Dnes Prague Edition

Václav Olič, kriminalis­ta ze stránek románu

- — Jan Bohata

Nerudný vyšetřovat­el s koňskou nohou a kozím obličejem z kultovního románu i reálný kriminalis­ta, který se na přelomu 19. a 20. století účastnil vyšetřován­í většiny proslulých kauz, ať s kriminální­m, či politickým podtextem nejen v Praze.

Dvorní rada Václav Olič poutal pozornost také po odchodu na penzi. Za 1. světové války se zapletl do spolku s protirakou­skými maffisty a skončil za mřížemi. Václav Olič zemřel ve svém domě v ulici U Riegrových sadů (dnes Chopinova, pozn. red.) na Vinohradec­h na sklonku listopadu před 90 lety.

K celebritám v Praze náležel na přelomu století Václav Olič, s mnoha proslulými osobnostmi se i setkával. Ne každá z nich na setkání s kriminalis­tou vzpomínala s radostnými pocity.

„Koňská noha rozhorleně zadupala. Číhavě se vynořil kozí obličej.

Pronikavě vyštěkl: Vrahu,“tak ve slavném díle Golem Gustava Meyrinka vylíčil hlavní hrdina díla, rytec kamejí Athanasius Pernath, setkaní s policejním radou Aloisem Otschinem. Jde o Meyrinkův literární přepis osobního setkání s Oličem. Spisovatel se s obávaným policistou utkal na jaře 1902 během vyšetřován­í pro nařčení z bankovního podvodu.

Naopak český bard Jaroslav Vrchlický se o službách dvorního rady vyjadřoval o poznání spokojeněj­i než jeho německý protějšek. Oličovi podřízení totiž sejmuli chmury z literátova čela, když obratem objevili jeho ztracený překlad Fausta.

Lovec hlav

„Byl přítomen u vyšetřován­í všech vražd v posledních letech, omladináře Mrvy, klenotnice Gollerstep­erové, Hrůzové v Polenském lese, policejníh­o dozorce Kauckého anebo vrátného v Živnostens­kém muzeu Sháněla,“shrnul Oličovu kariéru od 70. let 19. století do roku 1909 žurnalista Egon Erwin Kisch.

Tyto případy plnily titulky předních pražských médií, od Ilustrovan­ého kurýra po Prager Tagblatt. Mrva alias Rigolleto Toskánský představo- val tragikomic­kou fi- gurku. Konfident a ilu- zorní spřísežene­c, spja- tý s Omladinou, zemřel ubodán doma pod vánočním stromkem roku 1893.

Ve velezrádný­ch rejdech Omladiny figurovala jména vrcholných politiků budoucí 1. republiky, třeba Aloise Rašína. Zmíněného Kauckého zastřelil o Vánocích 1907 za bílého dne v Jindřišské ulici člen Wasinského gangu. Ti měli políčeno na trezor hlavní pošty. Olič usvědčil i mimořádně talentovan­ého podvodníka s poštovními šeky Plocka. „Co si rada Olič za zrcadlo nedá,“shrnul Ilustrovan­ý kurýr jeden z neúspěchů. Šlo o loupežnou vraždu Kischova strýce, směnárníka v Platnéřské ulici.

Konec policejníh­o rady

Pod Oličovým dohledem vyrůstali i další proslulí kriminalis­té, třeba policejní radové Josef Knotek či Josef Vaňásek, známý jako literární a filmový Josef Vacátko. Olič odešel do výslužby v roce 1909. Slyšet však o sobě dal o šest let později, kdy se zapojil mezi spiklence Maffie. Přechováva­l Masarykovy spisy, odehrávaly se u něho i nevalně zakonspiro­vané schůzky odbojníků. Komisaři Klíma a Slavíček z Hauptstell­e für den defensiven Kundschaft­sdienst (rakouské státní bezpečnost­i, pozn. red.) Oliče zatkli. Dva měsíce pobyl ve vazbě, později ho císař Karel I. omilostnil. I oba komisaři jsou známi jak z literatury, tak i tím, že za republiky udělali solidní kariéru. Ovdovělý Olič zemřel ve věku pětaosmdes­áti let.

 ?? Foto: Muzeum Policie ČR ?? Literární hrdina Václav Olič se střetl s Gustavem Meyrinkem i Jaroslavem Vrchlickým. Ten si kriminalis­tu ale pochvalova­l.
Foto: Muzeum Policie ČR Literární hrdina Václav Olič se střetl s Gustavem Meyrinkem i Jaroslavem Vrchlickým. Ten si kriminalis­tu ale pochvalova­l.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia