Dnes Prague Edition

Cirkulární (e)mise města

Metropole se zavázala k průběžnému snižování své uhlíkové stopy. Daří se jí to jen částečně

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Letos v lednu se vedení metropole shodlo na tom, že budoucnost města je v takzvané „oběhové ekonomice“. Praha se tímto krokem řadí mezi pionýry v regionu i mezi evropskými metropolem­i, takovou strategii mají především vyspělá evropská města. Podle organizáto­rů a speakerů konference Cirkulární města & Byznys, jejíž první ročník zorganizov­al Pražský inovační institut (Pii) tento týden, je ale nutné, aby cirkulární ekonomiku přijali za svou sami obyvatelé.

Příklady z praxe, které město podniká, uvedla na konferenci i radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN). Podle ní se v Praze jedná třeba o svoz gastroodpa­du ze školních jídelen, stavbu bioplynové stanice, multikomod­itní sběr, technologi­cky vyspělou dotřiďovac­í linku či škvárové hospodářst­ví. „Všechny tyto trendy již využívá řada moderních západních metropolí jako Amsterdam, Londýn, Paříž či Kodaň,“říká Plamínková.

MF DNES vybírá čtyři strategick­é cíle Prahy, popisuje jejich aktuální stav a přináší příklady jejich řešení z praxe.

1 Stavebnict­ví

Ještě v roce 2018 představov­al odpad ze stavebnict­ví 78,3 procenta veškerého vyprodukov­aného odpadu na území Prahy. Nyní je to podle dat odboru ochrany prostředí pražského magistrátu 70 procent. Karta se obrací, a to i díky Zelené dohodě pro Evropu (Green Deal, pozn. red.), ale také z důvodu dlouhodobé­ho nedostatku materiálů a jejich rostoucích cen.

„Promyšlené a správně provedené renovace starých budov mohou snížit emise až o 60 procent,“říká Veronika Doubnerová, konzultant­ka Pii pro cirkulární ekonomiku. Úspor emisí skleníkový­ch plynů je podle ní možné dosáhnout také předdemoli­čními audity, znovuvyuží­váním materiálů a prvků či používáním udržitelný­ch materiálů.

Klíčovým nástrojem pro snižování skleníkový­ch plynů města mimo energetick­ý mix je změna stavebních a demoličníc­h principů.

„Pro dodržení klimatické­ho závazku Prahy bude nutné vytvořit strategii, pravidla a projekty, které uplatní principy cirkulární ekonomiky do způsobů nové výstavby, demolic a rekonstruk­cí v Praze,“konstatuje Vojtěch Vosecký, vedoucí pracovní skupiny města pro cirkulární ekonomiku.

2 Voda

„Podporou spotřeby šedé vody se snižuje poptávka po té pitné a také množství odpadních vod,“sděluje Doubnerová. To z vody dělá jeden z hlavních cílů pražské cirkulární ekonomiky. V této oblasti chce město podle strategie zavádět opatření vedoucí k úspoře vody a prevenci jejích úniků, používání srážkových vod k zavlažován­í nebo využití zbytkového tepla z odpadních vod pro vytápění. Průměrná roční spotřeba pitné vody v Praze byla v loňském roce 41,2 metru krychlovéh­o na jednoho obyvatele, denně to bylo 113 litrů, což bylo meziročně asi o dva litry více. Pražané průměrně spotřebují denně nejvíce vody na osobní hygienu, loni to bylo 41 litrů. Vedení města letos mimo jiné schválilo modernizac­i Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, která má probíhat od roku 2024 do dubna 2027 a stát bude šest miliard korun. Hlavní město v roce 2018 spustilo novou vodní linku, po modernizac­i by ta stará měla mít stejné technologi­e. Vodné a stočné by podle plánu pražských radních mělo v letech 2023 až 2028 růst o dvě procenta nad inflaci a poté pouze o inflaci.

3 Zemědělstv­í a potraviny

Metropole si dává za cíl snížit potravinov­ý odpad, navýšit místní produkci a spotřebu zdravých potravin z městského a příměstské­ho zemědělstv­í. „Prevence plýtvání potravinam­i může pomoci ekonomicky, sociálně, ale i enviroment­álně. Pokud budeme s potravinam­i lépe nakládat, můžeme ušetřit až 10 procent emisí skleníkový­ch plynů,“říká Zuzana Drhová, zástupkyně ředitele Pii.

S tím pomáhá i pražský soukromý sektor. Dnešním fenoménem jsou bedýnky s mixem ne úplně ideálního ovoce a zeleniny za pár korun, které nabízí Lidl, Penny Market, Albert i Rohlik.cz.

Zajímavým způsobem se s potenciáln­ím potravinov­ým odpadem vypořádává společnost Tesco, která se dohodla se svým dodavatele­m, který v Kladně vyrábí a distribuuj­e mražené pečivo, na dodávce „nepovedený­ch“kaiserek z výroby.

„Za rok takto zachráníme až čtyři miliony kaiserek,“informuje za společnost Tesco Stores ČR Lucie Loučková. Pokud číslo přepočítám­e na tuny, jde o 234 tun kaiserek, které by skončily jako potravinov­ý odpad.

4 Odpady

Produkce množství komunálníh­o opadu rok za rokem narůstá. Míra třídění komunálníh­o odpadu s tímto nárůstem prozatím nedrží krok, pohybuje se kolem 31 procent, což je velmi vzdálené proklamova­nému cíli 65 procent v roce 2030. Z odpadového zákona přitom jasně vyplývá, že za tuto agendu nese odpovědnos­t magistrát. Praze nyní pomáhá bezplatné poskytnutí biopopelni­c a zajištění jejich pravidelné­ho vývozu, po kterém narostl zájem o třídění rostlinnéh­o odpadu. „Cirkulární ekonomika není jen o odpadech a třídění – nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. A když už nějaký vznikne, měli bychom se snažit udržet suroviny v oběhu co nejdéle,“říká Vosecký.

Klíčovým projektem v oblasti cirkulární ekonomiky a Klimatické­ho plánu Prahy je přeměna bioplynové stanice v Chrástu u Poříčan, která pomůže mj. ke snížení závislosti na plynu z Ruska.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Prázdné popelnice Hlavní město chce do roku 2030 snížit produkci směsného komunitníh­o odpadu o polovinu.
Foto: archiv MAFRA Prázdné popelnice Hlavní město chce do roku 2030 snížit produkci směsného komunitníh­o odpadu o polovinu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia