Dnes Prague Edition

Neymar a slzy. Už zase

Brazílie má strach o svůj klenot

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Pokud lékaři nenajdou zázračnou medicínu na pochrouman­ý kotník, zahraje si největší hvězda fotbalové Brazílie nejdřív až za deset dní. V osmifinále. Neymar se zranil.

Ne fatálně, ale pořád natolik vážně, že ta zpráva hýbe světem.

Jak moc ovlivní cestu hlavního favorita za vysněným titulem?

A existuje vůbec někdo, kdo může Neymara nahradit?

Dalo by se to přirovnat k českým trablům na mistrovstv­í světa 2006, kdy se dvoumetrov­ý gólostroj Jan Koller zranil v prvním poločase proti Američanům. Sice se vyhrálo, jenže pak šlo všechno šejdrem. Chyběl zásadní dílek do mozaiky.

Nebo suverénní Francouzi v 2002. Přijeli do Asie obhajovat titul, kvalitu měli úžasnou, jenže kouzelník Zidane, duše týmu, ne a ne vykurýrova­t stehenní sval. Nastoupil až do třetího utkání, ale ostudu neodvrátil. Francouzi končili potupně. Bez jediného vstřelenéh­o gólu.

A případ Neymar? Řekněme si to bez obalu: Brazílie, byť má výběr prošpikova­ný samými esy, řeší problém s velkým P.

Na zbylé dva zápasy ve skupině ztratila výjimečnou kvalitu a jednoznačn­ého útočného lídra. Zároveň jde taky o mentální stránku věci. Neymar si totiž vzal do hlavy, že fotbalový svatý grál po dvaceti letech vrátí do Brazílie. Svým zaujetím nakazil ostatní, což se na úvod potvrdilo.

Proti Srbsku byl všude. Ačkoli nezískal gól či asistenci, táhl jednu akci za druhou, nabízel se, sekýroval, režíroval, devětkrát (!) ho soupeř fauloval. Samozřejmě byste mu mohli vyčíst pár zbytečných pádů, kterými si celou kariéru kazí renomé, zároveň však uznejte, že se ve třiceti dostal do excelentní formy. Snad dokonce životní.

V Paříži, která ho před lety koupila jako nejdražšíh­o fotbalistu všech dob, stačil na podzim za dvacet soutěžních zápasů posbírat patnáct gólů plus dvanáct asistencí.

Do Kataru přiletěl s jasným plánem: „Vyhrajeme!“

Teď rezonují slova brazilskýc­h doktorů, kteří slibují: „Vyléčíme!“

Sám Neymar nemluvil, jen přes Twitter pochválil tým za výhru 2:0. „První krok za námi, šest zbývá.“

Včera šel na magneticko­u rezonanci. Zřejmě nafasoval i berle.

Všechno způsobil obranný skluz Srba Milenkovič­e. Ne že by přímo zasáhl Brazilcovu nohu; problém byl v tom, že Neymar v plném běhu šlápl na kopačku soupeře a v tu chvíli se mu pravý kotník otočil do zlověstnéh­o úhlu. Po ošetření ještě chvíli hrál, v 79. minutě ale zamával na střídačku: „Nejde to!“

Okamžitě dostal na zraněné místo balíky ledu, spoluhráči ho konejšili, ale čím víc se blížil konec utkání,

tím smutnější byl Neymarův výraz. Dokonce mu vyhrkly slzy, raději si tvář skryl do dresu. Do kabin odkulhal naboso, s nateklou bambulí na pravém kotníku.

„Budeme se o něj starat čtyřiadvac­et hodin denně. Teď musíme být hlavně obezřetní,“oznámil reprezenta­ční lékař Rodrigo Lasmar.

O jedné ošklivé zkušenosti na velkém mundialu by Neymar vyprávět hodiny mohl. V roce 2014 čaroval na brazilskýc­h stadionech, jenže ve čtvrtfinál­e ho Kolumbijec Zúňiga kopnul kolenem do zad a zlomil mu bederní obratel. Brazilce to paralyzova­lo

a v semifinále schytali historický debakl 1:7 od Němců.

O čtyři roky později se Neymar jen tak tak stačil uzdravit. Během jara tři měsíce marodil, na turnaji sotva mohl být ve špičkové fazoně. Brazílie skončila ve čtvrtfinál­e.

V Kataru to konečně mělo (a snad ještě stále může) vyjít.

Brazílie byla v premiéře takticky vyzrálá, rychlá, mazaná a ve druhém poločase přímo exhibiční. Zprvu velebila střelce Richarliso­na a najmě jeho famózní druhý gól, jenže pak se ponořila do zármutku. Co bude s Neymarem? Kdy se vrátí?

Ta zpráva zastínila všechno, co se včera na mistrovstv­í přihodilo.

I to, jak se evropské týmy včetně namlsané Anglie soužily a pořádající Katar už ztratil šanci na postup.

Aktuální téma je Neymar. Ačkoli ho mnozí fanoušci považují za vrcholného egoistu a mistra mezi simulanty, smůlu mu asi nepřejí. Přinejmenš­ím pro skupinové zápasy proti Švýcarsku a Kamerunu si musí trenér Tite poradit bez něj. Může změnit rozestaven­í nebo použije mladíčka Martinelli­ho z Arsenalu. Nahradit 75 gólů, které Neymar za Brazílii nastřílel, ovšem nepůjde.

 ?? ?? 2022 Kritický moment přišel při souboji se Srbem Milenkovič­em, Neymarův pravý kotník se ocitl v děsivé poloze.
2022 Kritický moment přišel při souboji se Srbem Milenkovič­em, Neymarův pravý kotník se ocitl v děsivé poloze.
 ?? Foto: 3x Profimedia ?? 2014 Kolumbijec Zúňiga mu zlomil bederní obratel.
Foto: 3x Profimedia 2014 Kolumbijec Zúňiga mu zlomil bederní obratel.
 ?? ??
 ?? ?? 2018 Po operaci, dobitý, bez šťávy.
2018 Po operaci, dobitý, bez šťávy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia