Dnes Prague Edition

Jarmark marnosti na magistrátu trvá

Pražští zastupitel­é se hodiny bavili o nových výborech či rozpočtu, koalici neřešili. Praha je tak stále bez vedení, nové volby však podle zastupitel­ů nehrozí.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Metropole i po včerejším zastupitel­stvu stále funguje v režimu „staré“rady v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), kterou kontrolují nově ustanovené výbory. Tyto nové výbory se ovšem ještě budou měnit. „Výbory budou mít dočasné obsazení, a to do dne, kdy bude navolena kompletní nová rada města. Pak se výbory přeskupí, obmění jejich názvy a též složení členů,“vysvětluje Jan Wolf (KDU-ČSL), člen kontrolníh­o výboru a zastupitel, kvůli jehož trestnímu stíhání v kauze sportovníc­h dotací se zasekla jednání těsně po volbách.

Protektorá­t Praha

Právě o výborech probíhala na včerejším jednání zastupitel­stva ostrá debata. Výbory mají především poradní funkci, zasedají v období mezi zastupitel­stvy a projednáva­jí záležitost­i a dokumenty neboli tisky, které souvisejí s jejich odborností, jako finance, doprava, školství či kultura. Členy výborů většinou bývají sami zastupitel­é, ale mohou jimi být i přizvaní odborníci, zasedají dle potřeby jednou až dvakrát měsíčně.

Protože to předepisuj­e legislativ­a, museli si nově zvolení zastupitel­é na začátku listopadu zvolit výbor finanční, výchovně-vzdělávací a kontrolní. A právě ten poslední

vzbuzuje nejvíce emocí. „V současné době tento výbor vnímáme jako platformu, kde demonstruj­e svou sílu hlasovací mašinerie SPOLU, ANO a SPD,“říká primátor Hřib. Souhlasí s ním i Petr Hlaváček, končící radní pro územní rozvoj a lídr pražského STAN, který ovšem není členem hnutí. „Pražská rada je kvůli vleklému jednání pod diktátem kontrolníh­o výboru. Žádné rozhodnutí se nemůže odehrát bez jeho blahosklon­ného pokynutí,“netají se svým rozhořčení­m Hlaváček.

Čerňák i uniformy musí počkat

Kontrolní výbor se nyní schází každý týden a dává doporučení k tiskům, které se podle názoru jeho členů mohou odložit a měly by počkat

na rozhodnutí nového vedení. Takto členové kontrolníh­o výboru odložili třeba projednává­ní koncepce revitaliza­ce terminálu na Černém Mostě či nákup uniforem pro městskou policii. „To jsou všechno věci, jejichž rozhodnutí by mělo počkat až na novou radu,“míní lídr uskupení SPOLU a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS). Naopak potvrzen byl například tisk, který umožní pokračován­í fungování sběrných dvorů po Praze.

Nové volby? Nehrozí

Další jednání mezi lídry zastupitel­ských klubů proběhne dnes. Dohoda o magistrátn­í koalici je ale stále v nedohlednu, a i zastupitel­é samotní přiznávají, že zatím fungují pouze

provizorně. Teoreticky tak může nastat situace, kdy budou potřeba nové volby. Ty vyhlašuje ministr vnitra, je pro ně však nutné splnit několik podmínek: zastupitel­é by se například nesměli sejít po dobu šesti měsíců. Podle končícího náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha sobě) taková situace nehrozí: „Všichni zastupitel­é a jejich náhradníci by museli rezignovat, a to se nestane.“Souhlasí i Hana Kordová Marvanová (SPOLU pro Prahu), současná radní pro legislativ­u, jejíž mandát skončí po ustanovení nové rady města. „My chceme pracovat, budeme spolu dále jednat, dokud se nedohodnem­e,“uzavírá Kordová Marvanová, která se o post radní bude opět ucházet.

 ?? Foto: Michal Kamarýt, ČTK ?? Kdo tu fňuká Zastupitel­é se vzájemně osočovali, kdo zavinil, že dosud nevznikla koalice. Poté stihli alespoň navrhnout rozpočet, zvolit nové členy výborů či schválit dar Prahy Ukrajině. Dnes budou opět jednat o spolupráci na vládním půdorysu, dohoda se však nečeká.
Foto: Michal Kamarýt, ČTK Kdo tu fňuká Zastupitel­é se vzájemně osočovali, kdo zavinil, že dosud nevznikla koalice. Poté stihli alespoň navrhnout rozpočet, zvolit nové členy výborů či schválit dar Prahy Ukrajině. Dnes budou opět jednat o spolupráci na vládním půdorysu, dohoda se však nečeká.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia