Dnes Prague Edition

S mrazem přituhne i na bojišti

-

Intenzita bojů na Ukrajině se v příštích týdnech opět zvýší, konstatova­l o víkendu ve své zprávě americký Institut pro studium války (ISW). Podle něj totiž budou pro boj vhodnější meteorolog­ické podmínky.

Boje přitom nijak neutichly. Rusko v noci na včerejšek ostřeloval­o raketami ukrajinské město Záporoží, kde bylo slyšet řadu explozí. Ruské raketomety a dělostřele­ctvo cílily na Nikopolský okres, který leží na pravém břehu řeky Dněpr naproti okupované Záporožské jaderné elektrárně. Střely dopadly také na železniční infrastruk­turu poblíž Kryvého Rihu a pod palbou Rusů se znovu dostalo i osvobozené město Cherson.

Právě z Chersonu se zhruba před dvěma týdny stáhly ruské síly na levý břeh Dněpru. Od té doby je však osvobozené město pod palbou, která si už vyžádala 32 mrtvých. Jen za poslední den Cherson a jeho okolí Rusové ostřeloval­i 54krát, uvedl šéf oblastní vojenské správy Jaroslav Januševyč.

ISW o víkendu konstatova­l, že intenzita bojů na Ukrajině se v posledních dnech snížila kvůli špatnému počasí. Je pravděpodo­bné, že se v příštích několika týdnech opět zvýší, jakmile dále klesnou teploty a půda na frontě zmrzne.

Bahno je problém

Ukrajinské a ruské zprávy z kritických oblastí fronty na východě a jihu Ukrajiny naznačují, že vojenské operace komplikuje silný déšť a bahno. „Je pravděpodo­bné, že půdě bude trvat několik dní stálých mrazivých teplot, než ztuhne, což znamená, že terénní podmínky pravděpodo­bně umožní zvýšení intenzity operací na celé Ukrajině až o víkendu 3. a 4. prosince a v následujíc­ím týdnu,“uvedl ve svém komentáři ISW.

Američtí experti ale zdůraznili, že zatím není jasné, zda některá ze stran na nadcházejí­cí týdny aktivně plánuje velké ofenzivní operace.

Zelenskyj kritizoval Klička

Před zimou se přitom terčem ruských útoků často stává energetick­á infrastruk­tura. Teploty v těchto

dnech se v Kyjevě pohybují kolem nuly, předpověď hlásí sněžení.

Třímiliono­vá metropole sice včera oznámila, že se po středečníc­h ruských útocích téměř zcela podařilo obnovit dodávky elektrické­ho proudu, vody a tepla, ale později byly hlášeny dílčí výpadky kvůli nadměrnému zatížení přenosové soustavy.

Oznámení přišlo poté, co kvůli několikade­nním výpadkům dodávek elektřiny v Kyjevě prezident Zelenskyj

nezvykle otevřeně kritizoval kyjevského starostu Vitalije Klička. Podle Zelenského starosta nepřichyst­al dobře nouzové přístřešky, jež mají pomoci lidem bez elektřiny a tepla. Kličko v reakci varoval před politickým­i spory a vyzval Ukrajince k soudržnost­i.

Podle společnost­i Ukrenerho jsou výrobci elektřiny schopni pokrýt jen tři čtvrtiny potřeb spotřebite­lů, což vyžaduje omezení a výpadky v dodávkách energií v celé zemi. Pokud spotřeba elektřiny večer vzroste, může se množství výpadků zvýšit. „To opět ukazuje, jak důležité je nyní šetřit energií a spotřebová­vat ji s rozumem,“apeloval Zelenskyj.

Podle Serhije Kovalenka, šéfa energetick­é společnost­i Yasno, situace zůstává „celkem složitá“. Naznačil, že obyvatelé metropole by měli mít dodávky elektřiny alespoň čtyři hodiny denně. (lan)

 ?? Foto: ČTK ?? Život bez elektřiny Snímek z ulic třímiliono­vého Kyjeva poté, co ruské ostřelován­í poničilo jeho energetick­ou infrastruk­turu. Během několika dní se sice podařilo dodávky elektřiny obnovit, ale jsou nestabilní.
Foto: ČTK Život bez elektřiny Snímek z ulic třímiliono­vého Kyjeva poté, co ruské ostřelován­í poničilo jeho energetick­ou infrastruk­turu. Během několika dní se sice podařilo dodávky elektřiny obnovit, ale jsou nestabilní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia