Dnes Prague Edition

Vypít dva litry vody denně je plýtvání, zjistili vědci

-

Doporučení vypít osm sklenic vody denně je pro většinu lidí pravděpodo­bně přehnané. Informoval o tom list the Guardian s odvoláním na studii, podle které může tato rada například v Británii vést k tomu, že se každý den vyplýtvá 20 milionů litrů pitné vody.

Vypít osm sklenic vody denně se stalo všeobecně uznávanou radou. Z nového zjištění vědců ale vyplývá, že mnoho lidí potřebuje pouze 1,5 až 1,8 litru vody denně.

„Současné doporučení není vědecky vůbec podložené,“uvedl Josuke

Jamada z Národního institutu biomedicín­ských inovací, zdraví a výživy v Japonsku a jeden z hlavních autorů studie. „Většina vědců si není jistá, kde se toto doporučení vzalo,“dodal.

Předchozí odhady potřeby vody obvykle ignorovaly její obsah v potravinác­h. „Pokud jíte jen chléb, slaninu a vejce, nezískáte z jídla mnoho tekutin, ale pokud jíte maso, zeleninu, ryby, těstoviny a rýži, můžete z jídla získat přibližně 50 procent své potřeby vody,“řekl Jamada.

Studie hodnotila příjem vody a její obměnu v těle u 5 604 osob ve věku od osmi dnů do 96 let z 23 zemí. „Běžné doporučení, že bychom všichni měli vypít osm sklenic vody – tedy přibližně dva litry denně – je pro většinu lidí ve většině situací pravděpodo­bně příliš velké,“řekl k výsledkům spoluautor studie John Speakman z Aberdeensk­é univerzity. Jen osoby žijící v horkém a vlhkém podnebí a ve vysokých nadmořskýc­h výškách, stejně jako sportovci a těhotné či kojící ženy mají vyšší obměnu, což znamená, že musí pít více vody. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia