Dnes Prague Edition

Hraje se o plat 350 tisíc a služební vilu na Hradě

- — Robert Oppelt

Kdyby Česko hypotetick­y hledalo prezidenta na inzerát, stálo by v něm: „Nabízíme plat 350 tisíc korun měsíčně a paušální náhradu zhruba 320 tisíc korun.“Ty může adept použít na reprezenta­ci nebo na administra­tivní práce a odbornou literaturu.

Přestože včera zaregistro­vaní kandidáti asi nechtějí dělat hlavu státu kvůli penězům a mnozí investují desítky milionů do kampaně, požitky prezidenta nelze přehlédnou­t.

Plat se valorizuje společně s platy poslanců nebo soudců. Před 10 lety, když do úřadu nastupoval Miloš Zeman, činil prezidents­ký plat 186 300 korun.

Prezident má nárok i na další výhody, které jsou označovány jako „naturální požitky“. K dispozici má služební auto s řidičem i bez něho (reálně ho vozí policejní bodyguardi). Prezident také nemusí dojíždět do práce. Může využívat Lumbeho vilu v areálu Pražského hradu a zámek v Lánech. Někteří současní prezidentš­tí kandidáti nicméně chtějí sídlo prezidenta z Hradu odstěhovat.

V inzerátu by ale chyběla informace o zákonné dovolené. Prezident na ni nemá nárok, ale to neznamená že nemá nárok na volno. Je na jeho rozhodnutí, kdy a na jak dlouho si vezme volno. Zároveň se ale od něj očekává, že i během dovolené bude řešit pravidelno­u agendu – třeba, že během volna podepíše zákon nebo přijme návštěvu. Miloš Zeman trávil pravidelně začátek léta na Vysočině.

Nadstandar­dní bude i prezidents­ký důchod. Podle zákona má bývalý prezident nárok na doživotní rentu ve výši 50 tisíc korun měsíčně a na víceúčelov­ou paušální náhradu, která kryje zejména nájemné kanceláře a odměnu pro asistenta, v celkové výši dalších 50 tisíc korun měsíčně. Má také nárok na ochranku a auto.

Renta se nezvyšoval­a

Na rozdíl od prezidents­kého platu se renta nezvýšila posledních 20 let. Lze jen spekulovat, jestli za to mohou špatné vztahy odcházejíc­ích prezidentů s parlamente­m.

Když už se budeme držet toho pomyslného inzerátu, požadavky by mohly vypadat následovně. Hledá se občan či občanka České republiky, věk alespoň 40 let, místo výkonu práce Pražský hrad, pracovní smlouva na dobu určitou. V případě zájmu a úspěchu v příštích volbách lze o dalších pět let prodloužit. Nástup od začátku března. Co se týče pracovní náplně, uchazeč najde podrobnost­i v ústavě. Namátkou, zastupuje stát navenek, je vrchní velitel armády, vyhlašuje volby, svolává a rozpouští Sněmovnu, jmenuje soudce či členy bankovní rady.

Po večerech si může číst ve zprávách od tajných služeb, neboť je jejich adresátem. Podle tradice je prezident také jedním ze sedmi držitelů klíčů ke korunovačn­ím klenotům. Prezident ale nemusí mít strach z přemíry úkolů, řadu z nich bude dělat buď jen jednou za celý mandát, nebo jednou za rok. To platí třeba pro rozdělován­í řádů a vyznamenán­í.

Pracovní inzeráty také často slibují práci v mladém nebo inspirativ­ním kolektivu. Ten bude v případě prezidenta takový, jaký si ho prezident vytvoří.

 ?? Foto: David Port, MAFRA ?? Lumbeho vila Od roku 2005 slouží prezidentů­m. Dnes ji užívá Miloš Zeman a bude se do ní moci nastěhovat i jeho nástupce.
Foto: David Port, MAFRA Lumbeho vila Od roku 2005 slouží prezidentů­m. Dnes ji užívá Miloš Zeman a bude se do ní moci nastěhovat i jeho nástupce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia