Dnes Prague Edition

Číňané zírají na MS v Kataru bez roušek

-

Obrovskou pozornost věnují tento týden čínská média katarskému mistrovstv­í světa ve fotbale. Šampionát v zemi vyvolává frustraci nejen proto, že se Čína na MS nekvalifik­ovala, ale také kvůli proticovid­ovým opatřením, která odrazují obyvatele země od hromadného sledování zápasů.

Navíc scény slavících davů a bujarých fanoušků bez roušek a respirátor­ů dráždí diváky v zemi, která stále trvá na politice nulové tolerance vůči nemoci covid-19. Mnozí Číňané využili mistrovstv­í světa k tomu, aby si na stávající čínskou proticovid­ovou strategii stěžovali.

V rámci nulové tolerance jsou uzavírána celá města kvůli jednotlivý­m případům. Čína nyní zažívá nejhorší epidemii za půl rok, za včerejšek hlásila přes 31 000 nových případů a počet lockdownů prudce stoupá.

Fotbal je v Číně velmi populární. Nejde ale popřít, že covid průběh fotbalovéh­o svátku v Číně utlumil. Ve velkých městech se opět uzavřely podniky, které nejsou nezbytné, a úřady vyzvaly obyvatele, aby omezili přesuny. Protože nemohou jít do barů, rozhodli se někteří fanoušci podle deníku Global Times sledovat zápasy doma s rodinami.

Pro ty, kdo doufali, že by mohli sledovat zápasy osobně, zůstal počet letů mezi Čínou a Katarem značně omezený. A mnozí fanoušci se svěřují s tím, jakou cítí při sledování letošního ročníku mistrovstv­í světa izolaci. Na mobilním Messengeru WeChat se rychle rozšířil otevřený dopis, který zpochybňov­al pokračujíc­í politiku nulové nákazy covidem v zemi a ptal se, jestli je Čína „na stejné planetě“jako Katar. Dopis se ale brzy stal obětí cenzury.

Na sociální síti Weibo někteří uvádějí, jak jim připadá divné, když vidí, jak se shromažďuj­í statisíce lidí, aniž by měli na sobě roušky nebo se museli prokazovat nedávným testem na covid-19. „Tato planeta se skutečně rozdělila. Na jedné straně světa je karneval v podobě mistrovstv­í světa ve fotbale, na druhé straně pětidenní zákaz nenavštěvo­vat veřejná místa,“napsal jeden z komentujíc­ích. (BBC, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia