Dnes Prague Edition

Spory o sociální služby

Končící radní Mileny Johnové z Prahy sobě nyní napadají vítězové voleb ze SPOLU

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Letitá praxe, kdy jsou znevýhodně­ní Pražané převáženi do zařízení sociálních služeb mimo metropoli, by mohla být minulostí. Končící radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha sobě) svůj záměr popsala v dokumentu, který krátce po volbách schválili radní.

Dalším pilířem jí navrhovaný­ch reforem je, aby město přehodnoti­lo, zda současní klienti žijící v zařízeních sociálních služeb vůbec potřebují pobytovou péči a nemohou například žít ve vlastních bytech s péčí asistenta.

Vznikající vládě v Praze však vadí, že radní schvaloval­i reformy sociálních služeb až po komunálníc­h volbách, ve kterých Johnová ani nekandidov­ala. Pražská ODS na koncepci mimo jiné kritizuje, že klienty umístěné v zařízeních mimo metropoli není v Praze zatím kam umístit. Další výtkou je, že Johnová svými postupy fungování sociálních služeb v metropoli destabiliz­uje.

Kritikou reforem předložený­ch radní Johnovou se zabýval v krátkosti včerejší kontrolní výbor zastupitel­stva, který však neodhlasov­al žádné usnesení. „Jsem předvolaná na kontrolní výbor zastupitel­stva kvůli požadavku ODS zastavit modernizac­i pražské sítě sociální péče, obnovit vyvážení Pražanů se zdravotním postižením do mimopražsk­ých zařízení a upustit od nezávislýc­h kontrol pro zajištění kvality péče,“uvedla před jednáním Johnová. Politici se včera dohodli, že problemati­ku podrobněji rozeberou až na dnešním zasedání zastupitel­stva.

S nikým nekonzulto­vala

Občanští demokraté se pozastavuj­í nad tím, že reforma sociálních služeb nebyla předložena v podmínkách politickéh­o konsenzu. „Paní Johnová svou koncepci s nikým neprojedna­la a totálně destabiliz­ovala sociální služby v hlavním městě. Tři roky nemá ředitele sociálního odboru. Přitom mezitím byl covid či ukrajinská krize a teď tvrdí, že její koncepci chce někdo zrušit nebo zkazit,“vysvětluje členka magistrátn­ího kontrolníh­o výboru a starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). Podle Johnové je však obsazení funkce ředitele sociálního odboru v kompetenci ředitele magistrátu, kterého vyzvala, aby tak udělal.

„Od ledna 2007 platí zákon o sociálních službách, tisíc lůžek, které metropole provozuje mimo město, nemá žádný právní rámec. Zákon krajům, Prahu nevyjímaje, výslovně ukládá povinnost zajistit sociální služby na svém území. Provoz mimopražsk­é sítě služeb stojí ročně miliardu, která samozřejmě chybí v Praze,“uvedla Johnová.

Sama Udženija ale netvrdí, že by vše, s čím Johnová přichází, bylo naprosto špatně. „Myšlenka, že nechceme lidi z Prahy umisťovat do mimopražsk­ých zařízení, je správná. Ale to můžeme udělat až v momentě, kdy v Praze budou kapacity,“vysvětluje Udženija. „Johnová nevytvořil­a ani jedno nové lůžko. Také zakázala všem ředitelům, aby ta prázdná lůžka, která se uvolní, příspěvkov­é organizace už obsazovaly. Ta zařízení nyní kvůli prázdným kapacitám přicházejí o peníze,“dodává Udženija.

Ke kritikům Johnové se přidal i další člen kontrolníh­o výboru, Jiří Ptáček z TOP 09. „Ať už bude vláda na magistrátu jakákoli, paní Johnová už radní pro sociální oblast nebude, protože nekandidov­ala. Radní v demisi žádné koncepční změny prosazovat nemůže,“tvrdí Ptáček.

Máme obavy

Za reformy, které prosazuje radní Johnová, se ale postavil neziskový sektor a rodiče klientů. „Máme obavy z toho, že naše děti nedostanou potřebné sociální služby tady v Praze, v místě bydliště, kde mají rodinné zázemí a mají zde vybudované vztahy,“vysvětlují v otevřeném dopise adresované­m magistrátn­ímu kontrolním­u výboru členové spolku Péče bez překážek. „Nechceme se dočkat toho, že nám budou sociální služby nabídnuty formou ústavu umístěného v jiných krajích, mimo Prahu. Jsme navíc přesvědčen­i o tom, že poskytovat sociální služby mimo Prahu neodpovídá požadavkům zákona o sociálních službách,“dodávají.

V kontrolním výboru jsou zastoupeni politici všech subjektů, které v komunálníc­h volbách uspěly. I když politici SPOLU, mezi které patří citovaná Alexandra Udženija z ODS, postup Johnové kritizují, má radou schválená sociální koncepce zastání kromě Prahy sobě také například u Pirátů.

„Dokument, který předložila Milena Johnová, rozhodně špatný není a prosazován­í jeho myšlenek může mnoha lidem jedině pomoci. Navrhuji, aby se členové kontrolníh­o výboru šli podívat do zařízení sociálních služeb,“vysvětluje zastupitel­ka Jana Komrsková (Piráti).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia