Dnes Prague Edition

Trojku z chování mají častěji žáci v chudých okresech

- Alžběta Šimková Ondřej Krutilek

Snížená známka z chování je nejpřísněj­ší trest pro nejproblém­ovější žáky, které nenapravil­o ani několik napomenutí. V některých regionech jde o naprostou výjimku. Jenže pak jsou v republice místa, kde mají v průměru jednoho takového žáka v každé třídě.

Celkem 4,2 procenta žáků se sníženou známkou z chování mají ve čtyřletém průměru hned dva okresy – Teplicko a Znojemsko.

Oproti premiantov­i mezi regiony, kterým je Zlínsko, je to propastný rozdíl. Sníženou známku z chování má na Zlínsku v průměru pouze půl procenta žáků základních škol, tedy zhruba jedno dítě z dvou set. Učitelé na Zlínsku tak kázeňské problémy řeší horší známkou až osmkrát méně častěji než jejich kolegové z Teplicka a Znojemska. Vyplývá to z dat České školní inspekce, která tyto údaje sleduje.

Celorepubl­ikově se průměr pohybuje v posledních letech mezi jedním a dvěma procenty. Ze žáků základních škol, kterých je u nás okolo milionu, má vážné kázeňské problémy zhruba deset až dvacet tisíc.

Podle odborníků má na chování dětí ve škole významný vliv socioekono­mické zázemí rodiny. Ukázala to i loňská studie výzkumné organizace PAQ Research.

Ta porovnala údaje inspekce se sociální a ekonomicko­u kondicí jednotlivý­ch regionů a tím, jak jsou školy financován­y. Analýza ukázala, že v okresech, kde obyvatelé čelí větší chudobě, se více kumulují problémy v rámci vzdělávací­ho systému. V těchto regionech je vyšší podíl neprospíva­jících žáků i těch se sníženou známkou z chování.

Dobrým příkladem je Zlínsko, kde mají jedno z nejnižších čísel v počtu žáků s dvojkou či trojkou z chování.

„Ve Zlínském kraji lidé příliš netrpí exekucemi, má dobrou strukturu ekonomiky a školy tam fungují dobře, přestože nemají nadprůměrn­é financován­í,“přiblížil jeden z autorů studie, Václav Korbel ze společnost PAQ Research.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia