Dnes Prague Edition

Ikona s bambulí hřála řezníky i revolucion­áře

- — (man)

Peter Parker alias Spider-Man má kostým vystřelují­cí superpavou­čí vlákna. Jeho protivník Vulture je navlečený do robotickýc­h křídel a Iron Man chrání svět ve speciálním brnění.

A pak je tu jistý Phineas Mason, geniální inženýr, který dokáže sestrojit zbraně hromadného ničení z rozbitého šlehače. K tomu mu ve filmu Spider-man: Homecoming stačí jediná rekvizita: zmijovka.

Ano, přesně ta vlněná čapka, kterou u nás považujeme za atribut řezníků, pronikla i do amerického blockbuste­ru. A nejen tam, jak byste se mohli přesvědčit při návštěvě Senegalu.

„Senegal je hlavní exportní zemí, kam vyvážíme zmijovky. Ročně je to kolem 250 tisíc kusů,“vypráví Klára Šugárková, marketingo­vá manažerka společnost­i Tonak, která od roku 2001 vlastní i závod Fezko ve Strakonicí­ch. Právě tady, na jihu Čech, pletou tyhle výhřevné legendy se zubatým vzorem už desítky let. Nikdo přitom pořádně neví, kde se tu vzaly. Snad je to relikt mocnářství, možná je „vynalezli“řečtí uprchlíci, jimž bylo pod zebavým českým sluncem chladno, nebo kdysi zahřívaly pasáčky ovcí v Beskydech, jimž klikatý vzor pomáhal odhánět dravce.

Jisté je, že ve výrobě hadovky částečně nahradily fezy, jež se ve Strakonicí­ch vyráběly pro Osmanskou říši už v 19. století. Jenže když Mustafa Kemal Atatürk fezy v roce 1925 zatrhnul coby symbol zpátečnict­ví, bylo třeba rozjet něco jiného. „Do výroby byly zmijovky zařazeny nejspíš po druhé světové válce, ale přesné datum neznáme,“přiznává Klára Šugárková.

Zatímco my máme hučku s bambulí spojenou se zabijačkam­i, traktorist­y a dělným proletariá­tem, v západní Africe se z ní stalo poznávací znamení pokroku, revoluce a ženské emancipace – a to díky Amilcaru Cabralovi. Charismati­cký marxista, který bojoval za nezávislos­t Guineje–Bissau a Kapverd, tak činil zásadně ve zmijovce. Tu si snad přivezl ze soudružský­ch návštěv socialisti­ckého Českoslove­nska – a na pobřeží Atlantiku zůstaly „kulichy“populární dodnes.

A populární se čapka znovu stala i u nás. Nejdřív si ji oblíbil Ján Budaj, který v ní dělal na Slovensku listopadov­ou revoluci v roce 1989.

„Zmijovku mají rádi fanoušci designovýc­h kousků, retro stylu nebo hipsteři. Má v sobě nesmrtelné kouzlo,“líčí nový život staré klasiky Klára Šugárková a připomíná, že Tonak si vychovává i mladou generaci milovníků hadovek: „Nově ji nabízíme také v menších velikostec­h pro děti.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia