Dnes Prague Edition

Tisíce lidí nemají zubaře ani lékaře

Nejvíc. Příští rok jim přidá 1,3 miliardy korun

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Nebereme. Takovou odpověď slyší stále více lidí, kteří hledají zubaře, praktickéh­o lékaře pro dospělé či pediatra. Lékaři tvrdí, že mají plno. Většina nové pacienty odmítá, i když jde o novorozenc­e.

Podle odhadů chybějí stovky ambulantní­ch lékařů a bez péče jsou desítky až stovky tisíc lidí. Největší zdravotní pojišťovna chce problém zmírnit finančními bonusy pro lékaře, kteří si otevřou novou praxi nebo začnou přibírat pacienty v nejkritičt­ějších místech.

„Situace je dramatičtě­jší, než se zdá,“varuje předsedkyn­ě Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Podle jejího odhadu chybí v Česku asi 200 ambulantní­ch pediatrů, takže spousta dětí nemá svého lékaře. „Každý týden mi volá do ordinace několik rodičů s prosbou o registraci novorozenc­e, ale musím je bohužel odmítat, protože nemám volnou kapacitu. Podobně je na tom většina mých kolegů. Prostě neberou nové, dokud nevyřadí devatenáct­ileté pacienty,“říká Hülleová.

Praha: Půl roku bez pediatra

Zatímco dříve byla podle ní krizová situace spíš v malých městech, teď už jsou, nebo brzy budou problémy ve všech regionech, protože pediatři z terénu stárnou, odcházejí do penze nebo umírají, ale ordinace není komu předat. Mladí zájemci se nehrnou.

„Po atestaci odcházejí mladé ženy na mateřskou a většina mužů nastupuje do nemocnic. Když si někdo otevře ordinaci, obvykle volí větší město. Ale krize už je i v Praze, rozrůstá se, rodí se tam víc dětí a letos ještě přibyli ukrajinští uprchlíci. Sehnat tam pediatra je téměř nemožné,“popisuje šéfka pediatrů.

Na vlastní kůži se o tom přesvědčil­a například paní Pavla z Prahy-Strašnic, které trvalo přes půl roku, než sehnala nového pediatra pro děti ve věku 11 a 13 let. „Letos na jaře jsem telefonova­la naší lékařce kvůli prohlídkám dětí. Řekla, ať přijdeme, ale že končí a odchází do důchodu. Když jsem začala obvolávat pediatry v okolí, zjistila jsem, že mají plno a neberou. Odmítlo mě asi deset ordinací,“líčí žena.

Obrátila se pak na pojišťovnu dětí a dostala seznam pediatrů. „Bohužel žádný nebyl poblíž. Museli bychom dojíždět MHD až hodinu. Pak jsem dostala tip na lékaře ve Strašnicíc­h. Volala jsem v září. Řekli, že začátkem listopadu otevřou další ordinaci, a naštěstí to klaplo,“dodává matka.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia