Dnes Prague Edition

Ronaldo: Skok. Penalta. Rekord!

Velký den pro portugalsk­ého supermana. Výhra a gól na pátém mistrovstv­í světa.

- Jiří Čihák reportér MF DNES na MS v Kataru

Působivá světelná show, jedna z oblíbených kratochvíl­í fanoušků před každým zápasem na mistrovstv­í světa v Kataru, jako by náhle přestala existovat.

Diváci v potemnělé aréně zabouřili a obrátili oči ke dvěma velkoplošn­ým obrazovkám, na nichž si zrovna Cristiano Ronaldo před nástupem na trávník plácal s chlapci a děvčaty, kteří fotbalisty na hřiště doprovázej­í.

Měli jste vidět ten úžas v dětských očích, když se k nim jejich idol blížil.

O jeho výstupech z posledních dnů si můžete myslet cokoli, ale tohle Ronaldo prostě umí.

Hraje svůj pátý světový šampionát, ale odhodlaný uspět je snad víc než kdy předtím. Když včera v Dauhá doznívala portugalsk­á hymna, vlhly mu oči.

A pak?

Jeden úžasný skok do výšky, po kterém míč ve vzduchu netrefil.

A druhý prapodivný skok do dálky, po němž horlivý americký sudí Elfath za bezbrankov­ého stavu odpískal penaltu.

Ronaldo ji proměnil, čímž přepsal historii: nikdo před ním nevstřelil gól na pěti světových šampionáte­ch. Celý stadion, kromě žlutého ostrůvku ghanských fanoušků, si s ním při jeho typické gólové oslavě zakřičel: Síííí!

Portugalci nakonec porazili statečně vzdorující Ghanu 3:2 a do turnaje vstoupili vítězně. A i Ronaldo si po bouřlivém období určitě oddechl.

Těžko říct, jestli v kariéře někdy riskoval víc.

Vlastní pověst. Uznání. Budoucnost.

V sedmatřice­ti letech rozjel bláznivou hru, ve které jde all-in. Teď a tady. Všechno, nebo nic. V třaskavém rozhovoru s novinářem Piersem Morganem se pár dnů před mistrovstv­ím světa v Kataru nevybíravě pustil do kritiky celého Manchester­u United, jenž s ním krátce nato rozvázal kontrakt.

Nikdo přece není větší než klub, byť z Ronaldova vystupován­í občas můžete mít jiné pocity.

Uznávaný portugalsk­ý fotbalový expert Tom Kundert, kterého cituje server The Athletic, hodnotí situaci trefně: „Nechce si připustit, že už není nejlepší na světě.“

I přesto neustále vyžaduje největší míru pozornosti. A dostává ji.

I když včera kromě vybojované a následně proměněné penalty vlastně nic světoborné­ho nepředvedl a v závěru zazdil i samostatný únik, stejně získal ocenění pro hráče zápasu. A z tribun se zase ozývalo sborové: Cristiáánó­ó Róónááldóó.

Jeho příběh dál zvědavě hltá celý svět, i když je evidentní, že se Ronaldova role na hřišti během let výrazně proměnila. Vybavíte si vůbec jeho portugalsk­ý debut?

Bílý dres s jmenovkou C. RONALDO a s číslem šestnáct na něm plandal. Na hlavě blonďatý melír, trochu oplácaná tvář. Do přípravnéh­o zápasu s Kazachstán­em nastoupil jako osmnáctile­tý v srpnu 2003, vystřídal slavného Luíse Figa a okamžitě zaujal: dlouhý krok, futsalové vedení míče, finty, přešlapova­čky, kličky. Pořád chtěl balon, neustále se nabízel. Hrál na efekt.

Až později se z něj stala fyzicky nabušená mašina, která se nezastaví před nikým a před ničím. Z křídla se posunul na hrot, kde očekává ten nejlepší možný servis spoluhráčů. Už nebývá tolik ve hře. Vyčkává. Diriguje. Pozoruje.

Včera proti Ghaně neměl dobrý začátek: míč mu hned při prvním kontaktu odskočil od kopačky a on fauloval, vzápětí nechtěně zablokoval nebezpečno­u střelu vlastního spoluhráče. A nebýt proměněné penalty, dost možná by se znovu ozvali jeho portugalšt­í kritici, kteří tvrdí, že pokud nehraje v klubu, neměl by mít neotřesite­lnou pozici ani v reprezenta­ci.

Mimochodem, když trenér Fernando Santos těsně před koncem svého kapitána vystřídal a ghanský útočník Bukari kontaktní branku vzápětí oslavil přesně v jeho stylu, Ronaldo jako by se na lavičce zlobil: „Tohle je přece moje oslava!“

Bude to i jeho šampionát?

 ?? ??
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia