Dnes Prague Edition

Ruku před pusu. Ale co váš fotbal, pánové?

Německo zpackalo premiéru na mistrovstv­í světa. Že by už nebylo velmocí?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Vroce 1954 prohráli 3:8 s Maďarskem. Nejhorší výsledek v dějinách. Ovšem dal se tak nějak čekat. Německo se po šílené válce, kterou samo rozpoutalo, teprve probouzelo k normálnímu životu, zatímco Maďaři byli ve fotbale naprosto top.

A hádejte, kdo tehdy celý šampionát vyhrál?

Přece Němci, kteří ve finále – znovu proti zdánlivě neporazite­lným Maďarům – dokázali otočit rychlé manko 0:2. Ta zázračná chvíle přesně symbolizuj­e, jak je německý fotbal silný. Fyzicky i mentálně.

V roce 1974 prohráli západní Němci 0:1 netrpělivě očekávané derby s těmi východními. Bylo to veliké překvapení, které však rezonovalo jen chvíli. Favorit kolem bosse Beckenbaue­ra se oklepal a dva týdny poté vyhrál titul.

Znovu ta mentální síla! Posuňme se do roku 1982. Němci propadli na úvod 1:2 s Alžírskem, které do té doby ani jednou na mistrovstv­í světa nebylo.

Trenér Jupp Derwall před zápasem pronesl: „Kdybychom náhodou měli prohrát, pojedu domů vlakem.“Po zápase mu novináři poťouchle ukazovali jízdní řády, kterak se z Gijónu co nejrychlej­i dostat do Cách.

A pointa? Profackova­ní Němci znovu zabrali a prokousali se až do finále.

Jako by často potřeboval­i nejprve dostat direkt mezi oči, aby pak ukázali svou skutečnou kvalitu, odolnost a houževnato­st.

Otázka je, jestli se náhodou časy nezměnily.

Před čtyřmi lety dorazili Němci na mistrovstv­í světa coby obhájci titulu.

Plácali se v problémech a ve chvíli, kdy prostě museli naplno bodovat, aby odvrátili kolosální ostudu, prohráli s Jižní Koreou 0:2.

Poprvé po čtyřiceti letech nepostoupi­li do vyřazovací fáze.

A teď si s osudem zahrávají znovu.

Včera padli 1:2 s Japonskem. Přestože do 75. minuty vedli. „Je to hororový scénář. Všechno jsme měli pod kontrolou. Je absurdní, že se bavíme o porážce,“prohlásil pak tahoun Thomas Müller. Ale je to skutečně absurdní? Když může Argentina selhat se Saúdskou Arábií, proč by zrovna Němci měli mít garantovan­é, že papírově slabšího soupeře udolají?

Hned jedenáct členů současného

kádru pamatuje blamáž z posledního šampionátu. Nyní se na Německo žene další nepříjemná smršť. Pokud v dalším utkání prohraje s rozjetým Španělskem, které si včera v tanečním rytmu smlslo 7:0 na nebohé Kostarice, nastane téměř jistě okamžitý konec.

Čtyřnásobn­í mistři světa už nesmějí zaváhat.

Die Mannschaft je pod obrovským tlakem a těžkou palbou.

Že prý se hráči věnovali hlavně tomu, aby před zápasem s Japonci deklaroval­i svou podporu menšinám, které pořádající Katar neuznává. Brankář Neuer si nesměl navléknout duhovou kapitánsko­u pásku, kterou by podpořil práva komunity LGBT, proto si všichni členové základní

sestavy při oficiálním focení zakryli ústa. Demonstrat­ivně, aby upozornili, že nesouhlasí s tím, co se v přísném emirátu děje.

Krásné gesto, které by bylo vhodné následovat, však zapadlo v průměrném výkonu a hlavně v mizerném výsledku.

„Týmu věřím, příště budeme lepší,“slíbil trenér Hansi Flick.

Němci během prvního poločasu téměř výhradně drželi míč, Gündogan z penalty chladnokre­vně skóroval, žádný koncert se však nekonal. Během přestávky Japonci výborně vystřídali a favorit postupně zhasnul. Nejprve brankář Gonda několikrát napravil svůj hloupý faul, kvůli kterému Němci kopali penaltu, a pak to přišlo. Jeden náhradník,

Doan (záložník Freiburgu), vyrovnal a druhý náhradník, Asano (útočník Bochumi), rozhodl. Po nenápadném nákopu z vlastní poloviny se prohnal k německé brance a z těžkého úhlu napálil balon pod břevno. Brankář Neuer lehce cuknul a nechal u tyče titěrnou mezeru, kterou japonský hrdina trefil.

„Teď zkrátka potřebujem­e dvakrát vyhrát,“zhodnotil situaci mazák Müller.

Ano, dvě výhry by na postup stačily, ale dokážou to Němci v aktuálním rozpoložen­í? Letos nastoupili do deseti zápasů, z nichž hned pět remizovali a dva prohráli. Z opravdovýc­h veličin zdolali pouze Italy. A ti, jak známo, na mistrovstv­í světa vůbec nepostoupi­li.

 ?? Foto: ČTK ?? Vrchol marnosti V závěru naběhl před japonskou branku i německý gólman Manuel Neuer, ale nic z toho. Favorit se vyrovnání nedočkal.
Foto: ČTK Vrchol marnosti V závěru naběhl před japonskou branku i německý gólman Manuel Neuer, ale nic z toho. Favorit se vyrovnání nedočkal.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia