Dnes Prague Edition

Kvalita piva i KSČ. Pavel na Ostravsku

Poslední dva dny přesvědčov­al voliče prezidents­ký kandidát Petr Pavel na Ostravsku.

- Darek Štalmach Terezie Wasserbaue­rová

Možná více novinářů než zaměstnanc­ů doprovázel­o prezidents­kého kandidáta Petra Pavla při jeho včerejší návštěvě někdejšího Dolu Staříč. Ten je už několik let uzavřen a na šachtě působí jen pár desítek lidí, kteří se podílejí na postupném útlumu.

„Na jámu se nemůžeme podívat, už je zamčeno, je po šichtě,“odmítl s jistou dávkou nostalgie v hlase závodní dolu žádost kandidáta o možnost podívat se k těžní kleci a jámě, která na Staříči dosahuje hloubky přes 1 150 metrů.

Situaci na šachtě v ostravsko-karvinském revíru odpovídal i počet horníků, kteří se na návštěvu prezidents­kého kandidáta dorazili podívat. Setkání proběhlo před vrátnicí, s někdejším generálem si přišlo popovídat ne více než deset havířů.

O tom, že s tak malým zájmem nepočítali, svědčí i údiv některých členů generálova štábu při zjištění, že se na šachtě už netěží, proto na ní příliš horníků nezůstalo.

Jako jinde i zde byla jedním z témat komunistic­ká minulost kandidáta.

„Teprve si vybírám toho, koho budu volit. Rád bych viděl všechny kandidáty,“komentoval návštěvu jeden z horníků, Pavel Mičulka. „Jeho komunistic­ká minulost by asi chtěla ještě rozebrat, chtěl bych o tom víc vědět, uvidíme,“dodal.

Dozvědět se o problémech

„Spousta lidí mu to vyčítá, ale já jsem už taky starší ročník a znám spoustu lidí, kteří byli ve straně, aby mohli být v nějaké funkci. Vím, že se kolem toho objevily nějaké články, ale víc jsem se o to zatím nestaral,“zareagoval na jedno z nejožehavě­jších témat Pavlovy prezidents­ké kampaně další ze zaměstnanc­ů, Martin Káňa.

To už měl Pavel za sebou dvoudenní výjezd po Moravskosl­ezském kraji. Ten se v ničem nelišil od cest jiných politiků, napříč spektrem. Návštěva továrny, beseda s občany, povídání s důchodci. Pavel za posledních pár měsíců takto dorazil do regionu už poněkoliká­té. Během dvou dnů tentokrát stihl dvě debaty s občany, navštívil firmu svého podporovat­ele a setkal se s již zmíněnými horníky.

Že by svými cestami, případně celou kampaní cíleně mířil na voliče svého zřejmě největšího soupeře Andreje Babiše, Pavel odmítá.

„Necílím proti nikomu, cílím za sebe. Přijel jsem na základě dlouhodobě připravova­né cesty. Včera jsme měli besedu, na níž zdaleka nebyli jen senioři nebo lidé z jedné věkové skupiny. Mým jediným cílem je dozvědět se, jak se v jednotlivý­ch regionech žije, jaké jsou tam problémy, abych věděl, když se bavím třeba s jinými politiky, o jaké problémy jde, případně jakým směrem by se dané řešení mělo ubírat,“reagoval prezidents­ký kandidát na dotaz ke směřování kampaně.

Výrazně lépe na tom byla se zájmem a návštěvnos­tí debata v porubském Domě kultury Poklad. Téměř celý jeho sál zaplnilo až čtyři sta zájemců o debatu s prezidents­kým kandidátem.

Vojenské historky pobavily

Posluchači smíchem reagovali na vzpomínání na studentská léta v Opavě i na vojenské historky z Prostějova, potleskem pak na generálovy názory na zahraniční politiku nebo jeho vizi vykonávání prezidents­ké funkce.

Největší zklamání v publiku se dostavilo, když dal Pavel na konci debaty jen obecnou odpověď na otázku, jestli je lepší pivo Radegast 10, nebo 12. Otázka na minulost v komunistic­ké straně nepadla.

Část návštěvník­ů už byla rozhodnuta volit bývalého generála, část ještě ne. „Zaujal mě, mluvil hezky, rozumně, líbilo se mi, co říkal. Ještě nejsem rozhodnutá, koho budu volit, mám jiného favorita, ale asi ho po tomhle ještě zvážím,“hodnotila opatrně paní Martina.

„Já budu volit Pavla Fischera, ten je moje jednička. Ale on se tam asi nedostane, protože náš národ je stádo. Takže počítám, že ve druhém kole budeme vybírat mezi Babišem a Pavlem, tak budu volit pana generála,“svěřil se důchodce Jiří Slíva.

„Pro mě to není ani tak kampaň, je to jen pokračován­í toho, co jsem dělal vždy. Když bych neuspěl, tak by to pro mě bylo vlastně taky dobré. Zbavil bych se sociálních sítí, nemusel bych nikam jezdit, měl bych klid,“zhodnotil dosavadní průběh kampaně Petr Pavel.

 ?? Foto: Tomáš Fongus ?? Jak se dělají sladkosti Petr Pavel (vpravo) navštívil i firmu vyrábějící medové dezerty Marlenka, jejíž majitel ho podporuje.
Foto: Tomáš Fongus Jak se dělají sladkosti Petr Pavel (vpravo) navštívil i firmu vyrábějící medové dezerty Marlenka, jejíž majitel ho podporuje.
 ?? Foto: Darek Štalmach. MAFRA ?? Důl Staříč Prezidents­ký kandidát Petr Pavel zavítal i do bývalého ostravsko-karvinskéh­o dolu.
Foto: Darek Štalmach. MAFRA Důl Staříč Prezidents­ký kandidát Petr Pavel zavítal i do bývalého ostravsko-karvinskéh­o dolu.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia