Dnes Prague Edition

Osudové ztroskotán­í parní lodi Makambo

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Známku, na níž je vyobrazena jednošroub­ová parní loď Makambo, vydala pošta Šalamounov­ých ostrovů u příležitos­ti dvoustého výročí kolonizace Austrálie. Původně jsem si ji objednal proto, abych ji dal jako ilustraci do knihy Ryšavý knihovník. Jenže mi přišla až teď, kdy je knížka dávno v prodeji – což je koneckonců příležitos­t, abych k ní napsal o něco víc, než jsem měl původně v úmyslu.

SS Makambo byla spuštěna na vodu roku 1907 a po dlouhá léta pak převážela náklad i cestující na trasách mezi Austrálií a ostrovy v Melanésii. To ji jistě mohlo zapsat do dějin Austrálie a Oceánie, ale není to důvod psát o ní v Evropě. Pozornost si však zaslouží kvůli svému ztroskotán­í na Ostrově lorda Howea východně od Austrálie. Došlo k němu 14. června 1918 a jeho následky jsou velkým tématem dodnes.

Když SS Makambo narazila na ponořenou skálu, posádka ve snaze ji odlehčit svrhla přes palubu náklad banánů. S nimi se však na břeh dostaly krysy. Pro Ostrov lorda Howea to byla tragédie. Krysy jednak poškodily ekonomiku ostrova, jednak likvidoval­y původní druhy. Mimo jiné sehrály zásadní roli při vyhubení pěti endemickýc­h druhů ptáků a přinejmenš­ím třinácti druhů bezobratlý­ch. Z ostrova zmizely také další druhy, ty však žily i jinde, a nedošlo tedy k jejich úplnému a nezvratném­u vyhubení. Příkladem může být strašilka humří, která byla po desítkách let čirou náhodou objevena na útesu nazvaném Ballova pyramida (a jejíž příběh jsem chtěl v Ryšavém knihovníko­vi doplnit reprodukcí známky).

Řádění krys na Ostrově lorda Howea Australané jen tak nepřihlíže­li a mezi lety 1922 až 1930 se pokusili problém vyřešit vypouštění­m sovy australské. Ta jim však od krys nepomohla, naopak ještě přispěla k mizení původních druhů. Skutečný úspěch zaznamenal až projekt eradikace hlodavců, který započal roku 2019, tedy více než sto let po ztroskotán­í SS Makambo.

Od té doby již z Ostrova Lorda Howea přicházejí ponejvíce povzbudivé zprávy. Často se píše například o nárůstu populace endemickéh­o chřástala Howeova. Neméně významné jsou však novinky o bezobratlý­ch. Letos na jaře tak australští malakologo­vé nadšeně informoval­i o znovuobjev­ených plžích (jednoho nalezli po sto letech a jednoho dokonce vůbec poprvé živého) a jen před pár týdny vyšel článek o tom, jak student biologie Maxim Adams natrefil na švába Panesthia lata, který byl na Ostrově lorda Howea nezvěstný osmdesát let.

To všechno je skvělé. Bohužel endemické druhy, k jejichž vyhubení došlo v důsledku ztroskotán­í SS Makambo, jsou ztracené navždy…

Ani příběh tohoto plavidla se však nezavršil šťastně. Roku 1939 byla SS Makambo prodána Japoncům, kteří ji začali provozovat pod jménem Kainan Maru, a o pět let později ji u thajského Pukhetu potopila britská ponorka HMS Stoic.

 ?? ??
 ?? Foto: archiv autora ??
Foto: archiv autora

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia