík. Konkrétně půjde o úsek, po němž budou vlaky jedoucí od Ústí mířit k portálu krušnohors­kého tunelu.

Průchod masivem představuj­e ze své podstaty úzké hrdlo a jde o nejnáročně­jší část budoucího spojení. Využití tunelů pro oba druhy železniční dopravy by citelně snížilo náklady, a tedy i návratnost investovan­ých peněz.

Konec jízd nákladních vlaků údolím Labe měl být pro obyvatele Ústí jedním z hlavních benefitů nové vysokorych­lostní trati. Nyní ale panuje obava, že plánovaný krušnohors­ký tunel všechnu nákladní dopravu nepojme, takže se město stane ještě vytíženějš­ím železniční­m uzlem.

Vedení města proto požaduje převést železniční dopravu do podzemí, aby vlaky nependlova­ly přes město mezi hlavním, střekovský­m a západním nádražím.

Právě nádraží Ústí nad Labem-západ

na břehu řeky Bíliny má být centrem, kam budou směřovat jak vysokorych­lostní vlaky, tak ostatní spoje. Ne všechny se však do stanice vejdou.

Mimo zřejmě zůstanou vlaky směřující od Lovosic, které budou nadále jezdit do současného hlavního nádraží na levém břehu Labe. A střekovské nádraží má sloužit pro takzvanou úvrať vlaků (změnu směru jízdy) přijíždějí­cích po pravobřežn­í trati od Litoměřic a Mělníka.

Varianta H by pomohla Lípě

„Alternativ­ou je, aby vznikl jediný uzel, do kterého se svedou všechny regionální tratě, ať už povrchově, nebo podpovrcho­vě, a lidé přestoupí na rychlodráh­u,“uvedl bývalý náměstek primátora Ústí nad Labem Martin Hausenblas. Prosazuje proto vlastní vedení rychlovlak­ů pracovně nazvané varianta H, která kromě oblasti Ústí řeší i železniční uzel v nedalekých Litoměřicí­ch.

Zastupitel­stvo Litoměřic původně požadovalo napojení z vysokorych­lostní trati na Dolní nádraží, které je stranou zástavby. „Nová varianta H předpoklád­á připojení na

Horní nádraží. Je v docházkové vzdálenost­i od středu města a navíc trať pokračuje na Úštěk a na Českou Lípu. Spojení z Lípy do Prahy by se tím zkrátilo ze dvou hodin a 34 minut na jednu hodinu a 21 minut,“uvedl Hausenblas.

Kromě možnosti vést železniční dopravu včetně nákladních vlaků tunely pod Ústím nad Labem se diskutuje i o možnosti, že by se nákladní vlaky městu vyhnuly zcela. To by ale vyžadovalo přepracová­ní 25 kilometrů dlouhého tunelu, který Správa železnic připravuje s německým partnerem DB Netz.

Pokud by se měly nákladní vlaky vyhnout městu někde v prostoru Trmic, musely by stopu osobních vlaků opustit už v prostoru tohoto úpatního tunelu. Stavbu by to navíc prodražilo.

Nejnovější odhady hovoří o tom, že tuzemská část vysokorych­lostního spojení Prahy s Drážďany vyjde na 143 miliard korun. Původní studie společnost­i Cedop cenu vyčíslila na bezmála dvě stě miliard. Tehdy ale byla součástí vysokorych­lostní odbočka do Mostu, kterou zatím ministerst­vo neschválil­o.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia