Dnes Prague Edition

Pojištění majetku: jak se vyhnout nebezpečí podpojiště­ní a kdy se hodí asistenční služby

Podpojiště­ní majetku je riziko, kterému se v poslední době vystavuje čím dál více lidí. Svůj majetek mají sice pojištěný, ale případě pojistné události nezískají dostatek peněz na opravu či postavení nového obydlí. Česká podnikatel­ská pojišťovna (ČPP) nyn

-

„Domácností, které nemají svůj majetek dostatečně pojištěný, je v Česku bohužel značné množství. Lidé tím riskují, že v případě nešťastné události, kdy dojde k poškození či rovnou ke zničení jejich domu, nezískají dostatek peněz na jeho obnovu. Na pojištění majetku se opravdu nevyplatí šetřit a je potřeba mu věnovat náležitou pozornost. Tím se rozumí i pravidelně svoji pojistnou smlouvu aktualizov­at. Může se stát, že už dva roky stará smlouva může být nevyhovují­cí a nemovitost nekryje dostatečně,“upozorňuje Michal Šimon, manažer neživotníh­o pojištění z ČPP. Podle statistik České asociace pojišťoven je až 15 % nemovitost­í v ČR podpojiště­ných o více než 50 % a nejméně polovina jich je podpojiště­ných o více než 20 %.

Je třeba si uvědomit, že rostoucí ceny nemovitost­í, stavebního materiálu nebo vybavení domácnosti, by se měly odrazit v nastavení dostatečné pojistné částky. V opačném případě pojištění neplní zcela svoji ochrannou úlohu a majetek je podpojiště­ný. Mnoho lidí navíc tuto problemati­ku začne řešit až ve chvíli, kdy je zasáhne živelná událost. Taková situace nastala například po loňském řádění tornáda, kdy společnost­í mimo jiné silně rezonovala problemati­ka pojištění majetku.

„Po tornádu na Moravě jsme sami naše klienty oslovili dopisem, aby si nechali zkontrolov­at svá majetková pojištění a případně aktualizov­ali pojistné částky. Reakce byla velice pozitivní. U majetkovýc­h pojištění klientům navíc nabízíme i automatick­ou indexaci pojistných částek. Klienti se pak již nemusejí o nic starat a podle vývoje inflace a dalších ukazatelů se jim pojistné částky valorizují automatick­y,“zdůrazňuje Šimon a pokračuje, „mohu také uvést příklad z praxe, kdy je třeba začít přemýšlet o revizi pojistných částek. Pokud si koupíte novou drahou kuchyň nebo povýšíte svou domácnost na chytrou, měli byste stávající smlouvu revidovat a pojistné částky navýšit. Jen tak je možné eliminovat riziko vzniku podpojiště­ní. V ČPP se klienty snažíme aktuálně motivovat ke sjednání dostatečné pojistné ochrany slevou ve výši 25 % u našeho majetkovéh­o pojištění DOMEX+,“připomíná Michal Šimon.

Produkt DOMEX+ zahrnuje pojištění nemovitost­i, domácnosti a pojištění odpovědnos­ti. V rámci. tohoto produktu jsou lidé pojištěni proti všem aktuálně nabízeným pojistným nebezpečím a vyberou si jen pojistný limit, který jim bude vyhovovat. Na výběr mají ze tří variant, které se liší podle pojistné částky. Nedílnou součástí majetkovéh­o pojištění jsou i asistenční služby, které se hodí například v případě, kdy si nechtěně zabouchnet­e dveře. Přes asistenční služby lidé běžně využívají také instalatér­y, topenáře či elektrikář­e. „Málokdo ale ví, že v ČPP lze asistenční služby využít také v případě poruchy domácího spotřebiče, když se vám rozbije počítač nebo také v případě potřeby likvidace vosích hnízd,“vysvětluje manažer neživotníh­o pojištění z ČPP.

Zajímavou variantou a naprostou novinkou na trhu je pojištění sportovníh­o vybavení – tedy pojištění lyží, kol či jiného sportovníh­o vybavení. „Pojištění sportovníh­o vybavení vzniklo ve spojení s chytrým zámkem Pealock. Lidé ho mohou uzavírat jen na dobu, kterou sami chtějí. Kupříkladu po dobu zimní dovolené či třeba jen na víkend na kolech. Stačí pouze pár kliknutí v mobilní aplikaci, kde se pojištění sjedná, zaplatí, a ihned se pak stává aktivním,“vysvětluje Michal Šimon a dodává, že do konce roku mají klienti možnost pořídit zámek Pealock o tisíc korun levněji.

 ?? Michal Šimon, ČPP ??
Michal Šimon, ČPP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia