Dnes Prague Edition

Co si Jan Rejžek raději už „nepamatuje“?

- — Jindřich Göth

Publicista Jan Rejžek se pustil do sepsání pamětí nazvaných Jste to vy? Rozverně blahosklon­ným tónem se v nich snaží vyvrátit mýtus zuřivého kata, poukazuje přitom na množství slavných a populárníc­h osobností, s nimiž se přátelil či přátelí a o nichž familiárně mluví jako o Jirkovi, Sváťovi a podobně. Opomíjí přitom svou odvrácenou „virtuální“tvář.

Stačí málo, salonnímu intelektuá­lovi se zatmí před očima a jme se na Facebooku odstřelova­t svého soka slovním arzenálem čtvrté cenové, o čemž v knize diskrétně mlčí. Životní lapsy přiznává, profesní selhání si nikdy nepřipoušt­ěl.

Rejžkovi lze jen těžko vytknout nedostatek přehledu a znalostí, nicméně ani on není neomylný. Vzpomínám na jeho nesmyslný odstřel kapely Vanessa v Tečce páteční noci. Vytkl jí nedostatek originalit­y, její texty přirovnal k veršovánká­m F. R. Čecha a k dovršení všeho ji zcela pomýleně srovnával se Zrním, DVA a Midi lidi, ač s nimi průkopníci EBM v Česku žánrově nemají zhola nic společného. Velice špatná hudba, děl Rejžek na adresu Vanessy. Inu, evidentně v ní nepůsobí žádný jeho „kamarád“nebo „dobrý brach“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia