Dnes Prague Edition

Stát platí lépe: lékaři chtějí přidat

Nemocnice se obávají, že jim zdravotníc­i budou utíkat „za lepším“.

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Na jedné straně čelí růstu výdajů na energie a léky, na straně druhé tlaku zaměstnanc­ů na růst platů. V takovém presu se ocitly nemocnice, které se bojí, že spíše nebudou mít na výplaty a že jim lékaři začnou odcházet.

Pro fakultní nemocnice jsou platové tabulky závazné a přidat zdravotník­ům musí, když to schválí vláda. Ve druhé části špitálů, mezi které patří třeba krajské a jiné akciovky a řídí se mzdovými směrnicemi, mzdy pokulhávaj­í. (Plat je odměna za práci zaměstnanc­ů státu, obce či kraje, mzdu pobírají všichni ostatní, pozn. red.)

„Ve mzdách jsme se snažili držet krok podle růstu platů ve státní sféře, jenomže už to nebude možné. Tím, jak nám porostou náklady na energie, na mzdy nám toho zbude velmi málo. Maximum, co z toho půjde vyždímat, je nárůst mezd ve výši tří čtyř procent,“řekl MF DNES Martin Čarvaš, místopředs­eda Asociace českých a moravských nemocnic a ředitel prachatick­é nemocnice.

Nůžky mezi mzdami a platy a mezi jednotlivý­mi zařízeními se stále víc rozevírají už několik let. Podle nejnovější ročenky Personální kapacity a odměňování 2021, kterou vydal Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky ČR (ÚZIS), byl v roce 2010 průměrný plat lékaře v Česku 50 235 korun. Průměrná mzda v „nestátních“zařízeních byla jen o tisícovku nižší. Dle nejnovější­ch údajů za loňský rok se plat lékařů více než zdvojnásob­il – v průměru činil 103 739 korun. Mzdy ale tak rychle nevyrostly a dosáhly 95 100 korun, tedy o 8 639 korun méně než u platů (viz Platy a mzdy zdravotník­ů na str. 4).

Nepoměr mezi platy a mzdami je i u sester. Ty měly v roce 2010 průměrný plat 27 517 korun, mzda činila 23 397 korun. Loni si ve státním sektoru všeobecné sestry a porodní asistentky polepšily na 59 917 korun, zatímco v soukromém dostávaly v průměru o 9 366 korun méně.

„Spousta nemocnic se snaží hledat úspory, aby něco na platy ušetřily. Bez dobře zaplacenéh­o personálu to nepůjde. Je vždycky riziko, že půjdou za lepším ke konkurenci,“tvrdí Čarvaš. Přeplácení lékařů a přetahován­í se o ně nabízením nejrůznějš­ích benefitů je mezi nemocnicem­i běžná praxe. Pokud fakultní nemocnice budou nabízet stále více peněz, mohou odčerpávat pracovní sílu z krajských a soukromých nemocnic v chudších regionech, kde se tolik nepřidává.

Tím, jak nám porostou náklady na energie, na mzdy nám toho zbude velmi málo.

Martin Čarvaš

ředitel prachatick­é nemocnice

Ministerst­vo: víc nemáme

Jak moc se přidá příští rok lékařům na platech, bude jasné v příštích týdnech. Vyjednáván­í mezi zdravotník­y, ministerst­vem a pojišťovna­mi skončilo a s napětím se čeká na finální verdikt.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia