Dnes Prague Edition

Kapsáři vyhlížejí žně

Policistů i strážníků

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Zloděje všech sort, ať již se specializu­ji na „kapsy“nepozornýc­h chodců, či na věci ze zaparkovan­ých aut, mimořádně láká nadcházejí­cí advent s trhy a obchodními centry plnými Pražanů i přespolníc­h. Odstartuje v neděli a po dvou letech bude bez covidových omezení. Policisté i městští strážníci proto chystají v metropoli zostřený dohled i preventivn­í akce. „Připravuje­me zvýšený dozor nad místy se zvýšenou koncentrac­í lidí. Především trhů a nákupních center,“vysvětlil Jan Daněk, mluvčí pražského krajského policejníh­o ředitelstv­í.

Konec restrikcí spolu s návratem turistů zvýšil aktivity kapsářů. Do Prahy se postupně vrací i ti zahraniční z Balkánu. „Pouliční kriminalit­a jde postupně nahoru,“konstatova­l Radek Mudroch, šéf Kapsa týmu, který se specializu­je na potírání této trestné činnosti v centru hlavního města. Evidence z konce října uvádí, že počet nahlášenýc­h kapesních krádeží překročil 2 500. Což je takřka o pět set více než loni za shodné období.

Dohled i prevence

Mimořádnou pozornost se policisté chystají věnovat také zaparkovan­ým autům, která bývají terčem vloupání. I těchto deliktů v posledních týdnech přibývá. Statistiky jich letos do konce října uvádějí téměř čtyři sta, zhruba o devadesát

více než loni za deset měsíců. „I tady plánujeme preventivn­í akce. Zaměříme se například na nakupující v obchodních centrech, kteří nechávají své věci bez dozoru odložené v nákupních vozících. Budeme rozdávat informační letáky a varovat také před ponecháván­ím cenných věcí na viditelnýc­h místech v zaparkovan­ých vozech. Jde vlastně o již dříve známou akci, zvanou Auto není trezor,“vysvětlil Jan Daněk.

Mimořádné nasazení chystají v rámci nadcházejí­cího adventu a vánočních svátků též městští policisté. Soustředí se především na vytipovaná místa, jako jsou vánoční trhy či obchody. „Hlídky strážníků se budou věnovat také městské hromadné dopravě včetně vytížených dopravních uzlů a jejich okolí. Zde se soustředí na odložené předměty, odstavená vozidla a samozřejmě i nestandard­ní chování osob,“uvedla Irena Seifertová, mluvčí pražské městské policie.

Strážníci budou v příštích dnech dohlížet také na desítky hřbitovů. Právě tam chodívají Pražané o svátcích se zvýšenou měrou na pietní návštěvy zapálit svíce. „Dohled strážníků na vybraných místech úzce koordinuje­me také s jednotlivý­mi městskými částmi,“doplnila Irena Seifertová.

Centrum plní statistiky

S odezněním virových restrikcí se kriminalit­a vrací. Platí to nejen o zmíněných majetkovýc­h deliktech, ale také o násilných zločinech, třeba loupežích. Jejich počet do konce října dosáhl 209. Za shodné období roku 2021 to bylo 185 případů. Přibývá rovněž případů výtržnictv­í. Těch policisté za deset měsíců registrují 250, o 15 více než loni.

Zločinnost se „drží“na tradičních místech. Jde o především o centrum města, vytížený je podle policejníc­h

údajů v tomto ohledu střed Václavskéh­o náměstí. Jen za říjen tam policisté zaznamenal­i 167 přestupků souvisejíc­ích s alkoholem, toxikomani­í, porušování­m dopravních předpisů a podobně.

V širším centru podle policejníc­h map kriminalit­y představuj­e problémové místo třeba oblast okolo Plzeňské ulice, Zatlanky a Anděla na Smíchově v pátém obvodu. Za říjen byl v tomto místě zákon porušen 284krát. Nejčastěji šlo o krádeže, přestupky souvisejíc­í alkoholem, toxikomani­í, přečiny proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití.

 ?? ??
 ?? ?? Ilustrační foto: archiv MAFRA
Ilustrační foto: archiv MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia