Dnes Prague Edition

Kanada vyhrála první Davis Cup

-

Kanadští tenisté ovládli poprvé v historii Davisův pohár. Tým kapitána Franka Dancevice rozhodl finále týmové soutěže proti Austrálii už ve dvouhrách a zvítězil 2:0. Kanaďany na tvrdém povrchu v Málaze nasměroval k triumfu Denis Shapovalov, který porazil Thanasiho Kokkinakis­e 6:2, 6:4. Vítězný bod přidal Félix Auger-Aliassime po výhře v souboji týmových jedniček na Álexem de Minaurem 6:3, 6:4. Čtyřhra už se nehrála.

První titul získala Kanada při druhé finálové účasti, před třemi lety nestačila na Španělsko. Stala se šestnáctou zemí, která soutěž vyhrála. Australané nevyužili možnost získat 29. titul, finále hráli po 19 letech. Kanaďané si připsali historický triumf poté, co se do bojů o finálový turnaj vrátili díky divoké kartě po vyloučení úřadujícíc­h šampionů z Ruska kvůli vojenské invazi na Ukrajinu.

Rozlosován­a byla také kvalifikac­e o postup na finálový turnaj Davisova poháru v roce 2023 a čeští tenisté se utkají s Portugalsk­em. Hrát se bude od 3. do 4., nebo od 4. do 5. února na kurtech soupeře. Výběr kapitána Jaroslava Navrátila se letos udržel v elitní společnost­i díky úspěšné baráži s Izraelem, kterou vyhrál 3:1. V březnové kvalifikac­i předtím neuspěl v Argentině. Na finálový turnaj se přímo kvalifikov­ali letošní finalisté Austrálie a Kanada, divoké karty obdrželi Španělé a Italové. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia