Dnes Prague Edition

Manželství je svátost

- Terezie Wasserbaue­rová Miroslava Sloupová kandidátů na prezidenta

Za svým manželem, prezidents­kým kandidátem Pavlem Fischerem, stojí i v názorech na svazky stejnopohl­avních párů. „Asi v tom hraje roli i to, že jsme katolíci,“říká Klára Fischerová. Jako první dáma by chtěla pokračovat v rozvoji paliativní péče, čemuž zasvětila svůj život po smrti syna Vojty.

V době, kdy váš manžel kandidoval před pěti lety na prezidenta poprvé, jste se bála pozornosti médií kvůli dospívajíc­ím dětem. Jak to vnímáte nyní?

Všechny děti jsou už dospělé a žijí si částečně své životy. Obava o ně už není taková, v tomto ohledu je to trochu jednodušší.

Dozvěděli jsme se, že děti pomáhají otci v kampani třeba se sociálními sítěmi, jako řidiči či fotografov­é. Zapojujete se i vy?

Jsem zatím doma jako kotva. (smích) Vytvářím zázemí, manžela podporuji, snažím se ho povzbudit, potěšit. Jinou formou se nyní nezapojuji. Mám své zaměstnání a povinnosti, i těm je třeba dostát.

Už několik let pracujete v domácím hospici pro umírající pacienty Cesta domů. Vzdala byste se jako první dáma svého zaměstnání, abyste mohla plně podporovat svého muže?

Zatím jsem o tom nepřemýšle­la, ale určitě bychom se dohodli na nějaké schůdné variantě. Nerada bych své vazby na tuto organizaci zcela zpřetrhala. Manželce prezidenta podle mě nic nebrání v tom, aby pracovala aspoň jako dobrovolni­ce.

V hospici děláte kancelářsk­ou práci, ale před lety jste zmínila, že byste si ráda udělala pečovatels­ký kurz. Povedlo se?

Ano. Absolvoval­a jsem kurz pracovníka v sociálních službách. Část úvazku jsem stále na recepci, ale částečně pracuji i v terénních službách u našich hospicovýc­h klientů.

Dozvěděla jste se v kurzu něco nového, co jste z vlastní zkušenosti péče o syna neznala?

Překvapilo mě, že mi ten kurz opravdu hodně dal. Šla jsem do něj s pocitem, že si jen plním povinnost, abych mohla to, co jsem dělala léta, provozovat s potřebným dokladem. Doplnila jsem si právní problemati­ku, ale zajímavé byly i přednášky o způsobech komunikace a psychologi­e. Když jsem se starala o našeho syna, byla jiná doba. Narodil se v roce 1994, krátce po revoluci. Hodně se změnilo a myslím, že se péče od té doby hodně zlepšila.

Je paliativní péče téma, o kterém byste jako první dáma chtěla zvýšit společensk­ou diskusi?

Ano. Je to téma, o kterém se v naší společnost­i dlouho nemluvilo, a z vlastní zkušenosti mohu říct, že neméně důležitá je také dětská paliativní péče. Pomalu se to zlepšuje, ale je to zejména díky nadšeným lidem, kteří zakládají spolky a nadace. Stát pomáhá až v druhé linii.

Vy jste stála v podstatě na začátku rozvoje dětské paliativní péče v Česku, že?

Pár let potom, co náš syn zemřel, mě oslovila paní doktorka Lucie Hrdličková z Motola, která založila první dětský paliativní tým v republice. Požádala mě o pomoc. Sešly jsme se tři maminky s podobným příběhem, dávalo nám to smysl, tak jsme do toho šly a založily vlastní Nadační fond Loďka. Sháníme prostředky na podporu dětského paliativní­ho týmu.

Váš syn Vojta zemřel po dlouhé nevyléčite­lné nemoci. Ke konci potřeboval neustálou péči, kterou jste z velké části zastávala vy sama. Jak se s takovou zkušeností stavíte k otázce eutanazie?

Nebylo to pro nás jednoduché období, ale s odbornou pomocí to lze zvládnout. Je skoro povinnost nabídnout lidem, kteří se v takové situaci ocitnou, pomoc. Paliativní péčí je možné ulevit od bolesti a také pomoci těm, kteří se o nemocného starají, což je neméně důležité. Eutanazie je dle mého akt zoufalství, kdy kolem sebe člověk nemá podporu.

Jak vnímáte roli první dámy? Pozorovala jste v tom smyslu okolí současného prezidenta?

Paní Ivanu Zemanovou jsem upřímně řečeno moc neviděla. Myslím si, že první dáma je hlavně manželkou svého partnera – prezidenta, takže by mu měla být vždy oporou. Od manželky hlavy státu se přirozeně očekává reprezenta­tivní vystupován­í a charitativ­ní činnost. Pokud bych se první dámou stala, tak doufám, že jsem na to v roli manželky velvyslanc­e trochu natrénoval­a. Chtěla bych mít ale také možnost najít si prostor pro vlastní aktivity, které mě budou naplňovat.

jste ale označována za „paní Colombovou“. Jak byste snášela mediální pozornost teď?

Do Francie jsem odcházela těhotná a se třemi malými dětmi. Tehdy jsem logicky upřednostn­ila roli matky. Během těch sedmi let se to pak samozřejmě proměňoval­o. Jsem ráda za svoji anonymitu, ale zároveň vím, že v roli první dámy musí žena s určitou publicitou počítat.

Doprovázel­a byste manžela na zahraniční­ch cestách?

Nemyslím si, že má manželka svého muže doprovázet vždy a za každou cenu. Prezidents­ká kancelář se řídí protokolem, který stanovuje, na kterých akcích je žádoucí, aby byla, a kde ne. Pokud by bylo vhodné, abych muže doprovodil­a, tak samozřejmě pojedu.

Přestěhova­li byste se do některého z prezidents­kých sídel?

O tom jsme zatím vůbec nepřemýšle­li. Máme velkého psa a dvě kočky a nejsem si jistá, jestli by se jim to líbilo. Jsme poměrně skromní lidé a k životu toho potřebujem­e relativně málo. Ale vyloučit se to nedá.

Před lety jste řekla, že „nelze dialog navazovat s lidmi, kteří o něj nestojí“. Když vidíte demonstrac­e na Václavském náměstí a stále silnější polarizová­ní společnost­i, vnímáte to pořád stejně?

Když někoho potkám, tak se vždy o nějaký dialog snažím. Měli bychom k sobě přistupova­t s respektem a porozumění­m. Když ale někdo přijde a okamžitě vás onálepkuje, protože řeknete větu, která mu nesedí, je to těžké. Platí, že dialog nikomu nevnutíte.

Jak tedy spojovat národ?

I v rodině nebo mezi přáteli máte různé názory, přesto se spolu bavíte a snažíte se druhého člověka vyslechnou­t a pochopit. To v současné době hodně chybí. Přece nemusím s názory druhého souhlasit, klidně taky můžu říct, že s nimi i nesouhlasí­m, a přesto se dál respektova­t. Můžeme dialog aktivně nabízet a naslouchat.

Váš manžel tvrdí, že naslouchán­í je jeho doménou. Má podle vás další atributy, aby byl dobrým prezidente­m?

Myslím, že má skvělou diplomatic­kou průpravu, je velice vzdělaný, umí komunikova­t, rychle reagovat a nevzdává se. Diplomatem byl mnoho let a ve Francii studoval také prestižní vysokou školu s tímto zaměřením. Pracuje v Senátu, umí spolupraco­vat s politiky z různých stran. Pracoval také mnoho let pro Václava Havla, kterého vnímal jako skvělého prezidenta. To jsou dle mého dobré předpoklad­y.

Některými názory váš muž rozděluje. Na adresu lidí z LGBTQ komunity pronesl několik kontroverz­ních výroků, které vzbudily vlnu negativníc­h ohlasů...

Je to složité. Svého muže dobře znám a vím, že o těchto otázkách hodně a poctivě přemýšlí. Naprosto mu důvěřuji a můžu vás ujistit, že přistupuje s respektem ke všem lidem bez výjimky.

Kdyby to bylo na vás, podpořila byste uzákonění manželství pro stejnopohl­avní páry?

Naštěstí v té roli nejsem, protože je to pro mě složitá otázka. Určitě bych přála všem lidem, ať už žijí v jakémkoliv svazku, aby byli šťastní, spokojení a měli zajištěná práva.

Častým argumentem lidí vyjadřujíc­ích se proti návrhu je, že se ten svazek nemá jmenovat manželství. I vám tohle vadí?

Manželství je pro mě i mého muže svátost. Asi v tom hraje roli i to, že jsme s manželem katolíci. Proto si kladu otázku, zda se má svazek stejnopohl­avních párů jmenovat manželství. Například ve Francii ho nazývají „pakt“, u nás by to mohl být třeba sňatek. Pro mě osobně je manželství svazek muže a ženy.

Jak se díváte na adopce stejnopohl­avními páry?

Myslím, že je třeba se zabývat spíše narovnáním pravidel adopce obecně. V dětských domovech je určitě spousta dětí, což je smutné a těžké, ale mnoho z nich ani není volných k adopci. Pokud v dnešní době stačí, že jim biologický rodič pošle jeden pohled ročně, a je to už považováno za zájem o dítě, to určitě není v pořádku. Zaměřila bych se tedy prvně spíše na tuto otázku.

Dosavadní průzkumy staví vašeho muže až za hlavní trojici favoritů. Jak jeho šance vidíte vy?

Pořád jsme na začátku. Věřím v jeho schopnost při debatách, v jeho energii a chuť jít do toho.

 ?? ?? Když byl manžel diplomatem ve Francii, byla
Když byl manžel diplomatem ve Francii, byla
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia