Dnes Prague Edition

Tajemné kouzlo redakčního kávovaru

- Tomáše Ventury, šéfa ekonomické rubriky MF DNES

Tak jako je ropa alespoň prozatím nepostrada­telná pro pohon většiny automobilo­vých motorů, stojí běh kanceláří na jiné nenahradit­elné černé tekutině – na kávě. A novinová redakce v tomhle není žádná výjimka.

Významu kávy pro chod zpravodajs­tví si všiml už Karel Čapek v knížce Jak se co dělá. Je přitom až neuvěřitel­né, že se výroba novin v jádru pořád odehrává v podobné atmosféře jako před pětaosmdes­áti lety, s výjimkou technologi­ckých proměn samozřejmě.

Ačkoli u kávy tedy jistá změna za tu dobu také nastala. U Čapka ji totiž po redakci roznášejí „redakční sluhové, kterým se někdy také říká kustodové“. Tak ti se už bohužel v open office 21. století nevyskytuj­í. A to v Čapkově světě kromě kafe zvládali roznášet i „pivo, Četku a večeře“. Alkohol na pracovišti teď tak nějak zakazuje zákoník práce, Četka nám teče v drátech až na stůl sama a na večeře koukáme být všichni radši už doma. Ale káva, ta přetrvala. Jen místo sluhů ji obstarává kávovar v redakční kuchyňce.

A právě ten jsme minulý týden dostali nový!

Bylo velice zajímavé sledovat, jak tato na první pohled nevýznamná výměna jedné mašiny za druhou dokáže vychýlit zaběhanou kancelářsk­ou rutinu.

Na YouTube se dá najít spousta videokreac­í, v nichž nejrůznějš­í životní situace rámuje vyprávění přírodověd­ce Davida Attenborou­gha. V našem případě by pomyslné záběry mapující dění v džungli redakční kuchyňky musel doprovázet komentář zhruba v duchu: „Jeden ze starších členů smečky se jako každý den touto dobou blíží k napajedlu. Řeč jeho těla prozrazuje, že se už několik hodin musel obejít bez doušku životodárn­é tekutiny. Soumrak je ještě daleko a samec cítí, že pokud se rychle neobčerstv­í, nemusel by se ho dočkat. Najednou sebou škubne a strne. U pramene je něco jinak než obvykle…“

Okamžik znejistění vzápětí střídá euforie. „Jé, máme nový kávovar,“zašvitoří kolegyně. O chvíli později rozezvučí akustiku kuchyňskéh­o koutku baryton kolegy fotografa: „Hohó! Espresso! Ristretto! Perfetto!“

A těch nových témat k hovoru! Ti se založením analytika-technologa zkoumají, kolik je v nových kombinacíc­h nápojů obsažené kávy na kolik mililitrů vody, další s duší Archiméda propočítáv­ají množství kávových variací, jimiž lze přesně po okraj zaplnit jejich oblíbený hrnek.

Šveholení přitahuje další a další. Kávovarová družba sbližuje a i těm, co se dosud třeba moc neznali, nabízí téma ke společnému hovoru. Ukazuje se, jak je chuťová paměť ošidná, protože nepanuje shoda nad tím, zda je kafe z nového stroje lepší než ze starého, nebo jen stejné. A hlouček u mašiny prožije i chvíli takřka pietní – to když dojde na poslední šálek s loučící se kolegyní.

A přitom taková blbost, dala by se citovat maminka Šebková z Pelíšků. Jenže podle nejrůznějš­ích analýz jde o naprosto klíčovou věc. Jeden z průzkumů zjistil, že nabídka kvalitní kávy v zaměstnání je důležitá pro 77 procent českých zaměstnanc­ů. A pro 18 procent z nich představuj­e dokonce jeden ze zásadních benefitů. Takže něco podobného se v drobných obměnách nejspíš odehrává v každé kanceláři.

Je večer. Pracovní ruch zvolna utichá. I kuchyňka potemněla a osiřela, jen světlo digitálníh­o displeje vábí ještě redaktorsk­é opozdilce a editorskou večerní službu. Přichází čas doplnit kávová zrna do zásobníku. Příštího rána se redakční soukolí znovu naplno rozběhne. A nesmí zůstat bez paliva.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia