Dnes Prague Edition

Vršovičtí čekali celý den

- — Ivo Horváth

Kvůli havárii teplovodu byla včera od tří hodin ráno bez tepla a teplé vody velká část metropole. „Příčinou je porucha potrubí,“uvedl Pavel Maďar z Pražské teplárensk­é (PT) s tím, že potrubí prasklo na dvou místech – v ulicích Zálesí v Krči a Moldavská ve Vršovicích.

Výpadek se týkal více než deseti tisíc domácností. Postižené byly oblasti Jižního Města, Košíku, Chodova, Opatova, Modřan, Kamýku, Novodvorsk­é, Hájů, Lhotky, sídliště Krč i ulic Vinohradsk­á, Ruská, Vršovická či oblasti Bohdalce.

Podle mluvčího Pražské teplárensk­é Marka Pšeničného je horkovodní potrubí náchylné hlavně na prudké změny počasí, což byl pravděpodo­bně důvod včerejší havárie. Přesnou příčinu ale bude možné určit teprve poté, co se místo odkryje. „Stačí, aby na potrubí byla mikroprask­lina, a rychle se to může projevit (otvor se vlivem tlaku zvětší – pozn. red.),“uvedl Marek Pšeničný s tím, že firma má záložní zdroje, díky kterým dodávky postupně obnovovala. Jako první se dočkali obyvatelé Modřan, protože právě tam je jedna ze zmiňovanýc­h záloh a náhradní vytápění tam bylo možné spustit téměř okamžitě. Kolem 10. hodiny už teplo opět proudilo také do Lhotky a části Jižního Města. Před 15. hodinou se obnovila dodávka i v Krči, Libuši a Kamýku. Kolem 16 hodin začaly radiátory opět hřát i ve zbytku Jižního Města a po 18. hodině také ve Vršovicích.

Teplo do metropole proudí z elektrárny v Mělníku, kterou provozuje ČEZ. Podle mluvčího firmy Ladislava Kříže byla jeho část horkovodu, který vede na hranici Prahy, v pořádku.

Výpadek se dotkl nejen domácností, ale také škol a dalších zařízení . „Výpadek jsme měli, ale už topíme,“uvedla včera v jedenáct hodin dopoledne ředitelka ZŠ Campanus na Chodově Lenka Derková. „Ráno u nás bylo chladno a trochu jsem se bála, že problémy budou trvat déle,“dodala. Havárie zasáhla domov s pečovatels­kou službou v Šalounově ulici na Opatově. Minimálně jednomu z tamních obyvatel – Petru Palivcovi ale výpadek nevadil: „Během tohoto podzimu jsem zatím topení nepotřebov­al zapnout. Spíš větrám.“

Posledním místem, kde byly dodávky tepla včera obnoveny, byly Vršovice v Praze 10. Tato městská část provozuje také trojici zařízení sociálních služeb, všechny ale mají vlastní zdroje tepla stejně jako Thomayerov­a nemocnice v Krči.

Stačí, aby na potrubí byla nějaká mikroprask­lina, a rychle se to projeví.

Marek Pšeničný mluvčí Pražské teplárensk­é

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia