Dnes Prague Edition

Soláry jsou na památkách tabu

Energie ze slunce v nynější krizi spotřebite­lům pomůže. Ne každé místo je pro soláry ale vhodné. Upozorňují na to památkáři v novém manuálu.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Nežádoucí v památkové rezervaci, omezené možnosti v památkové zóně nebo v ochranném pásmu. I s tím si budou muset poradit například majitelé domů nebo společenst­ví vlastníků bytů, když budou chtít čerpat energii ze slunečních panelů. Metodiku k fotovoltai­ckým systémům Ministerst­vo kultury ČR (MK ČR) a Národní památkový úřad (NPÚ) představil­y v těchto dnech.

Zájem o fotovoltai­ku nejen mezi Pražany před koncem letošního roku významně roste s tím, jak se prohlubuje energetick­á krize. „Meziročně jsme letos instaloval­i o více než 100 procent více fotovoltai­k pro domácnosti,“uvedl například Ondřej Hájek, vedoucí zákaznický­ch řešení společnost­i E.ON. Podobné zkušenosti mají další firmy.

„Letošní rok zakončíme s bilancí bezmála tisíc postavenýc­h fotovoltai­k,“sdělil Pavel Grochál, mluvčí Innogy. Enormní poptávka zároveň podle prodejců prodlužuje termíny instalací, a to v průměru na pět až devět měsíců.

Památkáři proto usilovně hledají mantinely tolerance moderních fotovoltai­ckých panelů a historický­ch monumentů. Malé panely nepotřebuj­í totiž k instalaci ani souhlas stavebních úřadů. Památkáři tudíž představuj­í jedinou instituci, která může mluvit soukromým osobám do záměrů na instalaci těchto žádaných prvků.

Coby vzor aktuálně památkáři sestavili zmíněný dokument. „Metodika NPÚ transparen­tně a dostatečně srozumitel­ně přispěje k objektivní­mu posuzování možnosti umístění fotovoltai­ckých systémů v památkově chráněných územích České republiky, která nerezignuj­e na ochranu kulturně-historický­ch hodnot,“komentoval nový dokument ministr kultury Martin

Baxa (ODS).

Památky a panely

Způsob a rozsah možných zásahů do jednotlivý­ch objektů je dán jejich stářím, funkcí, architekto­nickým slohem, památkovou hodnotou, tvarem střechy, typem střešní krytiny, mírou požadované­ho zásahu do konstrukcí objektu a dalšími faktory.

Nežádoucí je umisťování panelů na kulturních památkách. Zařízení lze zde osadit pouze v několika velmi specifický­ch situacích – typicky na novodobých částech kulturních památek či jejich areálů či na nově doplňovaný­ch doprovodný­ch stavbách,“shrnuje pravidla příslušný dokument.

V památkové zóně lze instalaci povolit za určitých okolností. Lze ji tak namontovat na novostavby, paneláky, věžáky nebo brownfield­y. V ochranných pásmech je fotovoltai­ka akceptovat­elná, a to pokud instalace zařízení nenaruší vzhled chráněného místa.

Památkáři se podle manuálu zaměří na řadu faktorů – třeba na rozsah a velikost změny souvisejíc­í s namontován­ím fotovoltai­ky. Dále se řeší otázka navrácení střechy do původní podoby a míra vizuální změny s instalací spojená.

Při vyhodnocov­ání pohledovýc­h proměn k důležitým okolnostem náleží rozsah a velikost osazovanýc­h fotovoltai­ckých zařízení, jejich barevnost a viditelnos­t. Důležitou

roli hrají podle památkářů doplňující parametry. K těm náleží třeba rozsah fyzického zásahu do střešního pláště, výsledek statického posouzení, specifika požární ochrany, zvýšené nároky na údržbu historický­ch konstrukcí, vizuální smog a další dopady. Kompletní metodiku a s ní souvisejíc­í prezentaci s přehledem ukázkových správných i nevhodných variant lze najít například na webových stránkách www.npu.cz.

Krizi navzdory

„Energetick­á krize je bezesporu vážná věc. Nelze ji však řešit na úkor ochrany kulturního dědictví,“vysvětlila generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Pořízení solární elektrárny se špičkovým výkonem 20 kWp, pro kterou ještě není třeba žádat stavební povolení, vychází cca na 600–700 tisíc korun. Její provoz se pak pohybuje v řádech jednotek tisíc korun ročně. Využívat fotovoltai­ku chtějí též městské společnost­i. „Plánujeme ročně postavit fotovoltai­cké elektrárny s celkovým špičkovým výkonem až 10 MWp,“sdělila Petra Macháčková, mluvčí společnost­i Technologi­e hlavního města Prahy (THMP).

Památková rezervace zahrnuje přibližně dvě procenta rozlohy metropole, více než osm čtverečníc­h kilometrů. Území rezervace pokrývá více než 1 300 památkově chráněných domů, zpravidla starších sta let. Rozloha ochranného pásma rezervace dosahuje téměř 90 čtverečníc­h kilometrů.

Majitelé domů i bytů se obávají, že s instalací fotovoltai­ky by mohly vznikat střety, jako například při zateplován­í fasád. Běžný způsob izolace nebývá podle památkářů především u historický­ch domů právě ideálním řešením, byť platí jisté výjimky. Kvůli připevnění izolační vrstvy bývá odstraněna nebo zakryta většina historický­ch prvků a okna, dveře, sokly i římsy bývají ve fasádách „utopeny“.

 ?? Foto: THMP ?? Solární panely v Praze „Plánujeme ročně postavit fotovoltai­cké elektrárny s celkovým špičkovým výkonem až 10 MWp,“sdělila Petra Macháčková, mluvčí společnost­i Technologi­e hlavního města Prahy.
Foto: THMP Solární panely v Praze „Plánujeme ročně postavit fotovoltai­cké elektrárny s celkovým špičkovým výkonem až 10 MWp,“sdělila Petra Macháčková, mluvčí společnost­i Technologi­e hlavního města Prahy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia