Dnes Prague Edition

Památky letos bez Rusů a Asijců

Hrady a zámky v Česku přišly o čtvrtinu návštěvník­ů

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

České hrady a zámky letos navštívilo necelých 3,7 milionu návštěvník­ů. O čtvrtinu méně než v posledním předcovido­vém roce 2019, kdy jich bylo přes pět milionů. Není to ale tak, že by Češi na hrady a zámky zanevřeli. Za pokles mohou Rusové a Asijci.

Rusům cesty do Evropy zkomplikov­ala tvrdší vízová politika EU, Asijcům zase covidové lockdowny.

Úspěšné Uherčice

Podle statistiky Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) ubylo nejvíce návštěvník­ů právě na místech, kam dříve Rusové a Asijci jezdili nejvíce. Největší propad hlásí letos Český Krumlov, Hluboká, Karlštejn a Konopiště. Mnohde hlásí dokonce jen poloviční návštěvnos­t oproti roku 2019.

Zmíněné památky sice nadále vévodí žebříčku nejnavštěv­ovanějších míst ve správě NPÚ, avšak ukázalo to na jejich slabinu, že právě cizinci tvořili hlavní pilíř jejich klientely. Zámky nespoléhaj­ící se na cizí turisty si pohoršily mnohem méně. Nebo si dokonce polepšily.

Například nepříliš známý zámek Uherčice na Znojemsku, kde loni otevřeli novou prohlídkov­ou trasu, přivítal bezmála 10 tisíc návštěvník­ů, což je o 74 procent více než v předcovido­vém roce 2019. Nárůst návštěvnos­ti zaznamenal­a také vila Stiassni v Brně, a to o 125 procent oproti roku 2021.

„Menší objekty a také větší objekty bez zahraniční klientely letos dokonce mírně posílily návštěvnos­t. Zahraniční klientela se vrací velmi pomalu a propad v návštěvnos­ti na velkých památkách je kolem 40 procent,“potvrdila MF DNES mluvčí NPÚ Blanka Černá.

Například Sychrov, který kdysi patřil k nejoblíben­ějším zámkům mezi Rusy cestujícím­i do Čech, letos přišel „jen“o 10 procent návštěvník­ů. Proč? Rusové jej totiž ze svých cestovních itinerářů vyškrtli už před osmi lety.

„Nám to teď tolik neublížilo, protože Rusové měnili své návyky a trasy zhruba kolem roku 2014, čili my se od té doby spoléháme hlavně na tuzemskou a polskou klientelu, té tolik neubylo,“svěřil se ředitel Územní památkové správy NPÚ Miloš Kadlec.

Více Slováků a Poláků

Z údajů agentury CzechTouri­sm vyplývá, že ve srovnání s rokem 2019 letos v Česku ubylo 88,5 procenta Rusů, 94 procent Číňanů a 77 procent Jihokorejc­ů. Naopak přibylo turistů například ze Slovenska o 14,5 procenta a z Polska o 4,3 procenta. Pokud ale všechny cizí turisty sečteme, stále jich je o čtvrtinu méně než před covidem. „Zatímco u domácích turistů sledujeme nárůst o 14 procent, příjezdy ze zahraničí ještě nedosáhly stejné úrovně jako v roce v 2019. Zde jde o pokles o 25 procent,“zmínila mluvčí CzechTouri­sm Štěpánka Filipová.

Údaje o propadu počtu ubytovanýc­h cizinců ze zahraničí tedy kopírují úbytek cizích turistů na památkách.

Národní památkový ústav kvůli úbytku návštěvník­ů přichází o peníze. Z nich se financují například opravy hradů a zámků. Hospodařen­í NPÚ ovlivnil i nárůst cen energií a práce. V součtu letos Národní památkový ústav hospodaří s propadem 30 procent.

NPÚ očekává, že příští rok by z pohledu zájmu návštěvník­ů o památky mohl být stejný jako letošní. O jejich přízeň se chce poprat. Turisté totiž zpravidla přijedou podruhé, jen pokud jim památka nabídne něco nového. Letos byly znovu otevřeny po opravách prostory na Zákupech, Bezdězu, Grabštejně a Kozlu, v roce 2023 budou nově zpřístupně­ny prostory v Červeném Poříčí, v Českém Krumlově, Jezeří, Švihově či Valticích.

„U dalších 17 objektů v naší péči počítáme příští rok s otevřením nových prostor veřejnosti nebo se vznikem nových expozic,“podotkla Blanka Černá.

Rok 2023 se ponese ve znamení šlechtické­ho rodu Harrachů, oslavy se budou odehrávat v Hrádku u Nechanic a v Janovicích u Rýmařova.

A pracuje se i na pokusech přilákat do Česka zahraniční turisty, zejména Američany a turisty z Blízkého východu.

Už letos v létě se otevřela přímá linka do USA. „Pro příští rok se povedlo prodloužit letový plán přímé linky do USA, bude se létat už od začátku května a jedná se o dalším navýšení přímých letů na Blízký východ. Společným cílem s Letištěm Praha je v příštím roce spustit přímou linku do Jižní Koreje. Jednáme s dopravci o přímé lince do Číny. V rámci projektu Touchpoint plánujeme kampaň v Indii,“zmínil hlavní zájem agentury CzechTouri­sm její ředitel Jan Herget.

 ?? ??
 ?? Archivní foto: David Peltán, MAFRA ?? Oblíbený cíl pěších i vodáků Český Krumlov se potýká s úbytkem zahraniční­ch turistů. Ty české láká ale stále.
Archivní foto: David Peltán, MAFRA Oblíbený cíl pěších i vodáků Český Krumlov se potýká s úbytkem zahraniční­ch turistů. Ty české láká ale stále.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia