Dnes Prague Edition

Zimní zájezdy podražily o 15 %, ale Češi nešetří

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Trend z léta, kdy se Češi rozhodli vynahradit si dva roky omezování, pokračuje. Míří hlavně na dovolenou do zahraničí. A to i přesto, že se ceny zájezdů oproti loňsku zvedly o 10 až 15 procent. „Aktuálně největší poptávka je po exotice, která je asi o 50 procent vyšší než loni. Konkrétně se nejvíce lítá na Zanzibar, do Dominikáns­ké republiky a na Madagaskar. Z bližších destinací se nejlépe prodává Egypt, Kanárské ostrovy nebo Madeira,“potvrdila MF DNES mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Výrazně se zvedl i prodej lyžařských zájezdů. „Zimní pobyty na horách se letos cestovkám prodávají zhruba o 20 procent lépe než v loňské sezoně, která byla ještě silně zasažená cestovními restrikcem­i v souvislost­i s covidem-19. Navíc se letos cestující obávají zvyšování cen v průběhu sezony, a tak si někteří chtějí fixovat ceny zimních pobytů s předstihem,“říká Kateřina Chaloupkov­á, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Přiznává však, že prodeje zájezdů stále nedosáhly úrovně „předpandem­ického“roku 2019 – oproti němu jsou celkově asi o 30 procent nižší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia