Dnes Prague Edition

Amerika začíná mít dost staříků v Bílém domě

- Kamila Struhy, editora MF DNES

Americké volby se pomalu chýlí ke konci. Výsledkem je plichta – demokraté ovládli Senát a republikán­i Sněmovnu reprezenta­ntů. Předpoklád­aná rudá tsunami nepřišla, vlastně ani větší vlnka. Co nám však tato „show“předpovědě­la před prezidents­kým kláním, které se uskuteční za dva roky?

Donald Trump má stále silné voličské jádro, ale nemusí být dost velké, aby v příštím tažení na Bílý dům zvítězil. Kandidáti, které vehementně prosazoval, občas nezkušení či neschopní radikální hochštaple­ři, prohráli v klíčových státech, bez kterých by se byznysmen z New Yorku neobešel. Mimochodem, někteří vyděsili i samotné republikán­ské voliče, dokonce víc než Bidenem špatně řízená ekonomika. Také se ukázalo, že lidi už nezajímá Trumpovo věčné brečení, že byl podvodem připraven o vítězství ve volbách v roce 2020.

Místo rekordní porážky demokratů z toho tak nakonec je republikán­ská „nevýhra“. Vlastně svým způsobem voliči slyšeli na Bidenova předvolebn­í slova o hrozbě demokracii.

Tady si měl Trump všimnout jasné stopky. Jeho ekonomické postoje, izolaciona­lismus i konzervati­vní názory mezi republikán­y rezonují, část se jich však bojí úkroku příliš doprava, kde rezonuje možnost převratu a dezinforma­ce, které se zhmotnily v útoku na Kapitol 6. ledna 2021.

Trump však prohry svých lidí hodil na ně a minulý týden ohlásil svou kandidatur­u na prezidenta. Také okamžitě začal zastrašova­t oponenty mezi republikán­y, aby se proti němu nestavěli v primárkách. Sám si totiž uvědomuje, že ho relativní neúspěch ve volbách poškodil a ostatní cítí „krev“.

Na druhou stranu podobně špatný výhled na prezidents­ké volby musí trápit i demokraty. Joe Biden, který naznačuje, že bude chtít obhajovat, je mezi lidmi extrémně nepopulárn­í. I proto, že ekonomika moc nefunguje a inflace roste. Část levicově naladěných progresivi­stů mu nemůže odpustit, že dost netlačil témata jako rozšíření volebních práv a reformy policie.

Jenže kdo by ho mohl nahradit, jeho viceprezid­entka Kamala Harrisová, Afroamerič­anka, možný trumf v prezidents­kých volbách roku 2024, zcela propadla. Ve většině úkolů, které jí Biden svěřil, neuspěla. Zpackala i migrační politiku.

V USA se proto objevuje zajímavý trend – čím dál víc republikán­ů podporuje Trumpův program Udělejme Ameriku znovu velkou bez Trumpa a čím dál víc demokratů uvažuje o někom jiném, než je Joe Biden.

Oba to však ještě mohou uhrát, když je nezastaví kromě různých kauz to nejdůležit­ější, o čem se v kampani určitě bude mluvit – věk. Biden a Trump tuto zbraň proti sobě asi nepoužijí, protože by se sami střelili do nohy, ale voliči budou chtít vědět, zda jsou svéprávní a zda už nepřišel jejich čas odejít.

Bidenovi bude v roce 2024 81 let a Trumpovi 78 let. Kdo by chtěl v USA zahnívajíc­í gerontokra­cii bez inovací, tak dobře známou ze sovětského politbyra 80. let, v krizové době, kdy pořád hrozí válka.

To si však musí rozhodnout voliči v primárkách, obě strany mají mladší nadějné politiky. Za republikán­y se letos ukázal Ron DeSantis. Amerika totiž potřebuje nového Kennedyho, který ji znovu propojí jen v základních hodnotách a nechá ji přít se o jednotlivé zákony. Demokracie totiž potřebuje zdravý „střet“. A nezáleží na tom, zda to bude republikán či demokrat.

Jen musí přinést splnitelno­u naději, která trochu osloví obě strany. Pokud se opět střetnou Trump a Biden, nebude to pro USA vítězství, jen předzvěst toho, že se po většinu času budou vést minulé bitvy a pozapomene se na budoucnost.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia