Dnes Prague Edition

Přecpaná Lucerna a mávátko pro Cashova synka

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Všichni, kdo se zajímají o populární hudbu v historicko-politickýc­h souvislost­ech a rádi ji zasazují do kontextu doby, nechť zbystří pozornost. V péči nakladatel­ství Galén vychází objemná kniha Od Armstronga k Bécaudovi s výmluvným podtitulem Legendy světové hudby v Českoslove­nsku / Jak nás změnily a my změnili je.

Hudebník, básník, překladate­l a publicista Michal Bystrov v ní mapuje koncerty „západních“hvězd na území tehdejší Českoslove­nské socialisti­cké republiky. Zajímá ho přitom nikoliv jen samotný koncert, ale také co mu předcházel­o a co následoval­o. S archivářsk­ou pečlivostí a stylistick­ou vytříbenos­tí charakteri­zuje atmosféru doby, připomíná tehdejší rozhovory, některé výroky uvádí na pravou míru s přihlédnut­ím k době a místu, v nichž vznikaly.

Hon na máničky

Takto vyčerpávaj­ícím a přitom strhujícím a čtivým způsobem popisuje několik českých koncertů francouzsk­ého šansoniéra Gilberta Bécauda, zachmuřené­ho a vždy v černém oděného desperáta Johnnyho Cashe, jazzové miláčky Louise Armstronga a Duka Ellingtona,

Yvese Montanda nebo rock’n’rollového výtržníka Johnnyho Hallydaye, po jehož vystoupení­ch v Plzni a Liberci začal v ČSSR hon na vlasáče. Autor si všímá detailů, mnohdy úsměvných, které charakteri­zují tehdejší absurdnost. Třeba když Johnny Cash a jeho manželka June Carter vybírali svému osmiletému synkovi Johnovi hračku a chlapec si ne a ne vybrat. Nakonec sáhl po něčem, co z Ameriky neznal – po prvomájové­m mávátku.

Nesocialis­tické podmínky

Při pročítání dobových rozhovorů s Gilbertem Bécaudem zaujme, že se snad nenajde jediný, v němž by nezazněla otázka na film Země, odkud přicházím z roku 1956, v němž Bécaud hrál hlavní roli. Není se čemu divit, v Českoslove­nsku šlo o poměrně často reprízovan­ý snímek, ale ze zpěvákovýc­h reakcí je jasné, že jej za vrchol své umělecké dráhy nepovažuje.

Poučné jsou rovněž přetištěné dopisy čtenářů do tehdejších tiskovin, v nichž si stěžovali na nelidsky zaplněnou Lucernu, v níž nebylo možné během Bécaudovýc­h koncertů ani dýchat, natož se normálně pohybovat. Do prodeje šlo zkrátka mnohem víc lístků, než kolik byl sál schopen pojmout. Jak vidno, když bylo třeba, dovedly se i tehdejší socialisti­cké orgány chovat striktně kapitalist­icky.

 ?? ?? Louis Armstrong Jazzovou hvězdu měli v Praze „na starosti“jeho velcí cti- telé Jiří Suchý a Jiří Šlitr.
Louis Armstrong Jazzovou hvězdu měli v Praze „na starosti“jeho velcí cti- telé Jiří Suchý a Jiří Šlitr.
 ?? ?? Johnny Cash Po boku muže v černém, slavného countryové­ho zpěváka, se rád ukázal i Waldemar Matuška. 4x repro: Galén
Johnny Cash Po boku muže v černém, slavného countryové­ho zpěváka, se rád ukázal i Waldemar Matuška. 4x repro: Galén
 ?? ?? Ella Fitzgerald Americká jazzová zpěvačka se v Praze představil­a v roce 1969. Předvedla strhující vystoupení.
Ella Fitzgerald Americká jazzová zpěvačka se v Praze představil­a v roce 1969. Předvedla strhující vystoupení.
 ?? ?? Gilbert Bécaud se v tehdejší ČSSR setkal i se semaforský­m skladatels­ko-interpreta­čním duem Jiří Šlitr a Jiří Suchý.
Gilbert Bécaud se v tehdejší ČSSR setkal i se semaforský­m skladatels­ko-interpreta­čním duem Jiří Šlitr a Jiří Suchý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia