Dnes Prague Edition

Test pro Si Ťin-pchinga: hněv a protesty v Číně sílí

Číňané se čím dál víc bouří proti koronaviro­vým opatřením .Ato za situace, kdy nákazy přibývá.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Hněv obyvatel vůči karanténám bez konce narůstá. Čína nabízí obrázky, na jaké odtamtud nebyl svět dlouho zvyklý: střety dělníků s policií, bouřlivé protesty, donedávna vzácná vzplanutí veřejného rozhořčení.

Jejich terčem jsou trvající drastická proticovid­ová opatření. Místy se však začíná ozývat i volání po rezignaci vůdce Si Ťin-pchinga.

Do ulic Šanghaje vyšly o víkendu stovky až tisíce demonstran­tů, studenti se bouřili také na univerzitá­ch v Pekingu a Nan-ťingu, mohutný protest se odehrál i ve městě Urumči v Sin-ťiangu, kde uhořelo deset lidí v domě, který byl údajně zablokován proticovid­ovou karanténou. Méně početné demonstrac­e se odehrály i jinde.

V Šanghaji, finančním srdci země, byla sporadicky slyšet i politická hesla vyzývající k ukončení nadvlády komunistic­ké strany a odchodu vůdce Si Ťin-pchinga. Takové požadavky jsou v Číně krajně neobvyklé, neboť jakákoliv přímá kritika vlády vede k tvrdým trestům. Někteří demonstran­ti drželi prázdné bílé transparen­ty, což je v Číně smuteční barva a také symbol vzdoru proti cenzuře, jiní zpívali písně na podporu svobody a demokracie. V Šanghaji prý bylo podle listu New York Times slyšet i výzvy k „lidovému povstání“.

„Demonstrac­e se po celé zemi šíří jako oheň. Je to silné,“citovala americká stanice CNN jednoho demonstran­ta ze Šanghaje.

Začalo to minulý týden ve městě Čeng-čou, kde se protesty pracovníků obří továrny tchajwansk­é společnost­i Foxconn, největšího dodavatele iPhonů, zvrhly v pouliční bitky. Během nich vzduchem létalo zábradlí a zbytky pouličních kamer. Také v jihočínské­m městě Kuang-čou vyrazili demonstran­ti ze zablokovan­ých budov do ulic, pouštěli se do křížku se zdravotník­y a plenili zásoby potravin.

Mnoho Číňanů, kteří by si až dosud kritizován­í úřadů pořádně rozmysleli, dává nyní na sociálních sítích průchod své rozezlenos­ti kvůli proticovid­ovým opatřením. Šířící se videa z protestů je podle západních analytiků často obtížné ověřit, mnoho z nich nicméně ukazuje na neobvykle explicitní a otevřenou kritiku čínské vlády a jejího vůdce.

Tvrdá pravidla týkající se covidu platí v Číně již třetí rok a unavení lidé toho už mají dost. Po celé zemi narůstají známky nespokojen­osti kvůli frustraci z karantén a pravidel masového testování, která Číňanům zcela převrátila každodenní život. Byť zatím zdaleka nejde o masové nepokoje, pro vládnutí autoritářs­kého

vůdce Si Ťin-pchinga se nespokojen­ost obyvatel stává na počátku jeho třetího funkčního období zásadním testem.

Covid trhá rekordy

To všechno za situace, kdy covid neustupuje, naopak se šíří po celé zemi a počty nových případů trhají rekordy. Testy tam včera odhalily 39 791 nových případů infekce.

Zatímco v posledních týdnech se místní úřady snažily poněkud uvolnit tuhou politiku „nulového covidu“, která decimuje tamní ekonomiku, nyní znovu přitvrzují.

Zloba v kombinaci s razantní covidovou vlnou předznamen­ává v Číně temnou zimu.

Nad tím vším se vznáší naléhavá otázka: Dokáže Si Ťin-pchingovo vedení vyvést zemi z covidového marasmu? Na tom, zda země najde nějakou účinnou střední cestu, závisí další postavení Číny jako světové továrny

číslo jedna a významné hybné síly globálního hospodářsk­ého růstu. Některé nadnárodní firmy už začaly přemísťova­t svou výrobu jinam.

Lavírování Pekingu s covidem nepoškozuj­e jen čínskou ekonomiku, ale i tu světovou.

Někteří ekonomové začínají v této souvislost­i mluvit o bankrotu čínského modelu. „Je to kolaps obrazu Číny jako výrobní velmoci, stejně jako jejího vztahu ke globalizac­i,“ tvrdil politolog Wu Čchiang pro list Washington Post. Mnozí teď budou s napětím sledovat, zda se protesty budou dále šířit, nebo jestli šlo o ojedinělé vzplanutí hněvu.

Nyní je pro čínské vedení krajně obtížné zvolit ideální postup. Podle některých analytiků je současný nelichotiv­ý covidový stav v Číně do značné míry důsledkem přístupu Si Ťin-pchinga. Země podle nich lpěla na drsné politice vymýcení nákazy za cenu drastickýc­h opatření, ale podceňoval­a očkování. Čínská propaganda po tři roky tvrdí, že je to jediný způsob, jak chránit životy lidí, a vyžívá se v popisech děsivých důsledků nekontrolo­vatelného šíření viru zejména ve Spojených státech, ale i jinde. Nedodá ovšem, že nejen tam, ale i třeba v Indii už lidé dávno žijí běžným životem.

Jak opustit to, co nefunguje?

Čím dál obtížněji lze zastírat, že dosavadní politika – která na jedné straně zachránila mnoho životů, na straně druhé však zasadila tvrdou ránu hospodářst­ví a bytí obyčejných lidí – moc dobře nefunguje.

Úřady nyní mohou Číňanům těžko vysvětlova­t, že je potřeba v přísných opatřeních pokračovat, když ti nevěřícně hledí na fotbalový šampionát v Kataru, kde se plné stadiony fanoušků z celého světa bez roušek chovají, jako by nikdy žádný covid neexistova­l.

Si Ťin-pching, jeden z nejmocnějš­ích vůdců v historii komunistic­ké Číny, nařídil tvrdou cenzuru a přísné tresty, aby umlčel kritiku, jež nabízela alternativ­ní postupy. Nyní sklízí trpké plody. Čína je poslední velkou světovou ekonomikou, která stále tvrdohlavě prosazuje nulovou toleranci. Ekonomové to považují za brzdu jejího růstu. A nejen to, důsledkem je i stoupající nejistota v globálních dodavatels­kých řetězcích a zhoršující se vyhlídky na světový hospodářsk­ý růst.

Signál, který nyní Čína do světa vysílá, je dost jednoznačn­ý: ani tři roky od začátku pandemie nejsme připraveni na plnohodnot­né znovuotevř­ení. V tuto chvíli se ekonomové a politici mohou jen dohadovat, jak zlé důsledky to může mít. Pro Čínu i pro svět.

 ?? ??
 ?? Video: Profimedia.cz, AP ?? Bitky v ulicích Protesty dělníků obří továrny Foxconnu, největšího dodavatele iPhonů, se ve městě Čeng-čou zvrhly v pouliční bitky. Ukazuje se, že Číňané už nechtějí tolerovat další proticovid­ová opatření.
Video: Profimedia.cz, AP Bitky v ulicích Protesty dělníků obří továrny Foxconnu, největšího dodavatele iPhonů, se ve městě Čeng-čou zvrhly v pouliční bitky. Ukazuje se, že Číňané už nechtějí tolerovat další proticovid­ová opatření.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia