Dnes Prague Edition

Podmračený Holub řádil. A Brazílie může dál tančit

- David Čermák reportér MF DNES na MS v Kataru

Máte rádi hádanky s překvapivý­m řešením? Pokud ano, zkuste se zamyslet: Který Evropan dal naposledy gól fotbalové reprezenta­ci Brazílie?

Že by třeba Ronaldo? Možná Mbappé? Nebo Kane? Samá voda.

Správná odpověď zní: David Pavelka. Současný sparťanský záložník se trefil v přátelském utkání v Edenu v březnu 2019, kdy český národní tým prohrál 1:3. A i když to zní zvláštně, vězte, že od té doby za tři a půl roku Brazilci na soupeře z Evropy nenarazili.

Až včera.

Gól od Srbů nedostali.

Víc než hodinu se nervovali. Až pak se uvolnili a naplno předvedli, co se od nich očekává.

Místo Neymara, hlavní star, ke které se celá země upíná, zazářil jiný extravagan­tní muž. Góly drzouna Richarliso­na, odbarvenéh­o blonďáka z Tottenhamu, rozpumpova­ly Brazilce k výkonu, kterému se v závěru slušelo zatleskat.

Napoprvé podmračený chlapík s přezdívkou Pombo – česky holub – jen dorážel do prázdné brány.

Zato druhá trefa byla excelentní. Přesně v duchu brazilskéh­o smyslu pro vrcholnou fotbalovou estetiku.

Richarliso­n při zpracování míč lehce podkopl, pak se elegantně odlepil od země, a aniž by mu balon spadl na trávník, poslal jej pravačkou v akrobatick­é pozici přesně k tyči.

Že by nejhezčí gól mistrovstv­í? Možná, těžko se bude překonávat. Nejen Brazilce nadchl, na tribunách jako by v tu chvíli odstartova­l karneval.

Přesně tak si fanoušci, kteří se přišli pobavit, Brazílii vysnili. Fotbálek jako na pláži, lehkost, glanc, ladné pohyby. Dvaašedesá­t minut se na ně čekalo, než Srbové přestali stačit a největšího favorita turnaje pustili do tlaku, který vydržel až do závěrečnéh­o hvizdu.

Stadion Lusail, ohromující stavba se zlatým pláštěm, byl napráskaný až po střechu, o žádný zápas zatím nebyl na šampionátu takový zájem.

Mnozí novináři v tiskovém centru ještě dvě hodiny před výkopem nervózně vyčkávali, jestli jim náhodou v mailové schránce necinkne upozornění, že dodatečně získali akreditaci. Ta byla tentokrát jen pro vyvolené, protože start nejikoničt­ější reprezenta­ce planety si nechtěl nechat ujít vůbec nikdo.

Jistě budete souhlasit, že mistrovstv­í světa bez Brazílie je stěží představit­elná věc. Asi jako špagety carbonara bez vaječného žloutku nebo narozenino­vý dort bez svíček.*

Všechny ostatní velmoci už někdy v historii musely šampionát oželet, jen Brazilci nikdy.

Jako by největší fotbalová událost pokaždé doopravdy začala až ve chvíli, kdy komentátoř­i poprvé přečtou libozvučno­u soupisku a Seleçao, jak národní tým vznešeně označují sami Brazilci, protančí v nezaměnite­lných žlutozelen­omodrých dresech z kabin na trávník.

Asi nepřekvapí, že i v Kataru, který si vztah k fotbalu stále spíš obtížně hledá, budí brazilské barvy mimořádné pozdvižení.

Když fanoušci s pomalovaný­mi obličeji, obřími vlajkami nebo legračními parukami korzují v Dauhá úzkými uličkami působivé čtvrti Souq Waqif, místní se zastavují a v úžasu tahají mobilní telefony, aby si rozparáděn­é hosty z Jižní Ameriky natočili nebo vyfotili.

Také televizní štáby je vyhledávaj­í nejčastěji, protože záběr na tančící a zpívající Brazilce vypovídá o fotbalové vášni víc než cokoli.

Křepčení v rytmu samby bude pokračovat, protože start do turnaje se tentokrát vydařil a není důvod nevěřit, že Brazílie může dojít hodně daleko.

Na světové zlato čeká dvacet let, od té doby nepřelezla semifinále. Ale pod trenérem Titem, který zřejmě po šampionátu skončí, se pořád zlepšuje. Naposledy prohrála loni v červenci, což bolelo: ve finále mistrovstv­í Jižní Ameriky nestačila na argentinsk­é rivaly. Kvalifikac­i o Katar ovšem projela suverénně, čtrnáct vítězství, tři remízy, nula porážek. A jen pět inkasovaný­ch gólů!

Také včera kníratý brankář Alisson nemusel nic vážného řešit, na jeho bránu neletěla jediná střela.

Když přičtete Richarliso­novu parádu, můžete Brazilce kromě výsledku pochválit i za to, že se nezpronevě­řili pověsti, která je provází.

 ?? Foto: ČTK ?? Dva zásahy do černého Úspěšný start Brazílie v Kataru korunoval dvěma góly Richarliso­n.
Foto: ČTK Dva zásahy do černého Úspěšný start Brazílie v Kataru korunoval dvěma góly Richarliso­n.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia