Dnes Prague Edition

Stromeček a betlém ozdobily Mariánské náměstí

-

Betlém i osmimetrov­ý smrk, vyšňořený v barvách metropole zlatými a červenými koulemi, ozdobily od pátku premiérové Vánoční trhy na Mariánském náměstí. Unikátní jesličky vytvořil z modřínu pomocí motorové pily řezbář Jan Kužel z Dobré Vody u Hořic. Na náměstí vznikla také Ježíškova nebeská kancelář, kde na nekonečný papír mohou lidé napsat svá tajná sváteční přání.

Až do 18. prosince bude na prostranst­ví proti Nové radnici osm prodejních stánků, v nichž neziskové organizace spolu se společnost­mi hlavního města představí svou činnost a nabídnou k prodeji různé výrobky. O adventních víkendech se návštěvníc­i mohou těšit na divadelní, hudební, pěvecká a další vystoupení. Na pódiu i na náměstí vystoupí například Sbor školy Jaroslava

Ježka, Dixie Band Městské policie hl. m. Prahy, Hudba Hradní stráže a další soubory. Otevírací dobu stánků od soboty 26. listopadu pořadatelé plánují od 11 do 19 hodin. Sváteční atmosféru si však lze užít i na dalších místech. Muzeum města Prahy (MMP) pořádá ode dneška v Zámeckém areálu Ctěnice výstavu věnovanou tradici betlémářst­ví. „Vystaveno je více než 40 celků vztahující­ch se k tvorbě a stavění betlémů v našich zemích,“uvedla Martina Hofmanová, mluvčí MMP. Součástí akce jsou i dílny a komentovan­é prohlídky. Do neděle 27. listopadu lze vstup do adventu prožít také ve Fortně, v programu v otevřeném duchovním prostoru v karmelitán­ském klášteře na Hradčanské­m náměstí. (boh)

 ?? Foto: Michal Krumphanzl, ČTK ??
Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia