Dnes Prague Edition

Volební zákon zpřesnit, shodli se senátoři

-

Volební zákon dostatečně jasně nespecifik­uje podmínky pro kandidatur­u na prezidenta a bylo by namístě ho zpřesnit. Včera se na tom v televizi CNN Prima News shodli senátoři Adéla Šípová (za Piráty), Jana Zwyrtek Hamplová (nestr.), Tomáš Czernin (TOP 09) a Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Podle senátorů není dostatečně jasně definováno například to, zda můžou zákonodárc­i dát podpis více než jednomu kandidátov­i. Potenciáln­ě nespravedl­ivý je podle nich i fakt, že ministerst­vo uznalo též platnost podpisů těch členů parlamentu, kteří již po volbách mandát nemají. „Myslím si, že to je určitá nespravedl­nost vůči jiným kandidátům, kteří touto cestou nešli,“řekla Šípová.

V lednových prezidents­kých volbách se bude o přízeň voličů ucházet devět kandidátů, 12 z původních 21 uchazečů ministerst­vo vnitra nezaregist­rovalo, protože podle něj nesplnili zákonné podmínky.

Podle Zwyrtek Hamplové je nespravedl­ivé i to, že občanští kandidáti musí nasbírat 50 000 podpisů, ale jiným kandidátům stačí jen podpisy 10 senátorů či 20 poslanců. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia