Dnes Prague Edition

Prostě žánr. Vánoční příběh

Velké štěstí, že v rozporu s původním plánem nešel Vánoční příběh do kin už loni, kdy by vypadal jako dvojče tehdejší premiéry Přání Ježíškovi. Letos má ve výrobě adventní nálady ring volný.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pár odlišností mezi oběma snímky se najde. Na rozdíl od Přání Ježíškovi natočeného podle polské předlohy představuj­e Vánoční příběh čistě domácí originál, na jehož scénáři se vedle režisérky Ireny Pavláskové podíleli Rudolf Merkner a Marek Matoušek.

Hráz proti samotě

Ve prospěch novinky mluví také fakt, že se nesnaží o ztřeštěnou komedii za každou cenu a že jak režisérka, tak kameraman David Ployhar mají dost zkušeností, aby věděli, že vyleštěná posvátnost Štědrého dne potřebuje tu a tam šmouhu rozbíjejíc­í vžitou idylu, aby se dala vůbec unést.

Do obvyklé náladové mozaiky dárků, stromků a vloček proto Vánoční příběh zprvu vkládá drobná vykolejení i znepokojen­í, ať se v sestřihu mihne demonstrac­e Stop vraždění kaprů nebo stopování dávné lásky skončí šokem v kostele. Dojde i na fyzické šarvátky, koneckonců 24. prosinec začíná pro většinu hrdinů filmu jako příkladný den blbec, ačkoli divák předem ví, že se vše v dobré obrátí. Protože každý vánoční (i Vánoční) příběh už zosobňuje

samostatný žánr s vlastními pravidly v čele s náhodami, které propojí několik osudů v jednu mohutnou hráz proti samotě.

Pavlásková žánr naplňuje, nic víc, nic míň. Včetně rizika, že některé

postavy budou nutně čnít nad jinými a že se finále rozpustí v kazatelské­m sentimentu všeobjímaj­ící lásky, z nějž dokázala díky humoru vybruslit snad jenom stále nedostižná Láska nebeská.

Herecké souhvězdí Vánočnímu příběhu nelze upřít, počínaje vděčným návratem dua Oldřich Kaiser – Jiří Lábus v rolích vlezlého otrapy znervózňuj­ícího řidiče tramvaje a konče spíše reklamní miniroličk­ou

Pierra Richarda, využitého k vyznání citu na dálku.

Nicméně kralují jiní, zejména Karel Roden coby nudný politik v pozadí, dojemný patlal, jehož netušený přešlap v živém rozhlasové­m vysílání zaskočí jeho populární matku v podání Jiřiny Bohdalové, rozkolísá vládní koalici, zato občany pobaví a vynese mu konečně uznání.

Unikátní fackování

Mezi ženami vévodí Jitka Sedláčková, Lábusova generálská manželka, před níž rodina i o svátcích raději prchá do práce a která za svého muže mluví i u lékaře: „Když mu to řeknu já, udělá to líp.“Proměna Lábusova poddajného tatíka ve chlapa mocného činu připisuje snímku pár bodů navíc za hercovu vskutku nevídanou fackovací techniku.

Naopak banalitu zosobňuje zatloukání nevěry ve snobské domácnosti Jany Plodkové nebo setkání zhrzené dívky s mužem snů čili Vladimírem Polívkou, byť tady se alespoň klame tělem ohledně náznaku, že si zase už další tatínek se synkem hledají novou maminku.

Potěší, jak si Vánoční příběh lehce zaryje do vlastních řad – „Na Štědrý den se nesmí myslet, povolují se jen koledy a pohádky“, ale je to rebelie krotká. Drony se opět vznášejí nad zasněženou krajinou, u prostřenýc­h stolů najdou místo hosté nezvaní i nečekaní, všichni se usmíří, obejmou a v ulepeném kostelním finále oslaví veřejně lásku velmi kostrbatým prozřením.

Vánoční příběhy by zkrátka měly končit v polovině, dříve, než vtip obětují na oltář dojímání. Ale na druhou stranu už u nás vznikly daleko křiklavějš­í i nevkusnějš­í romance s vůní svíček a jehličí.

60% Vánoční příběh

Česko 2022

 ?? Foto: CinemArt ?? Zaskočená matka Jiřinu Bohdalovou překvapí svým prohlášení­m filmový syn Karel Roden.
Foto: CinemArt Zaskočená matka Jiřinu Bohdalovou překvapí svým prohlášení­m filmový syn Karel Roden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia