Dnes Prague Edition

Jednička, co množí nuly. Vejmelka a české osídlování NHL

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Omluvil se z tréninků ve Velkém Meziříčí, kde velí hokejovému dorostu. A výpravy do zámoří rozhodně nelituje. V noci na včerejšek Karel Vejmelka poprvé viděl potomka při bezchybné šichtě v NHL.

„Je to sen a výjimečná chvíle pro naši rodinu,“lebedil si i Karel Vejmelka junior – gólman Arizony, jenž 36 zákroky zařídil výhru 4:0 na ledě našlapané Caroliny. „Jako tým jsme odvedli slušnou práci při dorážkách. Dobře jsme bránili.“

Při zdvořilých poklonách od něj nezaznělo, že právě díky němu nepředstav­uje podceňovan­á Arizona soubor lacině odevzdávaj­ící body, ale spíš nástrahu, se kterou si favorité doma leckdy nedokážou poradit.

Nucené stěhování do univerzitn­í haly způsobilo, že Coyotes místo Arizony pobývají na cestách.

Překvapivé výhry dovezli z Toronta nebo Washington­u. Před necelými dvěma týdny neinkasova­l Vejmelka na ledě Islanders. A teď šestadvace­tiletý čahoun přidal druhou nulu. „Každý zápas se cítím lépe. Zvlášť když přibývají čistá konta,“pousměje se Vejmelka.

Při šesti ze sedmi výher Arizony chytal on a krášlí si individuál­ní čísla – kryl 91,6 procenta střel a průměrně inkasuje 3,23 gólu za zápas. Ještě zajímavěji vypadá statistika, která bere v potaz nebezpečno­st střel. Vejmelka zachránil 12,6 branky, čímž se řadí na třetí místo za Sorokina

z Islanders (13,5) a Harta z Philadelph­ie (14,2).

Jen to dokládá, že se z loňské senzace stává opora. „Soustředil­i jsme se na obranu, ale Vejmelka vynikal. Byl solidní, rychlý a jistý,“přikývl i kouč Coyotes Andre Tourigny.

Vejmelka patří mezi nejvýrazně­jší představit­ele současného českého osídlování brankovišť NHL.

Tužba z nároďáku: tři jedničky

Už v minulé sezoně se maskovaná enkláva z Čech, Moravy a Slezska dopracoval­a k rekordní sedmičce, která zasáhla do sezony.

„Prima! Ale pořád to jsou vlaštovky,“brzdil tehdy nadšení šéftrenér českých gólmanů Radek Toth. „Super číslo. Lepší by však bylo, kdybychom měli v NHL tři jedničky,“připojoval se zase trenér reprezenta­čních gólmanů Zdeněk Orct. Ještě na prahu aktuální sezony to tak zcela nevypadalo, ale vývoj posledních dnů a týdnů stav převrátil.

Vejmelka dokazuje, že se stal oprávněnou jistotou.

Stejná pozice náleží v Chicagu Petru Mrázkovi (30), který nedávno vykurýrova­l bolavá třísla.

Vítek Vaněček (26) zaujal po letním přesunu z Washington­u do New Jersey, které až v noci na včerejšek ukončilo šňůru třinácti výher. „Velká změna proti loňsku je v brankářích. Kromě prvních dvou zápasů chytají fantastick­y. Respektive Blackwood chytá dobře, Vítek fantastick­y,“hodnotí legenda Devils Patrik Eliáš. „Mám pocit, že Vítek dodává týmu více klidu než Blackwood.“

Větší zápřah v Calgary vyhlíží Dan

Vladař (25). V létě s Flames prodloužil o dva roky kontrakt, který mu od příští sezony zaručí příjem 2,2 milionu dolarů. Mezi fanoušky navíc stoupá kritika na jeho konkurenta Markströma, který po dvou solidních ročnících kupí chyby: „Takhle má chytat gólman, který nás stojí majlant?“

V den, kdy krajan Vejmelka čaroval v Carolině, čapal jako ďas i Vladař, který v Pittsburgh­u (1:2 sn) bezmála čtyřiceti zásahy přispěl k bodu. „Bylo dobré, že se ukázal,“pokývl kouč Flames Darryl Sutter.

Snad jen z třicátníků Davida Ritticha a Pavla Francouze se ve Winnipegu a Coloradu stali trpělivějš­í čekatelé na příležitos­t.

České brankářské osazenstvo v NHL však teď díky Vejmelkovi a spol. zdaleka nestrádá.

 ?? Foto: ČTK ?? Jednička Brankář Karel Vejmelka se vypracoval v oporu podceňovan­é Arizony.
Foto: ČTK Jednička Brankář Karel Vejmelka se vypracoval v oporu podceňovan­é Arizony.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia