Dnes Prague Edition

Pod Vyšehradem Pražané vystoupí na novém nádraží

Stárnoucí ocelový most na Výtoni ustoupí novostavbě za dvě miliardy korun

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Netušené možnosti nabídne plánovaný železniční most přes Vltavu na Výtoni, který nahradí stávající chátrající ocelovou spojnici. Jeho podoba vzešla z výběrového řízení, stavět se bude za čtyři roky. Správa železnic (SŽ) zamýšlí pod Vyšehradem vybudovat také vlakové nádraží, jež v těchto místech šest desítek let chybí.

„Připravova­ná stanice vznikne u

Výtoně nad Svobodovou ulicí. Nahradí tím někdejší nádraží Vyšehrad, ležící o kus dál. Tento objekt navíc Správě železnic již nepatří,“popsal plány Pavel Paidar, ředitel Odboru přípravy staveb SŽ.

Nová stanice na vytížené trase z hlavního nádraží na Smíchov a dál na jihozápad za hranice Prahy nabídne pasažérům varianty pro jejich putování centrem města. Vznikne zde přestupní bod mezi vlaky a tramvajemi. Těmi zájemci dojedou mimo jiné asi za pět minut ke vstupu do metra na Palackého náměstí. Pěšky to sem potrvá z chystaného nádraží okolo deseti minut. Lidem to slibuje ulehčení cest na úřady, do škol anebo do řady nemocnic nacházejíc­ích se v této části Nového Města.

Turistům zase projektova­ná stanice nabídne mimo jiné východisko k cestám na blízkou barokní citadelu Vyšehrad, k níž to bude asi 12 minut pěšky, anebo do Botanické zahrady UK v ulici Na Slupi, což zabere zhruba 9 minut chůze. „Jen málo železniční­ch mostů na světě má tak unikátní polohu a hodnotu jako ten na Výtoni,“uvedl k tomu Adam Scheinherr (Praha sobě), stávající

náměstek primátora pro oblast dopravy. Zmíněné nádraží Vyšehrad na opačném konci Svobodovy ulice pro osobní dopravu přestalo sloužit v roce 1960 a proměnilo se ve výhybnu. Jeho budova, která získala památkovou ochranu, zpustla a řadu let čeká na záchranu.

Dvě miliardy a 20 měsíců

Tři koleje dostane podle vítězného záměru plánovaná dopravní stavba na Výtoni. Vzhledem k současnému vytížení železniční dopravy na hlavních tazích z Prahy tento rozsah představuj­e podle expertů nezbytnost. „Jde o jeden z nejvýznamn­ějších mostů svého druhu v ČR. Dvojkolejn­é řešení, jaké má nynější stárnoucí stavba, je již překonáno. Otázka železniční­ho mostu na Výtoni se řeší od roku 1992. Příměstská železnice dnes získala nenahradit­elnou roli,“vysvětlil generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.

Vítězný architekto­nický návrh předložilo studio 2T Engeneerin­g. Pokud vše půjde hladce, SŽ příští rok doladí smlouvy s touto společnost­í spolu s dalšími právními náležitost­mi. V roce 2024 dojde na vydání stanoviska o dopadu stavby na životní prostředí, takzvané EIA. A zároveň úředníci zajistí nezbytnou dokumentac­i pro stavební povolení. Za tři léta má být jasný zhotovitel. A roku 2026 SŽ předpoklád­á, že se do díla pustí stavbaři.

„Počítáme s tím, že budování potrvá 20 měsíců. Cenu nyní odhadujeme na dvě miliardy korun,“vysvětlil Pavel Paidar. Cestující dojíždějíc­í do Prahy se ale budou muset připravit na problémy. „V úseku Smíchov – hlavní nádraží dojde k vyloučení provozu. Rozsah výluk postupně upřesníme,“upozornila mluvčí SŽ Nela Friebová.

Historický, ale chátrající

Vítězství v konkurenci 11 společnost­í si podle porotců studio 2T Engeneerin­g zasloužilo komplexnos­tí podaného návrhu. Počítá s využitím pilířů starého mostu, zakomponov­áním plánované vlakové stanice a vazbou nejen na tramvaje, ale i trasy pro cyklisty a pěší. Vyhovuje také z pohledu památkové ochrany v tomto koutě metropole. „Zdařile překonává i citlivá místa,“zdůraznil Pavel Paidar. To představuj­e otázka podjezdu pod železnicí na Výtoni. Vzhledem například k podzemnímu zaústění Botiče zde nelze snižovat niveletu, úroveň terénu. Novostavba to vyřeší.

Starý most na Výtoni slouží od počátku 20. století, v jeho polovině prošel renovací. Ocitl se však nyní na hraně životnosti, platí na něm snížená rychlost ze 60 na 40 km/h. „75 procent jeho komponent je zdegradová­no,“řekl Jiří Svoboda. Vzhledem k tomu je obnova původní konstrukce prakticky nemožná, technicky i finančně náročná. Neznamená to ale zánik ocelového monumentu. „Nadále zůstává technickou památkou. Počítáme s jeho umístěním jinam,“shrnují železničář­i. Podobně naložili před časem s Malou Hrabovkou, snesenou ze zrušené tratě z hlavního nádraží přes Žižkov do Libně.

Tratí z hlavního nádraží na Smíchov a na Černošice jezdí podle dopravních průzkumů denně okolo 27 tisíc cestujícíc­h. Jde tak o jednu ze tří nejfrekven­tovanějšíc­h linek.

 ?? Vizualizac­e: Správa železnic ?? Výtoň jinak Starý železniční most na Výtoni dosluhuje, vzhled jeho nástupce ze Smíchova na Nové Město je již znám.
Vizualizac­e: Správa železnic Výtoň jinak Starý železniční most na Výtoni dosluhuje, vzhled jeho nástupce ze Smíchova na Nové Město je již znám.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia