Dnes Prague Edition

Audity našly nedostatky v Cermatu

-

Audity v hospodařen­í Cermatu, státní organizaci zajišťujíc­í jednotné přijímací a maturitní zkoušky, potvrdily chyby ve vztahu ke společnost­i Konica Minolta. Firma pro Cermat tiskla a kompletova­la testy. Ministerst­vo školství nařídilo audity za ministra školství Petra Gazdíka (STAN).

Chyby kontroloři odhalili v zadávacím řízení i při plnění smluv. Ve veřejných zakázkách Cermatu pak našli 29 pochybení. Audit potvrdil i dřívější závěry kontroly, kterou provedlo ministerst­vo financí a která rovněž odhalila chyby. Což byl také jeden z důvodů, proč Gazdík v květnu odvolal ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou.

Podle generálníh­o ředitele Konica Minolta Business Solutions Pavla Čurdy zajišťoval­a firma při spolupráci s Cermatem provoz přesně podle zadání ministerst­va.

Na to, že MŠMT je nespokojen­é s hospodařen­ím Cermatu a poslalo na něj kontrolu, upozornila jako první redakce iDNES.cz koncem května. Ministerst­vu se nezdály smlouvy na tisk přijímacíc­h zkoušek na střední školy a maturitníc­h testů. Divné bylo i to, že příspěvkov­á organizace CERMAT platila za servis čtyř tiskáren desítky milionů korun, čímž několikrát přeplácela jejich pořizovací cenu. (tma, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia