Dnes Prague Edition

S Markétou až do nebe!

Kroutí nad ní hlavou současný i minulý prezident, problém s ní má i zakladatel její vlastní TOP 09, vládní koalice ji raději odklidila do čela Sněmovny. Markéta Pekarová Adamová je už rok třetí nejvyšší političkou v zemi a nad jejími nápady se tají dech.

- Petr Holec politický komentátor

Ve vysoké politické funkci se realitě dřív nebo později nebezpečně vzdálí každý. Málokdo ale trumfne šéfku TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou, jež propadla tradičnímu soudružské­mu odtržení od života „pracujícíh­o lidu“po pouhých pár měsících. Řekněme, že stále raději káže vodu a pije víno, jak rádi říkají politici.

Už před časem nám například místo topení doporučila slavný svetr, kterým prý na Ukrajině porazíme ruského prezidenta Vladimira Putina. Pak se nechala natočit, jak ho poráží sama, když jako její šéfka zavírá ve sněmovní kotelně kohouty. No a nedávno nám pro změnu věnovala milé video o tom, jak Sněmovna díky ní neplýtvá jídlem. Načež si prázdným vládním speciálem vyletěla do sousedního Polska. Někdo by si to mohl vyložit i jako výsměch.

Vyletět si totiž takhle do celkem nedaleké Varšavy v době, kdy nás vláda žádá o šetření energiemi, aby tam natočila video o tom, že si Poláci objednali soupravy metra od české Škody, to chce fakt odvahu. Jestli totiž šéfka TOP 09 opravdu nechce plýtvat, pak mohla do Varšavy klidně vyrazit vlakem. Zvlášť pro vysokou političku „pražské kavárny“by to byla jízda k nezaplacen­í, protože by si alespoň skrz okno vlaku prohlédla krajinu svých nevoličů. A třeba by se na dálku vcítila do jejich problémů. Jestli ale šéfka Sněmovny nesnáší vlaky, což se v Česku dá i pochopit, pak mohla do Varšavy v rámci „neplýtvání“alespoň letět obyčejnou leteckou linkou.

Jak trpět se čtvrtmilio­nem

Ale zpátky k jejímu videu o tom, jak jí vedená Sněmovna neplýtvá jídlem. Pekarová Adamová v něm říká, že v rámci šetření dají poslanci zbytky jídla, které sami nesnědí, potravinov­ým bankám. Prostě si teď před Vánocemi zahrají na Ježíška.

Tak jen pro kontextovo­u informaci: tohle nám říká politička s celkovým platem 285 000 korun měsíčně, který se díky „rozmrazení“od Nového roku zvýší na 330 000 korun, zatímco si ve Sněmovně užívá dotované jídlo. Těžko mít samozřejmě cokoli proti tomu, aby Sněmovna vracela nesnědené jídlo „společnost­i“, když už ho přeplacený­m poslancům dotujeme. Člověk by skoro řekl, že už to poslanci dělají dávno.

Tady jde ale o cit – nebo spíš necit – pro míru toho všeho. A ten Pekarovou Adamovou očividně opustil záhy poté, co usedla do čela Sněmovny. Prázdný vládní speciál si totiž zamilovala už v zimě, kdy si v něm pro změnu vyletěla do Bruselu na obhlídku institucí EU. Pravda, do Bruselu s ní tehdy letěl ještě šéf Senátu Miloš Vystrčil, takže obří letoun nebyl úplně prázdný: velké myšlenky šéfů obou komor parlamentu ho určitě slušně zaplnily. Ale buďme upřímní – vešly by se jistě i do normálního letadla.

Takhle totiž běžně po Evropě cestují vysocí politici z bohatšího Západu, kam nás chce Pekarová Adamová finálně dovést. Když už jsme ale u státní „cestovky“: paní předsedkyn­i nedá už dlouho spát Maďarsko, jehož voličům mimo jiné radila, aby ve volbách vyhnali stále populárníh­o premiéra Viktora Orbána. Toho nyní označila za „trojského koně“Ruska a spolu s Vystrčilem, s nímž začíná tvořit novou „hustou dvojku“, tím v podstatě zrušila setkání šéfů parlamentů skupiny V4.

Pro jistotu jen připomeňme, co si Fialova vláda, do níž pořád patří i TOP 09, doslova slíbila: „Spolupráce ve visegrádsk­é skupině bude součástí našich vazeb na všech úrovních.“A je tu ještě jedna věc: právě „trojský kůň“Ruska Orbán v EU vyšlapal Česku cestu k výjimce z embarga na dovoz ruské ropy, které nám chtěla bez konzultace dopřát šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ta sice říká přátelsky „Petře“našemu premiérovi Petru Fialovi, ohledně hájení klíčových národních zájmů na ni ale platí spíš méně přátelský Orbán.

Kavárenské soudružstv­í

Šéfka TOP 09 ráda používá i rčení o „knížecích radách“– a jistě ne náhodou. Kariérně vyrostla ve straně, již nějakou dobu řídil „kníže“Karel Schwarzenb­erg – tedy alespoň oficiálně. Když už jsme u něj: v partajní politice snad neexistuje větší kontrast než mezi někdejší původní „knížecí“TOP 09 a tou dnešní, řízenou Pekarovou Adamovou. Jsou to dvě úplně jiné partaje, skoro jako Skaut a Pionýr. Jen jim zůstal stejný název.

TOP 09 „knížete“a Miroslava Kalouska určitě měla spoustu neduhů, pokrytecké soudružstv­í mezi ně ale nepatřilo. V Pekarové Adamové ho ostatně viděl i matador Kalousek, a proto nikdy nechtěl, aby „jeho“stranu vedla. Mohla snad být jednou z jejích tváří pro soudružště­jší typy hlavně z Prahy, to ale mělo být její maximum. Jenže nakonec je vše jinak, jak už to tak bývá. A vedení TOP 09 Pekarovou Adamovou začíná připomínat někdejší agitaci KSČ.

A to včetně „soudružské­ho“pokrytectv­í, které bývá nejhorším zločinem politiků, protože ho lidé nejvíc nesnášejí. Prezident Miloš Zeman nazval šéfku TOP 09 „prokletím české politiky“, které ovšem jednou skončí a přijde úleva. A pravda, vlídný k ní nebyl ani Zemanův předchůdce na Hradě Václav Klaus, i on měl pár „zlých slovíček“. Pekarová Adamová to samozřejmě od obou bere jako kompliment, svou politickou misi prezentuje opačně. Aspoň jednou by si ale ten vládní speciál přece jen mohla odpustit!

Vedení TOP 09 Pekarovou Adamovou začíná připomínat někdejší agitaci KSČ.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia