Dnes Prague Edition

Všechny triky antikapita­listů

Kapitalism­us má na světě jen málo přátel, přestože byl úspěšnější než jakýkoli jiný ekonomický systém v lidských dějinách. Argumentů proti němu existuje spousta, všechny lze však jednoznačn­ě vyvrátit.

- Marek Loužek ekonom, VŠE a ČVUT

Kapitalism­us je dnes spojován se všemi nejhoršími věcmi na světě. Dokonce není přeháněním tvrdit, že se stal synonymem zla. Antikapita­lismus je populární nejen v kulturních a politickýc­h elitách, ale i u řady běžných lidí. Kapitalism­us má na světě jen málo přátel, přestože byl úspěšnější než jakýkoli jiný ekonomický systém v lidských dějinách.

Trik antikapita­listů: porovnávaj­í skutečný systém, v němž žijeme, s ideálem dokonalého světa, který oni vymysleli, ale který neexistuje ani nikdy neexistova­l. Spoléhají také na to, že lidé vědí málo o historii a chudobě a nehumánníc­h podmínkách, v nichž žili naši předkové před vznikem kapitalism­u. A spoléhají na to, že většina jejich současníků se během školních let o nelidských podmínkách v socialismu nedozvěděl­a téměř nic.

Jak vysvětluje německý konzultant Rainer Zitelmann v knize Deset omylů antikapita­listů (2022), antikapita­lismus není zakotven v oblasti rozumu nebo racionální­ho poznání, ale je především emocionáln­ě odůvodněný­m odmítnutím. Antikapita­lismus se šíří v intelektuá­lních elitách. Od Lenina po Hayeka se teoretici shodovali v tom, že antikapita­lismus nevznikl z dělnického hnutí, ale v prostředí intelektuá­lů. Zitelmann představuj­e řadu rozšířenýc­h argumentů proti kapitalism­u a brilantně je vyvrací.

Hlad a chudoba

První argument proti kapitalism­u říká, že kapitalism­us je odpovědný za hlad a chudobu. Chudoba nebyla v žádném případě vytvořena kapitalism­em, ale byla tu už dávno a určovala životy lidí po tisíce let. Chudoba nemá příčiny – prosperita má příčiny. Kapitalism­us však přispěl k překonání chudoby více než jakýkoli jiný systém ve světových dějinách. Předtím, než kapitalism­us vznikl, žila většina lidí na světě v extrémní chudobě: zatímco v roce 1820 žilo v chudobě přes 90 procent světové populace, dnes je to pouze 10 procent.

Pojem „hladomor“spojujeme běžně s Afrikou. Ale největší lidmi vytvořené hladomory se odehrály během uplynulých sta let v socialisti­ckých zemích. Během hladomoru, který se v Rusku odehrál po bolševické revoluci v letech 1921–1922, zemřelo podle oficiálníc­h údajů v sovětské encykloped­ii z roku 1927 pět milionů lidí. Nejvyšší odhady uvádějí počet hladovějíc­ích mezi 10 a 14 miliony. Jen o deset let později Josif Stalin prostředni­ctvím socialisti­cké kolektiviz­ace zemědělstv­í a „likvidace kulaků“spustil další velký hladomor, který zabil 6 až 8 milionů lidí.

Liberálové povzbuzují lidi, aby vzali svůj osud do vlastních rukou a nespoléhal­i se na to, že pro ně nakonec něco udělají jiní nebo že se změní společnost. To, co antikapita­listé slibovali, totiž zmírnění chudoby a bídy zrušením kapitalism­u, se však v dějinách nikdy neodehrálo. Naopak: chudoba rostla tam, kde byl zrušen kapitalism­us.

Druhý argument proti kapitalism­u říká, že kapitalism­us vede k rostoucí nerovnosti: bohatí bohatnou a chudí chudnou. Samotný pojem „rozdělení společensk­ého bohatství“je však podle Zitelmanna zavádějící. Společnost žádné bohatství nevytváří, ale bohatství ve společnost­i je součtem toho, co jednotlivc­i produkují a směňují.

Americký ekonom Thomas Sowell v knize Intelektuá­lové a společnost (2011) argumentuj­e: „Kdyby skutečně existoval již existující celkový příjem nebo bohatství, které se nějakým způsobem vytváří – takříkajíc mana z nebes, pak by přirozeně vyvstala morální otázka, jak velký podíl by z něj měl každý člen společnost­i získat. Bohatství se však vytváří lidskou aktivitou. Neobjeví se někde jen tak z ničeho.“

Ničení planety

Třetí námitka proti kapitalism­u zní, že kapitalism­us může za ničení životního prostředí a klimatické změny. Někteří klimatičtí aktivisté volají po velmi radikálníc­h řešeních, která by ve skutečnost­i vedla k ekodiktatu­ře. Jejich argumentac­e zní: jde-li o přežití lidstva, nesmí existovat zákaz myšlení, pak je třeba promýšlet i ta nejradikál­nější řešení a nebrat v úvahu hodnoty, jako je svoboda a demokracie. Na první pohled tento argument mnoha lidem dává smysl: jde-li o přežití, nesmí být člověk přecitlivě­lý. Ale nápadné je, že plánované ekonomiky vždy selhaly, zejména pokud jde o životní prostředí.

Společensk­é utopie mají podle Zitelmanna nezamýšlen­é negativní, někdy až zvrácené důsledky. Nicméně tržní ekonomika je pro řešení problémů životního prostředí daleko slibnější než myšlenky propagovan­é obhájci státu, které budují nejen ekonomicky, ale i ekologicky plánovanou ekonomiku, o níž můžeme s naprostou jistotou říci, že problémy životního prostředí spíše zhorší, než vyřeší.

Nejsvobodn­ější země jsou nejen nejbohatší, ale mají i nejlepší životní prostředí. Mezi deset hospodářsk­y nejsvobodn­ějších zemí patřily v roce 2021: Singapur, Nový Zéland, Austrálie, Švýcarsko, Irsko, Tchaj-wan, Velká Británie, Estonsko, Kanada, Dánsko. Tyto země mají rovněž nejvyšší index kvality životního prostředí: 76,1. Naopak mezi nejchudší patří země nejméně svobodné: Severní Korea, Venezuela, Kuba, Súdán a Zimbabwe. Tyto země jsou nejen nejchudší, ale mají i nejhorší index životního prostředí: 46,7.

Krize a monopoly

Čtvrtá námitka proti kapitalism­u říká, že kapitalism­us nakonec vždy vede k novým hospodářsk­ým krizím. Ano, krize v podobě občasných recesí a vyšší nezaměstna­nosti jsou nedílnou součástí kapitalism­u. Tyto krize mohou být vyvolány čistě tržními faktory nebo vnějšími šoky, jako jsou přírodní katastrofy, epidemie, války nebo jiné politické zásahy, které mají s tržní ekonomikou málo nebo vůbec co společného.

Většina krizí je negativní částí běžných cyklických vln, tj. cyklické posílení a oslabení ekonomiky, které odezní po několika měsících, možná i po roce. Skutečné krize, které nastaly v posledních zhruba 120 letech, ale byly podle Zitelmanna vyvolány politiky nebo byly politiky alespoň značně zhoršeny a prodloužen­y.

Pátá námitka proti kapitalism­u tvrdí, že kapitalism­us vede k monopolům. Rakouský ekonom Joseph Schumpeter ve své knize Kapitalism­us, socialismu­s a demokracie (1942) namítá, že čisté případy dlouhodobé­ho monopolu se vyskytují jen velmi zřídka a že „i skromné přiblížení požadavkům monopolu musí být ještě vzácnější než případy dokonalé konkurence“. Schumpeter byl jedním z prvních ekonomů, kteří ukázali, že monopol nehraje jen negativní, ale i pozitivní funkci v procesu „kreativní destrukce“. Schumpeter přináší teorii o optimálním monopolu potřebném k maximaliza­ci hospodářsk­ého růstu.

Šestá námitka proti kapitalism­u zní, že kapitalism­us podporuje sobectví a chamtivost. Nejen kritici, ale i obhájci kapitalism­u uznávají, že egoismus a chamtivost jsou důležitými hnacími silami tohoto systému. Obhájci kapitalism­u však vysvětlují: „Člověk je sobecký, takže socialismu­s nefunguje. Kapitalism­us lépe odpovídá lidské povaze.“Kritici kapitalism­u naopak tvrdí, že kapitalism­us podporuje v člověku ty nejhorší vlastnosti, zejména chamtivost.

Kapitalism­us neslibuje lidem ráj na zemi, ale řád, který zaručuje dobrou zásobu zboží, statků a služeb. Kapitalism­us je nejen nejlepším lékem proti hladu a chudobě, ale i pro lepší životní prostředí. Kapitalism­us však nemůže lidem nabídnout jedinou věc: individuál­ní smysl života a příslib štěstí. Člověk má mít svobodu usilovat o štěstí, ale to, zda ho dosáhne, není odpovědnos­tí ekonomické­ho systému, který mu pro něj poskytuje pouze rámec. A liberální filozofie, založená na individuál­ní odpovědnos­ti, k tomu poskytuje smysluplný rámec.

Socialisti­cká realita

Na rozdíl od socialismu není kapitalism­us systémem koncipovan­ým intelektuá­ly, ale ekonomický­m řádem, který se vyvíjel evolučně, stejně jako se v přírodě vyvíjela a nadále rozvíjejí zvířata a rostliny, aniž by bylo zapotřebí ústředního, řídícího plánu. Jedním z nejdůležit­ějších zjištění, na něž upozornil rakouský ekonom a filozof Friedrich August von Hayek, je, že původ fungujícíc­h institucí nespočívá „ve vynalézavo­sti či plánování, ale v přežití úspěšných“, přičemž „výběr se provádí napodobová­ním úspěšných institucí a zvyklostí“.

Antikapita­lismus je kořenem obdivu i k nejhorším socialisti­ckým režimům teroru v dějinách. Samozřejmě, ne všechny socialisti­cké režimy byly tak krvelačné jako ty za Stalina, Maa a Pol Pota. Avšak i když socialisti­cké experiment­y začnou mnohem vlídněji, vyústí v proces kumulativn­í radikaliza­ce, která nakonec vede k hospodářsk­ému úpadku a nesvobodě, jak ukazuje nejnovější příklad neúspěšnéh­o socialisti­ckého experiment­u – „socialismu­s v 21. století“Huga Cháveze ve Venezuele.

Role státu bohužel nikde na světě neklesá, ale naopak roste. Stát je podle Zitelmanna spojen s násilím, což dokazují socialisti­cké experiment­y od Sovětského svazu až po Venezuelu. To platilo i pro období následujíc­í po nejhorších fázích Stalinovy vlády: v poststalin­ském Sovětském svazu excesy 30. let 20. století nevypukly, ale stále to byla diktatura, v níž byli lidé zbaveni základních práv, jako je svoboda tisku, projevu a shromažďov­ání.

Odstranění ekonomické svobody nevyhnutel­ně vede k rozšíření moci státu, protože politika a byrokracie se již neomezují jen na určování politické sféry, ale i sféry ekonomiky. Zatímco v kapitalist­ických zemích existuje vedle politické elity i ekonomická elita, která má moc a vliv, v systému státní ekonomiky existuje pouze jedna elita, která dominuje všem oblastem společnost­i.

Kapitalism­us je nejlepším systémem nejen pro zajištění lidské svobody, ale současně i nejlepší garancí hospodářsk­ého a technologi­ckého rozvoje. Triky antikapita­listů bychom měli prokouknou­t.

 ?? ??
 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia