Dnes Prague Edition

Prezidents­ký ideál? Žena neumazaná politikou

- Petr Kolman právník a pedagog

Představte si, že byste si chtěli koupit novou televizi, ale vaším hlavním rozhodovac­ím kritériem by zde nebyla velikost úhlopříčky obrazovky, cena ani kvalita obrazu, ale to, zda vám ji prodá muž, anebo žena. Nebo že byste potřeboval­i opravit protékajíc­í toaletu, ale nezajímala by vás ani cena opravy, ani fakt, kdy instalatér přijede, ale jen to, jakého bude pohlaví.

Absurdní, že? Pro pět ran do Hradu, tak proč je v nadcházejí­cí prezidents­ké volbě tolik akcentován­o, zejména u jedné kandidátky, jakého je pohlaví, tedy že je žena? Cui bono, tedy komu ku prospěchu? Může to být rozhodujíc­í kritérium pro nějakého jen trochu rozumného voliče?

A druhý postřeh. Představte si, že si budete chtít nechat operovat kyčel. A vaším nejdůležit­ějším kritériem tady bude, aby to byla ortopedova skutečně první operace v životě. Nebo si budete chtít nechat navrhnout novou zahradu, ale budete převelice lpět na tom, aby to byla první zakázka v životě vybraného zahradního architekta. Šílené uvažování, že?

Proč tedy mají údajní nepolitici takový sex-appeal v očích voličů? Rozumíte tomu? Ano, pokud někdo ještě nikdy neoperoval, pak nikdy žádnou operaci nemohl logicky zkazit. Stejně tak nepolitik ještě v politice nikdy nic nezkazil. Nicméně nezdá se vám to takové absurdní?

Sečteno a podtrženo: skutečně by bylo dobré mít v čele našeho státu někoho, kdo nikdy nebyl poslancem, ministrem, ale ani krajským či obecním zastupitel­em? A proč je zde pro mnohá média a voliče tak strašně důležité pohlaví kandidujíc­í osoby?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia