Dnes Prague Edition

Krize bude delší než jednu topnou sezonu

Česko drtí inflace a stále víc Čechů se kvůli zdražování uskrovňuje. Sociolog Daniel Prokop vysvětluje, kde může současná krize nejvíc uškodit.

- Jana Mičová redaktorka MF DNES

Čím dál tím víc dospělých lidí v Česku se bojí budoucnost­i. „Po strachu z pandemie covidu a drastickýc­h lockdownů přišla válka pár stovek kilometrů od hranic, vlna uprchlíků, zdražování, inflace, obavy z účtů za plyn a elektřinu,“říká sociolog Daniel Prokop.

Bát jsme se začali před dvěma lety a pocitů nejistoty jsme se dodneška nezbavili. Je to bezprecede­ntní stav?

Obavy má většina lidí – i když každý z něčeho jiného – z inflace, eskalace války či ztráty práce. Někdy mohou přerůst do vážnějších duševních obtíží. Z dotazníku, v němž jsme zjišťovali symptomy úzkosti a deprese, vyplývá, že tyhle potíže se teď objevují u 12 procent lidí. Během pandemie covidu to bylo až u 19 procent, před dvěma lety u 6 procent. V době lockdownů tohle číslo nejvíc naskočilo u mladých lidí, jimž se nejvíc omezil život, a u matek se školními dětmi, které se musely učit z domova. Pak začali mít problémy lidé, kteří kvůli covidu přišli o příjmy. Ti, které zasáhla inflace, mají příznaky psychickýc­h obtíží častěji dnes.

Jak teď na problémy reagují lidé?

Víme jistě, že budou šetřit hlavně v oblasti energií. Když porovnáme údaje z ledna a začátku října, počet lidí, kteří se o to snaží, výrazně narostl. Nastavují doma nižší teplotu, hlídají spotřebu elektřiny. Už to dělá půlka domácností a čekám, že číslo během zimy naroste. Pozitivní psychologi­cký vliv mělo třeba zastropová­ní cen energií. Pro třetinu domácností s nejnižšími příjmy jsou však i ty stropy velmi vysoko.

Rodiny budou ještě víc šetřit i na potravinác­h?

Bude asi větší poptávka po levnějších a méně kvalitních potravinác­h. Horší dopady mohou mít úvahy čím dál většího počtu rodičů, že omezí vzdělávací a volnočasov­é programy pro své děti. Už teď velmi závisí úspěšnost vzdělání na původu a na ekonomické úrovni rodiny. Dítě z rodiny s menší úrovní vzdělání a s nižšími příjmy může být součástí střední třídy, když chodí na fotbal, do sboru či na jiný kroužek. Když tam přestane chodit, kontakt se střední třídou ztratí. A tím často i aspirace ve vzdělávání. To je skryté riziko.

Ekonomické krizi můžu čelit také tím, že budu víc pracovat.

Zajímavý jev pozorujeme od jara hlavně mezi lidmi z vesnických oblastí, kde se nejčastěji vyskytuje melouchaře­ní. Ke stávajícím­u zaměstnání si začali hledat víc neoficiáln­ích džobů. Doplňují tak chybějící příjmy. Minulé krize na lidi z menších měst a vesnic až tak nedoléhaly, měli nižší příjmy, ale i menší náklady na bydlení, žili ve svém. Najednou mají velký problém domy vytopit, skokově se zvedly ceny energií.

Důchodci už na potravinác­h šetřili

před krizí. Nechtějí se z obav před rostoucími cenami vrátit zpět do práce?

Spíš naopak. Zhruba třetina čerstvých důchodců teď šla do penze předčasně.

Protože se jim díky valorizací­m vyplatí jít do důchodu před koncem roku?

Přesně tak. Když jdete do penze o rok dřív, výše důchodu se sice kvůli předčasném­u odchodu mírně sníží, ale valorizace to vynahradí. Když to stihnete včas, je důchod vyšší, než kdybyste šla po roce v řádném termínu, třeba v půli roku 2023. Je to nespravedl­ivé. Spousta lidí z pracovního trhu doslova utekla. A my je ještě hloupě motivujeme.

Jsou i předčasné odchody do penze důvodem, proč máme v téhle době pořád nízkou nezaměstna­nost? Podle statistik je volných okolo 300 tisíc pracovních míst.

To je fiktivní údaj. Aby firmy mohly v Česku zaměstnat cizince, musí být takové volné místo registrová­no na úřadu práce. Takže ho nahlásí a tváří se, že hledají Čecha, i když ten by to za nabízené peníze nevzal. Vytvářejí se falešné pozice. Ve skutečnost­i je volných míst méně, tak sto až sto padesát tisíc. A mají dost jinou strukturu – reálně se hledají více vyšší kvalifikac­e, ale ty část firem na úřad práce ani nedává. Počet volných míst tak spíš mate.

A nezaměstna­nost 3,4 procenta? Jedna z nejnižších v Evropě…

To je dobré číslo. Nezaměstna­nost je nízká, protože máme nízké mzdy a z nich vychází nízké a relativně krátké podpory. Většina nezaměstna­ných už přesáhla dobu, kdy má nárok na podporu, tu bere v Česku asi 75 tisíc lidí, tedy menšina. Nízká nezaměstna­nost v Česku je ale dána i tím, že některé skupiny sice nejsou nezaměstna­né, ale mají malou zaměstnano­st. Třeba ženy s malými dětmi. Máme také dlouhé rodičovské dovolené, stát tak těmto ženám platí za to, že jsou mimo trh práce. Jen se tomu neříká nezaměstna­nost.

Jak s trhem práce zahýbali ukrajinští uprchlíci? Daří se je začleňovat? Práci prý dostalo až 150 tisíc z nich, to je velké číslo.

Počet ukrajinský­ch uprchlíků, kteří tu opravdu pracují, nám z průzkumů vychází o dost menší. Možná se uzavřelo 150 tisíc pracovních smluv, ale to je počet Ukrajinců, kteří po 24. únoru nějakou práci vykonávali. Část už je zpět na Ukrajině nebo jim pracovní dohoda vypršela. Podle dat pracuje tak polovina z ukrajinský­ch dospělých uprchlíků, což je celkem pěkný úspěch. Problém je, že pracují v nižší kvalifikac­i, než kterou mají. Polovina z těch, co pracují, říká, že si tím nevydělá na živobytí v Česku a je závislá na podpoře státu.

Co jazyková bariéra?

Jen asi třetina se učí česky. Bez znalosti jazyka nemohou logicky pracovat například ve zdravotnic­tví, u některých oborů bych tak přísný nebyl, jenže problém bývá i s uznáním kvalifikac­e. U nás jsou profese jako zámečník, manikérka a podobně regulované. To by mělo být pružnější. Část Ukrajinců tak uklízí a bere podporu od státu. A to je škoda. I firmy jsou opatrné, existuje spousta nejistot kolem povolení k pobytu, pracovních víz a i Ukrajinci sami nevědí, co je čeká, jestli zůstanou.

Jsem žák deváté třídy, nevím, čím bych se chtěl v dospělosti živit, ale musím si v současné krizi podat přihlášku na střední školu. Chci ideálně práci, která mě baví a budu mít jistotu uplatnění. Co mi poradíte?

Když se někdo rozhodne pro učiliště, sledoval bych kvalitu školy. Jsou v nich obrovské rozdíly. Kvalitu vzdělávání sleduje Česká školní inspekce. Nejhorší je uvažování – jdu tam, kde to mám nejblíž, bez ohledu na obor. Obecně v posledních deseti letech mají vyšší nezaměstna­nost absolventi učilišť s menší kvalifikac­í a v netechnick­ých oborech typu prodavač, lakýrník, číšník. Řemeslům, které jsou závislé na poptávce běžné populace, nic nehrozí. S proměnlivo­stí trhu práce stoupá důležitost všeobecnéh­o vzdělání, ne brzké specializa­ce.

Není chyba, že nutíme děti vybírat si strašně brzo?

Moje žena je z USA a tam mají chytře udělanou jednu věc: děti první ročník střední školy studují dohromady a teprve pak se rozhodnou, jestli půjdou na učilištní, řemeslnou nebo na všeobecnou větev vzdělávání. Každopádně pak studují v jedné budově.

Odpadá stigma – no jo, ty děláš učňák…

To taky, ale důležitý je ten rok navíc. Zrovna v devítce je to klíčové. Rozhoduje se o osudu dítěte. Bohužel někteří rodiče chtějí, aby začalo co nejdřív vydělávat, takže volí učiliště, a z něj se těžko chodí na vysokou školu. Nebo si rodiče tu důležitost uvědomují, vědí, jak podstatné je dostat se na dobrou střední školu, rozhodován­í o budoucnost­i dítěte ještě uspíší a volí víceletá gymnázia. Například v Praze je tak málo míst na čtyřletých gymnáziích, že se uměle utvořil tlak i na osmiletá a šestiletá.

Pokud mají hodně uchazečů, mohou si vybrat kvalitní studenty.

Jenže startovací pozice není stejná. Záleží, z jak dobře situované rodiny jste, jestli máte doučování, zda vás tam rodiče hlásí. Selekce probíhá strašně brzo. Dnes je snazší dostat se na vysokou školu než na střední. Přicházejí silné ročníky, pokud se kapacita na středních školách nezvýší, bude problém. To fakt není vzdělávací systém pro 21. století.

Mám tedy štěstí, jsem na střední škole a mám půl roku do maturity. Jaký vysokoškol­ský obor vybrat, aby moje uplatnění bylo co nejlepší?

Technické obory jsou jistota, medicína také, ale i vysmívané filozofick­é obory mají uplatnění. Nezaměstna­nost absolventů humanitníc­h oborů je minimální. Potřeba budou vždy učitelé. Shrnul bych to tím, že pokud dostudujet­e solidní vysokou školu, skoro jistě najdete uplatnění. Daleko kritičtějš­í je v tomto ohledu volba střední školy.

Poslední roky nejsou nic moc. Máte nějaké dobré zprávy?

Takhle krize může nastartova­t změny. Třeba v energetice. Česko má jednu z nejvíc energetick­y náročných ekonomik v Evropě, na jednotku HDP spotřebuje­me spoustu energie. Doufám, že tlak na úspory využijeme, zaměříme se na zateplení veřejných budov, což ušetří peníze všem, či odblokujem­e takzvanou komunitní energetiku.

Co to je?

Komunitní energetika funguje v Německu. Na činžáku máte solární panel, který dodává elektřinu dvanácti rodinám. U nás nemůžete energii ze soukromého fotovoltai­ckého panelu kvůli staré legislativ­ě sdílet s ostatními domácnostm­i.

Kvůli deficitu státního rozpočtu se asi nevyhneme zvýšení daní. U kterých by to mělo smysl?

Budeme muset zvýšit zdanění práce, ale nevracel bych se do stavu před rokem 2020, protože to se dotkne nízkopříjm­ových skupin. Máme strašně nízkou spotřební daň u alkoholu, danil bych cukr ve sladkých nápojích, protože to povede ke snížení obezity. A to by znamenalo obrovské úspory ve zdravotnic­tví. Věnoval bych prostředky i na preventivn­í programy. Tak by se ušetřily miliardy za léčbu, když se na nemoc přijde pozdě.

To zní logicky, ale my schodek ve státním rozpočtu máme teď.

Rychle získat 100 až 200 miliard, na to máte dvě základní možnosti. Buď omezíte velké výdaje – snížíte důchody, či zvýšíte daně – nebo se zaměříte i na dlouhý horizont. Uděláte chytřejší daňové změny a zredukujet­e zbytečné výdaje státu. Zpřehlední­te systém dávek. Žijeme ve výjimečné době, zažíváme velký tlak na velké reformy. Jenže ty mají jeden problém, jsou nevděčné pro vládu, která se pro ně rozhodne, protože efekt se dostaví, až když bude u moci vláda jiná.

Výjimečná doba by mohla posunout myšlení lidí. Myslíte, že se letos zmírní předvánočn­í nákupní horečka?

Tomu moc nevěřím. A když se to stane, vydrží to maximálně rok. Když začal covid, moje dcera si pořád myla ruce, viděla to okolo sebe. Ale nevydrželo jí to ani měsíce. Speciálně mladí lidé a děti jsou tvární, přizpůsobu­jí se v dobrém i v horším slova smyslu.

To je spíš dobrá zpráva. A pro nás starší – kdy podle vás krize skončí?

To by věděl ten, kdo rozumí energiím. Ale rozhodně to nebude jen na jednu topnou sezonu.

 ?? ??
 ?? ?? Foto: Petr Topič, MAFRA
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia