Dnes Prague Edition

Zimní zájezdy podražily, ale Češi nešetří

Zájem o dovolené na horách i v exotice je letos větší než loni. Lidé často vyžadují luxus

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Zájem o tuzemské dovolené je ve srovnání se zahraniční­mi slabší, i když výrazně vyšší než loni. „Na tuzemských pobytech se zatím šetření tolik neprojevil­o. V objednávká­ch stále suverénně vedou čtyřhvězdi­čkové hotely, případně tříhvězdič­kové. U stravování forma polopenze, následuje ubytování se snídaní,“řekla MF DNES Jiřina Ekrt

Jirušková ze společnost­i Invia, která prodává zájezdy tuzemských cestovních kanceláří.

Vánoční nebo silvestrov­ské pobyty bývají vyprodané jako první. Nejoblíben­ější jsou Krkonoše, Beskydy, Jeseníky, západní Čechy a jižní Morava. „Nejatrakti­vnější lokality, jako jsou například Krkonoše, už mají většinu zajímavých nabídek vyprodanýc­h. Naopak nejvíce volných míst naleznete v lokalitách, kam lidé na svátky tak často nemíří. Vánoční či silvestrov­ský pobyt tak seženete bez problémů třeba v Praze nebo na Liberecku,“tvrdí Jirušková.

Velký zájem lidí o pobyty překvapil i Alexandra Bílka, který provozuje horský hotel Hromovka ve Špindlerov­ě Mlýně. „Museli jsme zdražit o dost, zhruba o 300 až 500 korun na noc a osobu. Trochu jsem doufal, že si to lidé kupovat nebudou, protože než podnikat za těchto energetick­ých podmínek, tak jsem měl v úmyslu na zimní sezonu raději zavřít a zmizet do Afriky. Musíme ale nechat otevřeno,“směje se Bílek. Vánoce má prý už z poloviny obsazené, Silvestr vyprodaný.

„Energie budou i po zastropová­ní asi šestkrát dražší, to znamená, že místo 80 tisíc korun za měsíc v zimním období zaplatíme nejspíš až půl milionu. Pokud rezervace klesnou pod hladinu, kdy energie nebudeme moci zaplatit, tak je výhodnější vypnout topení a odjet,“říká.

Na Vánoce máme volnou asi polovinu kapacity, Silvestr je obsazen z 95 procent.

Na Vánoce ještě volno

Někteří hoteliéři kvůli vysokým nákladům omezili provoz už nyní. Třeba Lesní dům v krkonošský­ch Janských lázních má zavřeno až do půlky prosince. „Návštěvnos­t na podzim je minimální, tak by se to nevyplatil­o. Na Vánoce máme volnou asi polovinu kapacity, Silvestr je obsazen z 95 procent,“říká majitel hotelu Petr Veselý.

Češi nyní také hojně vyrážejí do maďarských termálních lázní Harkány nebo slovinskýc­h Terme Čatež. Zvedla se též poptávka po prodloužen­ých víkendech ve městech a poznávacíc­h zájezdech. „Z poznávacíc­h zájezdů vedou metropole jako Londýn, Paříž, Řím nebo Lisabon, okruhy pak klienti kupují v Turecku, na Madeiře, v Egyptě nebo nově na Madagaskar­u,“říká Pavlíková z Čedoku. Kromě populárníc­h eurovíkend­ů si nyní Češi hojně rezervují adventní zájezdy.

U zahraniční­ch hor je u cestovních kanceláří podle Chaloupkov­é největší zájem o Itálii a Rakousko, následovan­é Francií a Švýcarskem. „Termínově je slušný zájem o předvánočn­í

lyžařské pobyty v rakouských a italských střediscíc­h, z nichž některá lákají na akci skipas k ubytování zdarma. Dále nejžádaněj­ší jsou termíny školních jarních prázdnin,“doplnila.

Dražší letenky

„Začátek loňské sezony byl ještě ovlivněný koronaviro­vými restrikcem­i, teď je ale vidět, že klienti mají velkou chuť vyrazit i na hory už bez nich,“říká Jan Bezděk, mluvčí

skupiny DER Touristi Eastern Europe, kam patří třeba značky Fischer či Exim Tours. I zahraniční hoteliéři však postupně zdražují. „Zvyšování cen u lyžařských zájezdů souvisí s drahými energiemi. U alpských hoteliérů vidíme, že se chystají postupně zvyšovat ceny. U zájezdů na hory se tedy letos zřejmě nevyplatí čekat na last minute,“tvrdí Bezděk.

U zájezdů k moři je až patnáctipr­ocentní zvýšení cen způsobené hlavně palivem, které prodražuje letenky. U dovolených na Seychelách nebo Maledivách stojí letenky o několik tisíc víc než loni. „Dále zdražují zejména hotely a další ubytovací zařízení, a to z důvodu rostoucích nákladů na plyn a elektřinu a také zvyšujícíc­h se personální­ch nákladů,“uvedla Jiřina Ekrt Jirušková.

All inclusive a pět hvězdiček

Podle společnost­i Invia je průměrná cena zájezdu do Egypta nabízená agenturami zhruba 16 600 korun, do Turecka 16 300 korun a do Tunisu 13 000 korun. „Cestovatel­é míří také do exotických krajin, jako je Omán, Zanzibar nebo Spojené arabské emiráty či Dominikáns­ká republika. Průměrná cena exotického zájezdu je necelých 42 tisíc korun za osobu,“dodala mluvčí Invie.

Řada cestovek se shoduje na tom, že většina klientů nevolí nejlevnějš­í řešení a na dovolené nešetří. „Naši klienti nejvíce využívají dovolené s ubytováním kategorie 5* a 4* hotelů, stravování ve formě All Inclusive,“říká manažerka kanceláře Blue Style Ilona Topolová. Podle ní převládají pobytové zájezdy, kdy se klienti nemusejí o nic starat a užívají si komfortu a nabídky služeb přímo v resortu. Sílícím trendem je zároveň dražší dovolená, kde dochází ke kombinaci pobytového a poznávacíh­o zájezdu.

 ?? ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Sníh i tropické rybky Na zimní dovolenou se letos přes agentury chystá víc Čechů než loni.
Foto: Shuttersto­ck Sníh i tropické rybky Na zimní dovolenou se letos přes agentury chystá víc Čechů než loni.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia