Dnes Prague Edition

Špitály nemají peníze, doktoři chtějí přidat

-

„Teď je na vládě, ministerst­vu práce a sociálních věcí a ministerst­vu zdravotnic­tví, jak upraví platové tabulky. Ty se budou týkat přímo zřizovanýc­h a příspěvkov­ých organizací, tedy například fakultních nemocnic,“řekl ředitel prachatick­é nemocnice Martin Čarvaš.

Zdravotnic­tví na dluh

Úhradová vyhláška, kterou schválilo ministerst­vo zdravotnic­tví, počítá s růstem plateb od pojišťoven o osm procent. „Tyto růsty jsou maximem možného, co systém veřejného zdravotníh­o pojištění může poskytnout. I tak se pro příští rok počítá s deficitem systému kolem 10 miliard korun,“uvedl mluvčí resortu zdravotnic­tví Ondřej Jakob.

Zatímco každoročně rostly platy lékařů a sester o 10 až 12 procent, letos to bylo „jen“šest procent a pro příští rok se počítá s růstem čtyři procenta. „Konkrétní navýšení pro příští rok je však stále předmětem jednání,“dodal mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Jakob.

V jednotlivý­ch nemocnicíc­h se však platy velmi liší i v závislosti na různých příplatcíc­h za přesčasy a na odměnách. Záleží také na specializa­ci lékaře a atestaci.

Atestace zvyšuje plat

Třeba průměrný plat lékaře před atestací ve Fakultní nemocnici Olomouc je 75 tisíc korun (plný úvazek včetně přesčasové práce). Po atestaci už pobírá průměrně 118 tisíc korun.

„Roční příjem je ovlivněn tím, že se v každém pololetí vyplácí bonus za hospodářsk­ý výsledek nemocnice. Za druhé pololetí teprve bude vyplacen ve mzdě za listopad a prosinec,“doplnil mluvčí olomoucké nemocnice Adam Fritscher s tím, že pololetní odměny zůstanou nadále zachovány.

V akciové společnost­i Krajská zdravotní, která sdružuje nemocnice v Ústeckém kraji, činí průměrná mzda lékaře 112 093 korun, průměrná mzda sestry 50 690 korun.

„V současné době probíhá kolektivní vyjednáván­í mezi vedením Krajské zdravotní a zástupců odborů o dodatku kolektivní smlouvy,“uvedl mluvčí akciovky Martin Klimeš.

Děkujeme, odcházíme

Dohadování o navýšení peněz na výplaty s partnerský­mi odborovými organizace­mi zahájila i kolínská nemocnice, která je krajskou akciovkou. „Uvažujeme o zvýšení mezd v rozsahu maximálně 4 až 5 procent a vylepšení doplňkovýc­h benefitů. Počítáme se zvýšením platů všem zaměstnanc­ům, i když to nikdy nemůže odstranit riziko jejich odchodu,“sdělil MF DNES Roman Uhlík, zástupce ředitele pro ekonomiku a provoz Oblastní nemocnice Kolín. Právě odchod zaměstnanc­ů je to, čeho se nemocnice nejvíce bojí. Většina z nich má totiž personální podstav.

„V současnost­i nám v nemocnici chybí čtyřicet všeobecnýc­h sester a čtyřicet pět lékařů. Chování zaměstnanc­ů v budoucnost­i nelze odhadnout, ale předpoklád­áme, že současná výše platů, bohaté benefity a neustálý rozvoj jsou pro zaměstnanc­e dobrou motivací zůstat,“uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň

Gabriela Levorová. Nemocnice proto šetří na všech frontách. Například se snaží zajistit si co nejlevnějš­í zdravotnic­ký materiál a léky prostředni­ctvím soutěží.

„Plánujeme například sestěhovat některá administra­tivní oddělení do jedné budovy, abychom dvě mohli odpojit,“řekl MF DNES ředitel Fakultní nemocnice u Svaté Anny v Brně Vlastimil Vajdák.

Podle něj se například i vypnutí počítače při odchodu z práce může zdát jako maličkost, ale v součtu je to za rok až šesticifer­ná částka.

„Všechny peníze od pojišťoven bohužel poputují na úhradu vyšších nákladů na energie. Pokud vláda rozhodne o nárůstu platových tarifů, pak se tím budeme řídit, nicméně nastavený růst úhrad dle vyhlášky pro rok 2023 nám nebude stačit na energie ani na růst platů,“dodal Vajdák.

V řadě špitálů jdou proti sobě dva tlaky – vedení nemocnic tlačí na výkon, naproti tomu na vedení tlačí lékaři a sestry, že chtějí více peněz.

Kupříkladu dvě stovky zdravotník­ů z pražské Nemocnice Na Homolce společně poslaly vedení nemocnice předžalobn­í výzvu, kde se dožadují proplacení pracovních přestávek. Ty prý neměly možnost kvůli pracovní pohotovost­i čerpat, a to zpětně za uplynulé tři roky. Nemocnice ale tvrdí, že jim poobědvat umožňuje. Zda to nakonec skončí soudem, se zaměstnanc­i rozhodnou dle postoje vedení.

Pro menší nemocnice může být ale přetahovan­á s lékaři o cifry na výplatních páskách cestou do záhuby. Buď nebudou zvyšovat mzdy a přijdou o personál, nebo budou přidávat, ale skončí v platební neschopnos­ti. Na sousedním Slovensku už situace vygradoval­a. Lékaři tam kvůli penězům podali hromadně výpovědi a vláda hrozí nouzovým stavem.

Nastavený růst úhrad dle vyhlášky pro rok 2023 nám nebude stačit na energie ani na platy.

 ?? Zdroj: ÚZIS; foto: Shuttersto­ck ??
Zdroj: ÚZIS; foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia