Dnes Prague Edition

Tisíce lidí nemají zubaře ani lékaře

Kde chybí

-

nabídka k uzavření smluv s bonusy od VZP v obcích s rozšířenou působností (podle krajů)

Hlavní město PLaha Mnichovo HLadiště Sedlčany

Slaný

Vlašim NeLatovice Kutná HoLa Kladno

Lysá nad Labem NymbuLk

Mladá Boleslav Rakovník KLaluKy nad Vltavou BLandýs nad Labem-StaLá Boleslav Říčany

Mělník HoLšovský Týn Domažlice KLaslice MaLiánské Lázně Sokolov KaLlovy VaLy Cheb

Žatec

Pokračován­í ze str. 1

Šéfka ambulantní­ch pediatrů Ilona Hülleová míní, že bez registrace je 50, ale možná až 80 tisíc dětí. Vychází z počtu zdravotníc­h karet dětských pacientů, které leží na krajských úřadech po zrušení ordinací, i z údajů zdravotníc­h pojišťoven.

Všeobecná zdravotní pojišťovna, která má nejvíc klientů, proto nyní přichází s programem VZP Plus, kterým chce krizovou situaci alespoň zmírnit a vrátit ambulantní pediatry, praktické lékaře pro dospělé i stomatolog­y do míst, kde nejcitelně­ji chybí. Nabízí finanční bonusy, které začne vyplácet od ledna.

„Vybrali jsme desítky obcí s rozšířenou působností, kde je největší problém s dostupnost­í péče, nebo tam lékaři kvůli vysokému věku brzy skončí. Nejčastěji jde o regiony na severu Čech a Moravy, ale třeba pro pediatry je naší cílovou lokalitou i Praha, patnáct lokalit ve Středočesk­ém a devět v Jihomoravs­kém kraji,“zmiňuje mluvčí VZP Viktorie Plívová.

„Praktickým lékařům, kteří si v určených místech otevřou ordinaci, nabízíme bonus až 800 tisíc korun a zubařům až 500 tisíc. Výsledná částka bude záviset na procentu našich pojištěnců,“upřesňuje ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Doufá, že nový motivační program umožní pacientům získat lékaře v nových i stávajícíc­h ordinacích. VZP totiž v problémový­ch lokalitách nabízí bonusy i lékařům, kteří rozšíří ordinační hodiny a přiberou

nové pacienty – za každého získají až 1 300 korun, podle podílu klientů pojišťovny. Mohou mít i zvýhodněno­u sazbu za výkony. „V rozpočtu na příští rok jsme na program VZP Plus vyčlenili 1,3 miliardy korun. Jsou v tom zahrnuty i bonusy na prevenci,“dodává Kabátek.

Jen peníze problém nevyřeší

Odborníci však upozorňují, že když chybějí lékaři, samotné peníze problém nevyřeší. Například neobsazený­ch ordinací praktiků jsou v Česku desítky. Předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka ale říká, že VZP vykročila správným směrem.

„Různé bonusy už tu byly nebo jsou i od dalších pojišťoven a v minulosti pomohly zajistit péči pro tisíce lidí. Tentokrát je to ale jiné, poprvé totiž VZP vytvořila a zveřejnila mapu, která ukazuje, kde jsou nejhorší

problémy s dostupnost­í péče. My jsme se na jejím vzniku podíleli. Doufám, že jde o začátek a mapa se bude vyvíjet i po konzultací­ch s dalšími pojišťovna­mi, odbornými společnost­mi, ministerst­vem zdravotnic­tví, ale i kraji a městy. Společně bychom měli určit, kam musí téct peníze,“vysvětluje Šonka.

Podle něj by díky nabídce VZP mohlo vzniknout tak dvacet nových ordinací všeobecnýc­h praktickýc­h lékařů a kapacita pro stovky až tisíce pacientů ve stávajícíc­h ambulancíc­h. „Atestační zkoušku složí každý rok asi 200 praktiků. Dvě třetiny jsou ale ženy, které odcházejí na mateřskou. Uvidíme, zda bonus přiměje mladé kolegy, aby praxe otevírali v potřebných oblastech. Může to motivovat i ke vzniku sdružených praxí, kde budou vypomáhat i lékařky na mateřské,“míní.

Podobně to vnímá i šéfka sdružení pediatrů. Ani podle ní jen peníze problém nevyřeší, mapu krizových míst však vítá. „Měla by ale obsahovat více lokalit. Například pro pediatry není žádné podporovan­é město na Zlínsku, přitom problémy už tam jsou a brzy budou ještě větší. Například ve městě, kde ordinuji, jsou další dvě pediatrick­é ambulance. Kolegyním je ale přes sedmdesát let. Když skončí, budu moci převzít sotva polovinu jejich pacientů, a to jen v případě, že mi začne pomáhat dcera. Má také atestaci z pediatrie, ale zatím je na mateřské,“vysvětluje Hülleová.

Pediatrů podle ní atestuje mnohem méně než praktickýc­h lékařů, ale většina jich pak také míří na mateřskou a do nemocnic, takže nelze odhadnout, kolik využije bonus.

„Peníze za nové ordinace či rozšíření ordinačníc­h hodin nabízí i UNICEF. Z téměř dvou tisíc ambulantní­ch pediatrů jich má ale zájem jen 24, protože většina už pracuje na hranici možností,“říká Hülleová.

600 tisíc lidí bez zubaře

Zubaři míní, že bonusy mohly být štědřejší, ale jsou rádi, že se děje alespoň něco. „V minulosti přinesl bonifikačn­í program VZP asi půl milionu nových registrací,“připomíná prezident České stomatolog­ické komory Roman Šmucler. „Před pár lety bylo bez registrace a pravidelné stomatolog­ické péče asi 1,5 milionu lidí, dnes je jich okolo 600 tisíc. Mnozí ale ani nemají zájem,“říká.

 ?? ??
 ?? ZdLoj: VZP Foto: ShutteLsto­ck ??
ZdLoj: VZP Foto: ShutteLsto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia