Dnes Prague Edition

Koalice pohřbila EET

Nejdůležit­ější zákon Babišovy éry platil pouhých šest let.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Elektronic­ká evidence tržeb, známá pod zkratkou EET, od ledna pravděpodo­bně skončí. Přitom šlo v podstatě o nejdůležit­ější zákon, který prosadil Andrej Babiš s ANO ve svém prvním funkčním období ve Sněmovně. Rozhodli o tom včera poslanci. Návrh nyní míří do Senátu a pak k prezidento­vi. Proti byli poslanci ANO.

„Tímto rozhodnutí­m jste se vrátili do devadesáte­k, ve kterých jste se měli tak dobře,“reagovala na hlasování šéfka poslanecké­ho klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerov­á.

Podle ní se tímto krokem vláda připravuje o pravidelný příjem 13 miliard korun ročně. Návrh zrušit elektronic­kou evidenci podpořilo 92 ze 142 přítomných poslanců. Zákonodárc­i ANO argumentov­ali, že tento projekt, kdy se každá transakce obchodníků automatick­y odesílá státní správě, narovnal podnikatel­ské prostředí a státu přinášel peníze. Naopak koaliční poslanci projekt dlouhodobě kritizují a jeho přínos zpochybňuj­í.

„Bylo to naším dlouhodobý­m cílem, je to také součástí programové­ho prohlášení vlády. Rušíme tedy systém, který znamenal nepřátelsk­é prostředí pro podnikání, a to například různými lhůtami nebo pokutami, které EET vytvářelo,“komentoval schválení místopředs­eda rozpočtové­ho výboru Vojtěch Munzar z ODS.

Podnikatel­é nejsou podezřelí

Elektronic­ká evidence tržeb má skončit podle návrhu k závěru letošního roku. Od jara 2020 byla kvůli pandemii covidu do konce letošního roku přerušena. V Evropské

unii platí v 17 zemích – například na Slovensku, v Rakousku, Německu, Polsku, Maďarsku, Belgii, Itálii, Slovinsku nebo Švédsku.

Naopak ministr financí Zbyněk Stanjura zrušení obhajoval tím, že podnikatel­é už nebudou „sprostými podezřelým­i“, a zároveň i klesajícím podílem hotovostní­ch plateb. „EET rušíme kvůli zbytečné administra­tivě pro podnikatel­e, které to souhrnně stojí každoročně asi 1,5 miliardy. Ze zákona navíc EET eviduje jen hotovostní tržby a těch má být v roce 2025 pouze asi 20 procent. Přínos EET pro státní rozpočet se tak blíží nule,“komentoval návrh Stanjura.

Podle něj loni představov­aly hotovostní platby 60 procent všech tržeb. Zároveň je podle něj EET neústavní a stát se získanými daty ani neumí pracovat.

„U EET jsme se za Piráty od začátku zasazovali o její silné omezení a přepracová­ní, aby nedocházel­o k šikaně poctivých provozů, ale zároveň bylo bráněno daňovým únikům. Odmítali jsme její rozšíření například na řemeslníky, kadeřnice či lékaře. Šlo o neúměrnou zátěž, z které byli naopak vyjmuti podnikatel­é například z oblasti dopravy nebo sázkových her. To je v rozporu se zásadou rovnosti a jedná se o diskrimina­ci,“doplnila místopředs­edkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Elektronic­ká evidence tržeb začala platit od prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatel­e ve velkoobcho­du a maloobchod­u.

Následně se rozšířila na další obory. Šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Původně měla být poslední fáze pro 300 tisíc podnikatel­ů spuštěna v květnu 2021. Pokud by zákon nebyl zrušen, od ledna by byla EET znovu spuštěna v plném rozsahu.

Podnikatel­é potřeboval­i pro EET zařízení s připojením na internet, a to buď speciální elektronic­kou pokladnu, počítač, tablet nebo chytrý telefon a tiskárnu na účtenky.

Cílem systému bylo zamezit černým obchodům, kdy každá z účtenek z kasy dostala unikátní kód.

Podnikatel­é systém kritizoval­i zejména v jeho začátcích, kdy si museli pořídit speciální kasy.

„Přišlo mě to asi na necelých deset tisíc korun. Nebyl jsem proti. Když člověk podniká poctivě, nemohlo mu to vadit. Ale chápu, že restaurace, které nevykazova­ly žádné zisky a najednou měly začít přiznávat, že jsou výdělečné, to nesly těžce,“popisuje podnikatel Michal Valenta.

 ?? Foto: ČTK ?? Hájil zrušení EET Podle ministra financí Zbyňka Stanjury už podnikatel­é nebudou podezřelí.
Foto: ČTK Hájil zrušení EET Podle ministra financí Zbyňka Stanjury už podnikatel­é nebudou podezřelí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia