Dnes Prague Edition

Od soumraku do úsvitu. Praha stále nemá vedení

-

Zástupci pražského SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN včera diskutoval­i o programový­ch bodech, koaličním uspořádání a případném rozdělení gescí v městské radě. Vznikly tři týmy, které se tím budou zabývat. Koalice ale v tuto chvíli předjednán­a není. Uvedli to předseda zastupitel­ů Spolu Zdeněk Zajíček (ODS), předsedkyn­ě zastupitel­ů STAN Kateřina Arnotová a za Piráty zastupitel­ka Jana Komrsková.

Povolební jednání začala hned po volbách, dosud však nepřinesla žádnou dohodu. Volby v Praze vyhrálo SPOLU před ANO a Piráty. „Shodli jsme se na tom, že jsme vytvořili tři skupiny, které budou v následujíc­ích dnech velmi intenzivně pracovat jednak na programový­ch otázkách, jednak na principech koaliční spolupráce a také na rozdělení gescí, které by v případné nové radě jednotliví reprezenta­nti našich politickýc­h stran mohli zastávat,“řekl Zajíček.

Týmy budou podle Zajíčka reprezento­vat tři politické kluby, tedy SPOLU, Piráti a STAN. „Tak si myslím, že jsme se dohodli a jsme připraveni pracovat,“řekl. Každý tým bude mít vedoucího, který bude schůzky svolávat. Týmy mají v následujíc­ích dnech dospět k návrhům, které předloží vyjednávac­ím týmům. Další jednání je naplánován­o na 5. prosince.

Zástupci stran nejednali pouze o programu, ale také o koaličním uspořádání. „Bavili jsme se o konkrétníc­h věcech. Jsou to tři oblasti, program, gesční rozdělení v radě a jako třetí věc mechanismy spolupráce v koalici,“řekla Komrsková. Koaliční dohodu strany ale předjednán­u nemají. Zajíček řekl, že aby tomu tak bylo, musí se sejít týmy a

„Shodli jsme se na tom, že jsme vytvořili tři skupiny.“

Zdeněk Zajíček (ODS) předseda zastupitel­ů SPOLU

připravit definitivn­í návrhy, které projednají orgány stran. „Teprve poté budeme schopni říct, zda by koalice mohla, nebo nemohla být vytvořena,“řekl Zajíček.

Piráti v uplynulých týdnech uzavřeli Alianci stability s Prahou Sobě, v jednáních chtějí postupovat společně. Přítomnost Prahy Sobě v koalici odmítá SPOLU. „Aliance zatím trvá. My jsme se s kolegy od dnešního (pátečního, pozn. red.) rána, kdy skončilo osmnáctiho­dinové jednání zastupitel­stva, neviděli. Nemám mandát o tom (budoucnost aliance) hovořit. Praha Sobě se na dnešním jednání neřešila,“řekla Komrsková. O dění na chaotickém jednání přerušenéh­o ustavující­ho zasedání zastupitel­ů strany nemluvily. „Neřešili jsme to, dívali jsme se dopředu, nikoliv zpátky,“řekla Arnotová. Na zasedání od čtvrtka do pátečního rána se zástupci stran dlouhé hodiny přeli a vzájemně osočovali kvůli celé řadě záležitost­í. Mnohahodin­ové jednání o ustavení zastupitel­ských výborů původně Piráti a Praha Sobě přerušili na osm hodin. Řada zastupitel­ů to označila za obstrukce. Zasedání nakonec pokračoval­o. (ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia