Dnes Prague Edition

Fiala: Jurečka bude zatím na životním prostředí dál

-

Premiér Petr Fiala (ODS) požádá současného ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby vykonával funkci ministra životního prostředí dál do konce letošního roku. Pak je připraven navrhnout prezidento­vi za šéfa resortu kandidáta lidovců Petra Hladíka. Fiala to řekl včera v České televizi.

Fiala už ve čtvrtek po jednání s prezidente­m Milošem Zemanem řekl, že potřebuje víc času na podání návrhu. Chce si být jistý, že budou vysvětleny všechny nejasnosti kolem Hladíka, který měl jako kandidát lidovců vystřídat v čele ministerst­va Annu Hubáčkovou už koncem října. Výměnu však zarazila razie týkající se kauzy přidělován­í městských bytů v Brně, během které policie navštívila i Hladíkovu kancelář. Policie jej z ničeho neobvinila. Lidovci se poté s premiérem domluvili, že do vyjasnění Hladíkovy role v kauze bude vedením resortu pověřen Jurečka.

Premiér: Zastropová­ní platí

Fiala včera v ČT také řekl, že platí závazek vládní koalice, že celková daňová zátěž nesmí vzrůst, a zároveň odmítl, že by se mohla snižovat hranice zastropová­ní energií. Nastavena podle něj byla zodpovědně.

Ke státnímu rozpočtu na příští rok uvedl, že nemá signál, že by prezident Miloš Zeman chtěl návrh vetovat. „Pokud prezident uplatní veto, tak ho přehlasuje­me, tak aby rozpočet mohl vstoupit v platnost,“dodal. (iDNES.cz, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia